2. juni 2023

Historie

Heisens historie er lang, og er man velvillig strekker den seg helt tilbake til før vår tid. Det sies nemlig at Arkimedes bygde heis allerede rundt år 200 før får tid. Men den moderne heisen, slik vi kjenner den i dag, har sitt opphav under den industrielle revolusjonen på 1800-tallet. Det var særlig innen kull og tømmer at behovet for raskere forflytting av materialer åpenbarte seg. Og det var også her den første heisteknologien ble utviklet – en teknologi som baserte seg på dampkraft.

De første heisene i de fleste land var hydrauliske. I Stockholm åpnet Katarinahissen i 1883 og Maria-hissen i 1886. Firmaet Graham Brothers begynte med levering av heiser i Stockholm i 1887, og i 1890-årene innledet de samarbeid med Wisbech. I følge Dagbladet ble den første personheisen i Norge tatt i bruk i april 1905:

Den første automatiske Personelevator her er i disse Dage tat i brug i Arkitekt Johnsens Gaards, Toldbodgaden 8 B. Elevatoren drives med Elektricitet, og det eiendommelige ved den er, at den er innrettet for Betjening af det kjørende Publikum selv, altså uten Elevatorfører.

Det er likevel grunn til å tro at dette slettes ikke var den første elektroniske heisen i Norge. Allerede flere år i forkant av dette, fremstilte Christian Wisbech A/S elektroniske heiser.

Siste artikler

OMKOM I PATERNOSTERHEIS

Før 2002 ble det anslått at det i Tyskland døde en person per år i en Paternosterheis. Nå har denne heistypen krevd enda et liv.

HMF VISER SIN STØTTE TIL AVSKJEDIGET TILLITSVALGT HOS IKEA

Mandag den 15. mai deltok foreningen på en støttemarkering utenfor Oslo tinghus hvor rettsaken mot arbeidsgiveren skulle foregå.

OSLO TAR FLERE GREP MOT SOSIAL DUMPING

Oslo kommune vil nå skjerpe kravene til sine leverandører for å bekjempe arbeidslivskriminalitet og sosial dumping.

VIL FLAGGE UT VINTAPPING TIL DANMARK

Den 10. mai deltok foreningen på en markering til støtte for Vin- og Brennevinarbeidernes fellesklubb på Gjelleråsen rett utenfor Oslo.
2,473FølgereLik
996FølgereFølg
35AbonnenterAbonnér
X