4. oktober 2023

Spania – vertsnasjon heiscup 2022

Fotball er den mest populære publikumsidretten i Spania, og har bre dekning i spanske medier. Men de er nok vel uvitende om at de er vertsnasjon for den norske heisbranjens store årlige begivenhet – heiscupen! Vi oppdaterer oss på Spania før «Copa de Ascensor» sparkes i gang lørdag den 24. september.

Fotballen kom til Spania på 1800 tallet, fra blant annet britiske gruvearbeidere og sjøfolk som tok med seg idretten til landet. Den spanske ligaen har siden etablert seg blant de beste i verden. Som landslag har de vunnet EM tre ganger i 1964, 2008 og i 2012, og i 2010 ble de verdensmester etter å ha slått Nederland.

Kvinnefotball oppstod på 1970 tallet, men siden diktatoren Franco mente fotball var upassende for kvinner, ble de ikke offisielt akseptert før etter hans død.

Historie

Historien til landområdet på den iberiske halvøy starter med fønikernes kolonisering, deretter dominert av Hellas og Karthago, romere og gotere før de ble erobret av maurerne i middelalderen. På 1400 tallet samlet kongeparet Isabella og Ferdinand Spania til et rike, og de ble en europeisk stormakt og sjøfartsnasjon med kolonier over hele verden.

I nyere tid var det den fascistiske diktatoren General Fransisco Franco som samlet all makt i egne hender etter den Spanske borgerkrigen, som varte fra 1936 til 1939, og satt med makten frem til sin død i 1975. Under andre verdenskrig var han regnet som delvis alliert med Aksemaktene og Nazi-tyskland, men snudde etter nazistenes nederlag. Francos regjeringstid var blodig, og i løpet av årene Franco regjerte, medberegnet borgerkrigen, skal hundretusener ha blitt drept og en million mennesker skal ha rømt fra landet. Under diktaturet var det parti og fagforeningsforbud.

Til tross for gjeninnføring av demokrati i Spania, skulle det gå 32 år før den spanske nasjonalforsamlingen vedtok en lov der Francos kupp og nesten 40 år lange diktatur for første gang ble offisielt fordømt.

Næring

Selv om Spania tradisjonelt sett har vært et jordbruksland, arbeider en stadig større andel av yrkesbefolkningen i industri og serviceyrker. Turistindustrien er av stor betydning for den spanske økonomien.

Spansk økonomi har svingt kraftig i løpet av de siste tiårene. De opplevde en økonomisk vekst på slutten av 90-tallet, men i 2008 til 2013 ble landet rammet av den globale finanskrisen. I løpet av denne perioden steg arbeidsledigheten til over 27 prosent, før den gikk ned til 15 prosent i 2018. I dag ligger ledigheten på mellom 13 og 14 prosent. Landet har ca. 47 000 000 innbyggere.

Fagbevegelse

Spansk fagbevegelse oppstod på slutten av 1800-tallet. Ifølge en oversikt var organisasjonsgraden i Spania på 14 prosent i 2016.  Ti ulike landsomfattende fagforeninger er tilsluttet hovedsammenslutningen UGT. Disse omfatter fagforbundene for metall og bergverk, transport, undervisning, service, jordbruk, handel og hotellnæring, offentlige tjenester, samt sektor for pensjonister og trygdemottakere. Spania er omfattet av EUs minstelønn som varierer fra 332 euro i måneden i Bulgaria, til 2201 euro i Luxembourg. 

Marbella

Marbella er en by i Andalucía i Spania ved Middelhavet i provinsen Málaga. Under styret til maurerne frem til 1485, bygde muslimene en borg i byen som de omringet med en mur. Navnet Marbella kommer fra Marbil-la og denne islamske perioden. Marbella var fortsatt bare en liten landsby med 900 innbyggere da arvingen til fyrst Max Egon zu Hohenlohe-Langenburg, Alfonso de Hohenlohe, startet turistvirksomhet og bygde et hotell her i 1954 som tiltrakk seg eliten i Europa. Fortsatt er Marbella mer eller mindre en jetset destinasjon for de rike og berømte. Selv om strendene på «Costa del Sol» tiltrekker seg flest vanlige turister, er Marbella også kjent for sine eksklusive og dyre strandklubber. For den nøkterne turist kan man fint nyte det tradisjonelle Spania med blant annet gamlebyen Casco Historico. Kilder: snl.no og wikipedia.org

Siste artikler

VELKOMMEN TIL BURSDAGSFEIRING

I disse dager er det 25 år siden Stiftelsen OPPHEI, som er et landsdekkende opplæringskontor for heisfaget, ble opprettet. Nå inviterer de til stor feiring!

VINNER AV ÅRETS HEISCUP

Det var knyttet stor spenning rundt hvem som skulle gå seirende ut av årets heiscup i den latviske hovedstaden. Mange lag var på forhånd utpekt som favoritter, deriblant Koneklubben som vant fjorårets heiscup i Malaga.

BRUSSEL VIL HA OMKAMP!

Etter mange politiske streiker og fanemarkeringer vant fagbevegelsen gjennom med mange av sine krav da Stortinget endelig vedtok regjeringens forslag til innstramminger i innleieregelverket.

PRAKTISK INFORMASJON OM HEISCUP 2023 I RIGA

Det nærmer seg avspark for årets Heiscup! Her er alt du trenger å vite før avreise.
2,486FølgereLik
1,037FølgereFølg
35AbonnenterAbonnér
X