26. januar 2025

Politisk streik mot økt pensjonsalder

Regjeringens forslag om å øke pensjonsalderen blir møtt med politisk streik og aksjoner.

14. mars skal arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget legge frem sin innstilling til de nye pensjonsforslagene fra regjeringen. Samme dag har flere grupperinger i fagbevegelsen slått seg sammen om en nasjonal aksjonsdag. Noen klubber og foreninger går også til politisk streik.

Styret i Heismontørenes Fagforening har vedtatt en oppfordring til samtlige tilknyttede klubber om å gå til politisk streik fra klokka 13.00 den 14. mars.

Les også Dødens klasseskille

Samtidig har Pensjon for alle har tatt initiativ til en markering på Eidsvolls plass, sammen med LO i Oslo. Bygningsarbeidernes Fagforening og Elektromontørenes Forening, Oslo og Akershus er blant foreningene som har sluttet seg til markeringen, og har i tillegg vedtatt å oppfordre tilknyttede klubber til å gå til politisk streik.

Hvorfor er høyere pensjonsalder et problem?

Vi må jobbe lenger når pensjonsalderen øker, men arbeidsgiverne slipper å gjøre noe for å legge forholdene til rette for eldre arbeidstakere. Levealdersjusteringen i pensjonsreformen betyr at hvert årskull vil måtte jobbe en til to måneder lenger enn forrige årskull.

Men vi mener at det er arbeidslivet som må endres, ikke pensjonsalderen, hvis vi skal klare å stå lenger i arbeidslivet.

Her kan du laste ned eksempel på brev for å varsle arbeidsgiver om politisk streik. Her er det politiske grunnlaget for den politiske streiken.

Møt opp på fanemarkering 14. mars, hvor vi krever:

  • Ingen økning i pensjonsalderen. Det er arbeidslivet som må endres, ikke pensjonsalderen.
  • En ordning for de som må gi seg tidlig («sliterordning») må være på plass før Stortinget behandler spørsmålet om pensjonsalder.
  • Garantipensjonen må minst opp på samme nivå som minstepensjon for enslige.
  • Uføre må tjene opp alderspensjon til alminnelig pensjonsalder, i dag 67 år.
    (LO i Oslo)

Les mer om aksjonen på Pensjon for alle sin hjemmeside, og lik og del Facebook-arrangementet. Se også artikkel hos FriFagbevegelse

Siste artikler

FRA KOKK, TIL HEIS, TIL PENSJONIST

Siden 2007 har han holdt orden på senteret på Karihaugen. Men nå synes den trivelige sekstiseksåringen at tiden er moden for å nyte livet som pensjonist.

Australsk fagforeningsknusing

På bakgrunn av anklager om korrupsjon og forbindelser til kriminelle nettverk har australske myndigheter satt CFMEU under statlig administrasjon, noe som har skapt stor uro blant fagforeningsmedlemmer og satt spørsmålstegn ved regjeringens respekt ovenfor uavhengig fagorganisering. Ved å fjerne hundrevis av ledere og innføre kontroll over foreningens beslutninger, hevder staten at den forsøker å rydde opp i foreningens interne utfordringer. Kritikere mener imidlertid at dette er et angrep på fagforeningsfriheten og en unødig innblanding som kan undergrave CFMEUs arbeid for å sikre rettferdige og trygge arbeidsforhold for sine medlemmer. Hva betyr dette for CFMEUs medlemmer, og hvilken effekt kan det ha på fagforeningens fremtidige kamp for arbeidernes rettigheter?

DE NYE TILTAKENE FOR Å FOREBYGGE INNÅNDING AV HELSEFARLIG KVARTSSTØV

Et halvt år er gått siden partene ble enige i årets tariffoppgjør om å kartlegge helserisikoen som er forbundet med innånding av helsefarlig kvartsstøv ved heismontasje.

ØNSKER BYGGHEIS SOM EGET LÆREFAG

Vi minnes fortsatt ulykken som fant sted på en byggeplass i Stockholm i 2023 – hvor fem bygningsarbeidere omkom da en byggeplassheis raste ned 20 meter.
2,493FølgereLik
1,096FølgereFølg
46AbonnenterAbonnér
X