Ut mot skatteparadiser

Attac Norge kjemper for en sterk regulering av den internasjonale finanssektoren, spesielt gjennom finansskatt og avskaffelse av skatteparadisene.

Tekst Johnny Leo Johansen 3.11.2017. Kilde Attac Norge.

Skjult eierskap kan legge grunn for korrupsjon, hvitvasking og skatteunndragelse. Styrtrike enkeltpersoner og store selskaper skjuler formuer og inntekt i skatteparadis og Attac har listet opp forslag på tiltak mot unndragelse av skatt og annet ved slike omgåelser av regelverket.

Et av tiltakene er å forhindre slik det er nå i mange land hvor det er lovlig å registrere selskaper hvor det er hemmelig hvem som står bak selskapet og hvem som kan få utbytte av verdiene som ligger i selskapet.

Eierskapsregister

Dette mener Attac at et eierskapsregister vil kunne forhindre ved å gi bedre oversikt ved generelle internasjonale krav om offentlig registrering av hvem som kontrollerer verdiene i et selskap.

De vil innføre land-for-land-rapportering slik at selskaper som opererer internasjonalt rapportere om hvor de tjener pengene sine og hvor de bruker dem.

En automatisk informasjonsutveksling om formuer og inntekter i andre land, slik at rike enkeltpersoner og store selskaper ikke kan utnytte forskjeller i skattesystemer for å unngå skatt.

Dette er ulovlig, men på tross av dette utbredt og ganske lett.

Skatten enkelte av de store multinasjonale selskapene skulle ha betalt kan skjules i et globalt system av smutthull der penger flyttes rundt mellom ulike mer eller mindre fiktive selskap og gjennom mange land. Dette er noe av dette Attac jobber med forslag på for å forhindre.
<< Forrige        93 av 172        Neste >>