29. januar 2023

Historie

2,440FølgereLik
988FølgereFølg
29AbonnenterAbonnér

Heisens historie er lang, og er man velvillig strekker den seg helt tilbake til før vår tid. Det sies nemlig at Arkimedes bygde heis allerede rundt år 200 før får tid. Men den moderne heisen, slik vi kjenner den i dag, har sitt opphav under den industrielle revolusjonen på 1800-tallet. Det var særlig innen kull og tømmer at behovet for raskere forflytting av materialer åpenbarte seg. Og det var også her den første heisteknologien ble utviklet – en teknologi som baserte seg på dampkraft.

De første heisene i de fleste land var hydrauliske. I Stockholm åpnet Katarinahissen i 1883 og Maria-hissen i 1886. Firmaet Graham Brothers begynte med levering av heiser i Stockholm i 1887, og i 1890-årene innledet de samarbeid med Wisbech. I følge Dagbladet ble den første personheisen i Norge tatt i bruk i april 1905:

Den første automatiske Personelevator her er i disse Dage tat i brug i Arkitekt Johnsens Gaards, Toldbodgaden 8 B. Elevatoren drives med Elektricitet, og det eiendommelige ved den er, at den er innrettet for Betjening af det kjørende Publikum selv, altså uten Elevatorfører.

Det er likevel grunn til å tro at dette slettes ikke var den første elektroniske heisen i Norge. Allerede flere år i forkant av dette, fremstilte Christian Wisbech A/S elektroniske heiser.

Siste artikler

KONE KJØPER STARLIFT

I dag ble det kjent at Kone AS har kjøpt norskeide Starlift AS.

Ny faglig leder på OPPHEI

Opplæringskontoret for heisfaget har fått ny faglig leder. Tidligere heismontør Lars Selebø har tatt over etter at Geir Håvi gikk av med pensjon tidligere i år. Vi tok en tur opp til senteret på Karihaugen for en prat med Oppheis nyeste tilskudd.

MANGE ARBEIDSULYKKER – FÅ TILSYN 

En rapport fra Arbeidstilsynet viser at det var ni arbeidsskadedødsfall innen bygg og anlegg i 2021. Fire av dødsulykkene skjedde under byggearbeid, mens fem av dødsfallene skjedde i forbindelse med anleggsarbeid.

LÆRLINGSAMLING 2022

Det var et rekordbra oppmøte på årets lærlingsamling som fant sted i Bergen den siste helgen i november. Det var et stort engasjement både faglig og politisk, noe som låter bra for fremtiden.
X