21. mai 2024

Historie

Heisens historie er lang, og er man velvillig strekker den seg helt tilbake til før vår tid. Det sies nemlig at Arkimedes bygde heis allerede rundt år 200 før får tid. Men den moderne heisen, slik vi kjenner den i dag, har sitt opphav under den industrielle revolusjonen på 1800-tallet. Det var særlig innen kull og tømmer at behovet for raskere forflytting av materialer åpenbarte seg. Og det var også her den første heisteknologien ble utviklet – en teknologi som baserte seg på dampkraft.

De første heisene i de fleste land var hydrauliske. I Stockholm åpnet Katarinahissen i 1883 og Maria-hissen i 1886. Firmaet Graham Brothers begynte med levering av heiser i Stockholm i 1887, og i 1890-årene innledet de samarbeid med Wisbech. I følge Dagbladet ble den første personheisen i Norge tatt i bruk i april 1905:

Den første automatiske Personelevator her er i disse Dage tat i brug i Arkitekt Johnsens Gaards, Toldbodgaden 8 B. Elevatoren drives med Elektricitet, og det eiendommelige ved den er, at den er innrettet for Betjening af det kjørende Publikum selv, altså uten Elevatorfører.

Det er likevel grunn til å tro at dette slettes ikke var den første elektroniske heisen i Norge. Allerede flere år i forkant av dette, fremstilte Christian Wisbech A/S elektroniske heiser.

Siste artikler

DU KAN NÅ AVGI DIN STEMME

Den 8. mai ble det enighet i forhandlingene på heisoverenskomsten. Frem til 23. mai kan alle medlemmer si hva de mener om resultatet ved å avgi sin stemme.

ENIGHET I TARIFFOPPGJØRET

Etter tre dager med forhandlinger ble det onsdag kveld enighet med arbeidsgiverne i tarifforhandlingene på heisoverenskomsten.

TARIFFORHANDLINGENE DAG FOR DAG

Mandag 6. mai til onsdag 8. mai er satt av til tarifforhandlinger på Overenskomsten for heisfaget.

TARIFFORHANDLINGENE STARTER I DAG

Det var et forventningsfullt og optimistisk forhandlingsutvalg som i dag stilte til forhandlinger i Næringslivets Hus på Majorstua i Oslo.
2,501FølgereLik
1,063FølgereFølg
44AbonnenterAbonnér
X