Forby bemanningsbransjen


Illustrasjonsbilde foto Johnny Leo Johansen

Det var en stor markering foran Stortinget 15. november 2016, mot bemanningsbransjen. Nå viser undersøkelse Sentio har utført for Klassekampen, at det er flertall for å forby bruk av bemanningsselskaper i byggebransjen.

Tekst Johnny Leo Johansen. 04.01.2018. Kilde Frifagbevegelse

I følge denne undersøkelsen er 63 prosent helt eller delvis enige i at man bør innføre forbud. Hvor kun 10 prosent er helt uenige i dette. 

Stor andel bemanningsselskaper

Frifagbevegelse beskriver at NHO Service og Handel organiserer mange av de store bemanningsselskapene i Norge. Ifølge statistikk de selv har, står byggebransjen for 32 prosent av alle fakturerte timer fra vikarbyråer. Dette med en samlet omsetning på rundt 1,2 milliarder kroner årlig.

Utfordringer 

Direktør Jon Sandnes i Byggenæringens Landsforening beskriver en utvikling som bekymrer, der det har blitt stadig mer ulike vilkår, mer ansettelse av folk uten garantilønn og folk som ikke har lønn mellom oppdragene. 

Forbud

SV, Rødt og Arbeiderpartiet foreslår forbud mot innleie av arbeidere. SV går lengst og vil ha et forbud mot bemanningsbyråer i alle bransjer i hele landet.

Fagbevegelsen har gjort undersøkelser på byggeplasser i Oslofjord-området hvor så stor andel som 40 prosent av arbeiderne var innleide arbeidere. Nesten alle disse var leid ut av bemanningsbyråer.

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) står imot et forbud mot innleie.


<< Forrige        79 av 172        Neste >>