29. januar 2023

Opplæring og etterutdanning

2,440FølgereLik
988FølgereFølg
29AbonnenterAbonnér

Stiftelsen Heisbransjens Utdanningssenter ble etablert i 1988, og eies av Heismontørenes Fagforening (HMF) og Heisleverandørenes Landsforening (HLF) i fellesskap. 

Partene har 2 representanter hver i styret, og det er i tillegg oppnevnt en frittstående person som styreleder. 

Etableringen av HBU skjedde som en følge av at det ved tariffrevisjonen i 1986 ved inntatt bestemmelser i Overenskomsten for Heisfaget, som ga alle heismontører rett til minimum 1 ukes fagrettet etterutdanning. 

HBU finansieres ved at medlemmer av Heismontørenes Fagforening betaler kroner 262,50,- pr. måned (kr. 1,75 x 150 timer) til senteret, og at heisbedriftene betaler et tilsvarende beløp (også noen av dem som ikke er medlemmer av HLF). 
Undervisningen skjer på dagtid. Alle kursdeltakere får dekket full lønn av sin bedrift. 

Les mer på HBUs egen hjemmeside.

Stiftelsen OPPHEI er et landsdekkende opplæringskontor for heisfaget som ble opprettet i 1998. 

OPPHEI gjennomfører teoriundervisning etter læreplanen for Vg3/bedrift – heismontørfaget, og følger opp at lærlingene arbeider etter samme plan i bedrift. 

OPPHEI har som intensjon at alle heisbedrifter med lærlinger kan bli medlemmer. Medlemsbedriftene står i dag for ca. 85-90% av heismarkedet i Norge.

Les mer på OPPHEIs egen hjemmeside.

Siste artikler

KONE KJØPER STARLIFT

I dag ble det kjent at Kone AS har kjøpt norskeide Starlift AS.

Ny faglig leder på OPPHEI

Opplæringskontoret for heisfaget har fått ny faglig leder. Tidligere heismontør Lars Selebø har tatt over etter at Geir Håvi gikk av med pensjon tidligere i år. Vi tok en tur opp til senteret på Karihaugen for en prat med Oppheis nyeste tilskudd.

MANGE ARBEIDSULYKKER – FÅ TILSYN 

En rapport fra Arbeidstilsynet viser at det var ni arbeidsskadedødsfall innen bygg og anlegg i 2021. Fire av dødsulykkene skjedde under byggearbeid, mens fem av dødsfallene skjedde i forbindelse med anleggsarbeid.

LÆRLINGSAMLING 2022

Det var et rekordbra oppmøte på årets lærlingsamling som fant sted i Bergen den siste helgen i november. Det var et stort engasjement både faglig og politisk, noe som låter bra for fremtiden.
X