Storo i Oslo. Foto Tor-Erik Lundberg

EL og IT Forbundet mener 90 prosent av elektrikerne på Storo er ulovlig innleid. Arbeidstilsynet har ikke muligheter til å gripe inn. 

Tekst og illustrasjonsbilde Johnny Leo Johansen 01.02.2018. Kilde Frifagbevegelse.no

I følge saken på Frifagbevegelse har Arbeidstilsynet svart EL og IT. Tilsynet svarer at de ikke kan gripe inn. 

– Dette er en helt uholdbar situasjon og viser det vi har hatt mistanke om lenge, at Arbeidstilsynet ikke har virkemidler for å stoppe ulovlig innleie, sier forbundsleder Jan Olav Andersen i EL og IT Forbundet til Frifagbevegelse.

Ønsker kollektiv søksmålsrett

Kollektiv søksmålsrett gjør at en fagforening går til søksmål mot de som bryter loven, selv om den som blir utsatt for ulovlig innleie nødvendigvis ikke vil gå til sak. Kollektiv søksmålsrett ble innført av den rødgrønne regjeringa 1. juli 2013. To år etter fjernet daværende arbeidsminister Robert Eriksson ordningen.

Handlingslammet?

Arbeids- og sosialkomitéen på Stortinget behandler forslag om forbud på mot bemanningsbransjen. «Alle» er enige om at noe må gjøres, men ikke enige om hvilke tiltak som trengs.

Ny markering mot bemanningsbransjen 6. mars med politisk streik mot bemanningsbransjen utenfor Stortinget.

Organisasjonsarbeider Jan-Ole Evensen fra Elektromontørenes forening i Oslo avdekket at 90 prosent av elektrikerne på Thons bygg på Storo i Oslo er ansatt i et bemanningsforetak.

Det er Veidekke som er hovedentreprenør. De tre elektroentreprisene er vunnet av AR Elektroprosjekt. De ser for seg at 100 elektrikere er nødvendig for å gjennomføre prosjektet.

Så mange ansatte har ikke AR Elektroprosjekt. I DSBs register over elektrofirmaer oppgir AR Elektropersonell at de har mellom seks og ti ansatte.


<< Forrige        74 av 172        Neste >>