Illustrasjonsbilde. Foto johnny Leo Johansen.

RenoNorden opplyste i en børsmelding at de slo seg selv konkurs med umiddelbar virkning. Dette gjør at 150 kommuner kan ende opp i problemer med søppelhåndteringen.

Tekst og illustrasjonsbilde Johnny Leo Johansen 21.09.2017. Kilde NRK, Frifagbevegelse, DN.

Selskapet varslet om mulige tap, ulønnsomme kontrakter og et akutt gjeldsproblem. De ulønnsomme kontraktene var inngått etter anbudsrunder i 2015 og 2016.

Det er uttalt at aktørene med inngåelse av disse kontraktene burdet å forstått at disse kontrakter ikke kunne svare seg økonomisk.

Ifølge selskapets siste årsrapport, taper de mer enn 400 millioner kroner, hvorav rundt 150 millioner kroner skyldes feilkalkulering i kontrakter. Nå har bankene sagt stopp og konkursen er et faktum.

Støttemarkering

Det blir arrangert støttemarkering for de ansatte i RenoNorden på Nedre Torv i Kristiansand. Det oppfordres til å protester mot anbudsgalskap, profittører og konkursryttere i offentlige tjenester.

Eierne har hentet ut store utbytter.

RenoNorden gikk på børs i desember 2014, det var etter ett år der det norske selskapet ga hele 184 millioner kroner i konsernbidrag til morselskapet RenoNorden ASA, av en omsetnig på 550 millioner.

I Danmark hadde RenoNorden kontrakter i 36 kommuner, 38 i Sverige og 15 prosent av markedet i Finland. Konsernene i Sverige og Danmark ga imidlertid ikke selskapet bidrag på mer enn henholdsvis 14 og 10 millioner kroner i fjor, mens selskapet da gikk i minus i Finland.

Fagbladet ba i desember om kommentar til de store utbyttene selskapet har på offentlige kontrakter i Norge. Selskapet har ikke kommentert dette, men administrerende direktør Fredrik Eldorhagen avviser da at tjenesten er dyrere for innbyggerne i "deres" kommuner.

Utbyttefest

Deretter fulgte to år med utbyttefest der selskapet ga 50 millioner kroner i året til sine investorer, i følge Frifagbevegelse.

Arbeiderblad avdekket i februar 2017 at RenoNorden bare i løpet av den første uken i januar brøt arbeidsmiljøloven 22 ganger ved at sjåførene ikke fikk hvile nok mellom to vakter.

Konsekvenser

RenoNorden priset seg for lavt og er konkurs. Nå kan renovasjonsavgiftene komme til å øke i flere av kommunene, beskriver DN.

"Det eneste fornuftige er at kommunene overtar avfallsinnhentinga selv, ansetter egne sjåfører og oppretter tariffavtale. På den måten kan enn unngå sosial dumping og at private tar ut profitt, mener Rysjedal.

Einar Rysjedal, Rødt-representant i Høyanger kommunestyre, sier til NRK at kommunene selv bør overta søppelhentingen.

<< Forrige        106 av 172        Neste >>