Ser vi nærmere på alderssammensetningen, er det særlig Schindler og Kone som har flest eldre montører. I gruppen over 65 år finner vi totalt 38 montører, 11 hos Schindler og 19 hos Kone. I aldersgruppen 60–64 år er tallene henholdsvis 32 og 24. Dette gir et tydelig bilde av at store deler av arbeidsstyrken snart vil forlate arbeidslivet.

Dette gir grunn til bekymring: Utdanning av montører skjer ikke over natten. Det tar flere år å utdanne fagfolk med den kompetansen og erfaringen som kreves i bransjen. Dersom man ikke setter i gang målrettede tiltak for rekruttering og opplæring, risikerer man å miste rundt 100 montører i løpet av få år, noe som vil redusere kapasiteten betraktelig.

Jeg konkluderer med at bransjen står overfor en betydelig utfordring når det gjelder alderssammensetning og rekruttering. Tallene viser en tydelig skjevhet mot eldre arbeidstakere, spesielt hos Schindler og Kone. Med over 100 montører på vei ut av arbeidslivet, haster det med å utdanne og rekruttere nye fagfolk. Dette krever både at bedriftene endrer sin holdning til lærlinger og at det satses mer på kompetansebygging. Dersom man ikke tar grep nå, kan det føre til bemanningsproblemer, redusert kapasitet og mulige driftsforstyrrelser i nær fremtid.