1. juli 2025

FRANK OM PENSJONISTTILVÆRELSEN OG MANNEHELSE

Mange kjenner den pensjonerte Kone-montøren som blant annet mangeårig kasserer i foreningen. Redaksjonen har tatt en prat med den trivelige østfoldingen om den nye tilværelsen som pensjonist og kanskje noe så tabubelagt som menns helse.

Etter at Frank Hansen var ferdig på yrkesskolen i 1975, var han ansatt som industrimekaniker ved Hafslund smelteverk. Der kom han etter hvert i kontakt med heismontører fra KONE, som han ofte bisto da de servet heisene ved smelteverket. Frank takket ikke nei da han i 1987 ble tilbudt stilling som hjelper ved KONEs avdeling i Fredrikstad. 

Siden ble det fagbrev som heismontør, og han trivdes så godt med faget og kollegaene at han ble værende. Men et langt yrkesaktivt liv sliter på helsa, og her har heller ikke Frank sluppet unna. Samtidig vil han fullrose arbeidsgiveren sin i KONE som har vært gode til å tilrettelegge slik at han kunne stå i arbeidet frem til han gikk av med pensjon i fjor sommer som sekstisjuåring.

Foto: Johnny Leo Johansen

Påvist prostatakreft

Tidlig i femtiårene merket Frank at det ikke lengre var like enkelt å «lette på trykket», og dermed ble han henvist til en urolog for kliniske tester av urinblære og prostataen. Etter dette ble han satt opp til årlig kontroll, og det var ved en slik undersøkelse at det i 2014 ble oppdaget noen kuler på prostata. Etter analyse av vevsprøver og MR-bilder ble det påvist kreft i en av kulene. Han ble da satt inn i et program hvor han skulle inn til kontroll over en femårs periode. Da det i løpet av disse fem årene ikke ble påvist noen utvikling, var han ute av dette programmet igjen. 

Men han fortsatte å gå til årlig kontroll, og i 2021 ble det oppdaget utvikling. Frank fikk da valget mellom operasjon eller strålebehandling for å unngå spredning. Her var valget lett for Frank. Det ble operasjon. Han tar fortsatt PSA-blodprøver og går til kontroll hvert år.

Prostatakreft er blant de fem mest vanligste krefttilfellene hos menn, og sykdommen har oftere kommet lenger når den først oppdages hos menn. Frank mener det bør være like viktig for menn å sjekke prostata, som det er for kvinner å ta mammografi. 

Nettopp derfor har Frank et råd til andre menn: Sjekk deg! – slik at kreften kan oppdages på et tidlig stadium før den sprer seg. 

Ifølge kreftforeningen får flere menn enn kvinner kreft, og de fleste kreftformer rammer menn oftere enn kvinner. Noe som skyldes en kombinasjon av genetikk og biologi, livsstil og eksponering for kreftfremkallende faktorer på jobb. 

Frank har mye å glede seg over. Foto: Privat.

Mye å glede seg over

I dag priser Frank seg lykkelig fordi kreften ble oppdaget på et så tidlig stadium, og alle prøver viser at operasjonen har gått bra. 

Så tilbake i Sarpsborg nyter han pensjonstilværelsen sammen med samboeren, og sammen har de mye å glede seg over med familie og barnebarn. Båten har han solgt da det ble for mye arbeid, og istedenfor har de investert i en bobil for å legge ut på nye eventyr. Når han ikke ruller på fire hjul, har ha påtatt seg oppgaven som sekretær i Rødt sitt lokallag i Sarpsborg, veldedighetsarbeid i Lion og leder for både borettslaget og garasjelaget.

Med dette ønsker vi Frank en frisk og fin pensjonstilværelse, og takker for at han ville dele sin historie med oss.

Siste artikler

ALT KAN REPARERES 

Slik som en kjent sykkelreparatør, så tenker han trolig i skruer og muttere – og opp igjennom oppveksten har han alltid søkt kunnskap ved å demontere ting for å se hvordan de virker.

TAKK FOR FERIEN!

Alle trenger et avbrekk i hverdagen, og det er takket være fagbevegelsen at vi her til lands kan glede oss over fem uker betalt ferie. Noe som mange arbeidstagere i land som for eksempel USA kan se langt etter, hvor de ansatte ikke har noen lovbestemt rett til ferie.

Urolige tider – eller en gyllen mulighet for EU-kåte liberalister?

Høyresiden i norsk politikk (og kanskje særlig partiet Venstre) bruker uro i verden som argument for norsk medlemskap i EU. Uten EU står vi uten et sikkerhetsnett, sier EU-tilhengerne, men dette handler egentlig om noe helt annet enn sikkerhet; nemlig det å få Norge inn i en union styrt av marked, konkurranse og kapital – med minst mulig fellesskapstekning, velferd og innblanding fra oss i fagbevegelsen.

EN CUP FOR SAMHOLD

Siden 1983 har foreningen arrangert den årlige heiscupen, som har vært av stor betydning for et felleskap på tvers av klubber og landsdeler. Her tar vi et historisk tilbakeblikk til den spede oppstarten med den første heiscupen som ble arrangert i 1983 etter et initiativ fra Koneklubben.
2,491FølgereLik
1,130FølgereFølg
50AbonnenterAbonnér
X