Går for fullt brudd med EU

Storbritannias statsminister Theresa May gjorde det klart at de ikke lenger vil være en del av EUs indre marked fordi de blant annet vil kontrollerer immigrasjon til landet.

Tekst Johnny Leo Johansen 17.01.2017. Kilde NRK

Landet går inn for et nytt og likestilt partnerskap mellom et uavhengig, selvstyrt og globalt Storbritannia og samtidig med dette uttrykker at de ikke forlater selve Europa. 

Theresa May har holdt sin store Brexit-tale og varsler at landet ikke vil være del av det indre markedet. Hun gjorde det klart at landet forlater EU fullt og helt og vil forhandle fram en ny avtale.

I talen uttrykkes det ønsker om en "djerv og ambisiøs" frihandelsavtale med EU som vil ha en form for tollavtale, eventuelt som assosiert medlem av tollunionen.

USAs påtroppende president Donald Trump vises til av NRK hvor det beskrives britene stiller fremst når det gjelder å få plass en ny handelsavtale. Dette har irritert enkelte i EU fordi Trump er svært kritisk til TTIP, avtalen som EU og Obama-administrasjonen har jobbet med siden 2013.

Dette ser ut for å styrke statsminister Theresa May.

Skal stemmes over avtalen

Først skal det stemmes over avtalen for både Underhuset og Overhuset i det britiske parlamentet. Det er uklart hva som vil skje dersom et av kamrene skulle avvise avtalen.

Den britiske regjeringen aktiverer derved paragraf 50 i Lisboa-traktaten. Deretter har partene to år på å bli enige om en avtale.

Forhandlingene er ventet å bli vanskelige. May advarte EU om å ville straffe Storbritannia for å forlate unionen.

– Ingen avtale er bedre enn en dårlig avtale, står det å lese på NRK.
<< Forrige        166 av 172        Neste >>