30. november 2023

Historie

Heisens historie er lang, og er man velvillig strekker den seg helt tilbake til før vår tid. Det sies nemlig at Arkimedes bygde heis allerede rundt år 200 før får tid. Men den moderne heisen, slik vi kjenner den i dag, har sitt opphav under den industrielle revolusjonen på 1800-tallet. Det var særlig innen kull og tømmer at behovet for raskere forflytting av materialer åpenbarte seg. Og det var også her den første heisteknologien ble utviklet – en teknologi som baserte seg på dampkraft.

De første heisene i de fleste land var hydrauliske. I Stockholm åpnet Katarinahissen i 1883 og Maria-hissen i 1886. Firmaet Graham Brothers begynte med levering av heiser i Stockholm i 1887, og i 1890-årene innledet de samarbeid med Wisbech. I følge Dagbladet ble den første personheisen i Norge tatt i bruk i april 1905:

Den første automatiske Personelevator her er i disse Dage tat i brug i Arkitekt Johnsens Gaards, Toldbodgaden 8 B. Elevatoren drives med Elektricitet, og det eiendommelige ved den er, at den er innrettet for Betjening af det kjørende Publikum selv, altså uten Elevatorfører.

Det er likevel grunn til å tro at dette slettes ikke var den første elektroniske heisen i Norge. Allerede flere år i forkant av dette, fremstilte Christian Wisbech A/S elektroniske heiser.

Siste artikler

HMF-SKOLEN

Det er nå blåst nytt liv i studievirksomheten i foreninga vår, og HMFs grunnskole er allerede godt i gang.

Har du ny adresse?

For at post fra foreningen, slik som fagforeningsbladet Heismontøren, skal finne veien til din postkasse er vi avhengig av at du selv endrer din nye adresse.

STATUS TARIFFAVTALER PÅ MØRE

Én ny tariffavtale er i boks – en annen milelangt unna.

MINDRE INNLEIE ETTER LOVENDRING

En ny rapport fra De Facto som kartlegger situasjonen på byggeplasser i Oslo og Akershus etter at forbudet trådte i kraft, viser en nedgang i bruken av innleie hvor flere er blitt tilbudt faste ansettelser.
2,491FølgereLik
1,051FølgereFølg
38AbonnenterAbonnér
X