30. september 2023

Henlagt igjen

Ny siktelse tatt ut før saken til Ramunas Gudas blir foreldet.

Politiet har to ganger henlagt saken hvor Ramunas Gudas ble styggt skadd i en arbeidsulykke, i 2014 og 2015. Ved begge anledninger har saken blitt påklaget av HMF og deretter gjenopptatt. Det ble påpekt en rekke etterforskningskritt som skulle gjennomføres, før ny henleggelse. Siste gjenopptakelse av 19. Aug 2016.
Etter nesten to år med lite fremdrift fra politiets etterforskning, velger statsadvokat Erik Førde selv å henlegge saken. Grunnlaget er lite fremdrift i saken, som han selv sier ”Det er ikke særlig tvil om at denne saken ikke har vært håndtert på noen god måte. Politiet har ikke greid å avdekke det faktiske hendelsesforløp, etterforskningens fremdrift har vært altfor dårlig og det er Heismontørenes fagforening (klager) som i betydelig grad har drevet saken fremover”.

Nye fakta

Det er grunn til ikke å henlegge da de siste etterforskere fikk en del, nye fakta i saken til Ramunas. Det virker også som om politiadvokaten ikke tvilte på Ramunas´ versjon, sier Rune Larsen til heis.no.
Rune Larsen har vært en primus pådriver i saken fra den ble belyst for Hmf, og jobbet tett med Ramunas om rettferdighet, og berettiget erstatning i en stygg arbeidskriminalitetssak. Det er også etablert en støttegruppe for Ramunas. Bestående av LO Oslo, LO Asker & Bærum, Byggfag Drammen og Bærum, Oslo Byggningsarbeiderforening og Rørleggernes fagforening Oslo.

Ny siktelse tatt ut

En måned før saken blir foreldet tar politiadvokat Mona Brandmo ut siktelse i saken. En firedelt siktelse mot, Norema Service (firmaet Ramunas Gudas jobbet for), firmaets tideligere daglige leder, entreprenørselskapet RVS og den 53 år gamle byggelderen fra Lier.
Saken blir oversendt statsadvokaten med anmodning om å fremme rettsanmodning til Litauen for å avhøre vitner.
Politiadvokat Mona Brandmo kommenterer siktelsen til Budstikka, ”Jeg mente det var skjellig grunn til mistanke om at fornærmede hadde fått beskjed om å starte arbeidet med heisen, og sendte også inn forslag om å avhøre to vitner i Litauen. Det er ingen grunn til å ikke tro på fornærmede, men det er vanskelig å bevise det godt nok.”

Christian Olstad
Christian Olstad
Olstad er redaksjonsmedarbeider i fagbladet Heismontøren og på heis.no.

Siste artikler

VELKOMMEN TIL BURSDAGSFEIRING

I disse dager er det 25 år siden Stiftelsen OPPHEI, som er et landsdekkende opplæringskontor for heisfaget, ble opprettet. Nå inviterer de til stor feiring!

VINNER AV ÅRETS HEISCUP

Det var knyttet stor spenning rundt hvem som skulle gå seirende ut av årets heiscup i den latviske hovedstaden. Mange lag var på forhånd utpekt som favoritter, deriblant Koneklubben som vant fjorårets heiscup i Malaga.

BRUSSEL VIL HA OMKAMP!

Etter mange politiske streiker og fanemarkeringer vant fagbevegelsen gjennom med mange av sine krav da Stortinget endelig vedtok regjeringens forslag til innstramminger i innleieregelverket.

PRAKTISK INFORMASJON OM HEISCUP 2023 I RIGA

Det nærmer seg avspark for årets Heiscup! Her er alt du trenger å vite før avreise.
2,486FølgereLik
1,036FølgereFølg
35AbonnenterAbonnér
X