Løste gåten om nordlyset


Foto Johnny Leo Johansen

Kristian Birkeland er nordmannen som løste gåten om nordlyset. Han ble ikke anerkjent før 50 år etter sin død. Nå kommer dokumentarfilmen om Birkeland med "Nordlysets Gåte". 

Tekst og bilder Johnny Leo Johansen 12.10.2017. Kilde Nordlys og Wikipedia. 

Vitenskapsmannen hadde teori om at nordlyset hadde opprinnelse fra elektromagnetisk solenergi og teorien viste seg å stemme. Filmen er planlagt å vises på NRK etter en runde på filmfestivaler.  

Birkeland studerte elektrisitet og magnetisme. Han gjorde banebrytende arbeid i forståelsen av nordlys, aurora borealis, og klarte å simulerere nordlysdannelse i en terrella i laboratoriet sitt.

100-års markering

I årene 1902-1903 ledet han en ekspedisjon, den såkalte Aurora Borealis-ekspedisjonen, til Svalbard for å studere nordlys og værfenomener. Han døde for 100 år siden, på et hotellrom i Tokyo 1917 av en overdose beroligende midler. 

Birkeland var svært produktiv og tok rundt 60 patenter og stod bak flere viktige oppdagelser. Nordlysteorien ble først anerkjent når NASA fikk romskip på 60-tallet.

Norsk Hydro

I forsøk og utvikling av en elektrokanon oppdaget Birkeland ved en mislykket test en veldig kortslutning. Den elektrisk lysbuen som oppstod inspirerte til Birkeland-Eydes metode for fremstilling av nitrogendioksid sammen med ingeniøren Sam Eyde.

Denne industriutviklingen dannet grunnlaget for Norsk Hydro.

Han ble nominert til Nobelprisen sju ganger både i fysikk og i kjemi og tre av gangene sammen med Sam Eyde.

Birkeland bygget avanserte laboratorier hvor han i store utladningskar anbrakte han en liten magnetisert kule, en terrella, som en modell av en liten jord som han bestrålte med katodestråler.

Dette forårsaket lysfenomener som oppførte seg og med beliggenhet på kulen som lignet nordlys.

Han kunne også la kulen selv sende ut katodestråler, og fikk frem effekter som lignet på andre kosmiske fenomener, som Saturns ringer, zodiakallyset, spiraltåker og andre fenomener. 

<< Forrige        97 av 172        Neste >>