15. juli 2024

Henlagt igjen

Ny siktelse tatt ut før saken til Ramunas Gudas blir foreldet.

Politiet har to ganger henlagt saken hvor Ramunas Gudas ble styggt skadd i en arbeidsulykke, i 2014 og 2015. Ved begge anledninger har saken blitt påklaget av HMF og deretter gjenopptatt. Det ble påpekt en rekke etterforskningskritt som skulle gjennomføres, før ny henleggelse. Siste gjenopptakelse av 19. Aug 2016.
Etter nesten to år med lite fremdrift fra politiets etterforskning, velger statsadvokat Erik Førde selv å henlegge saken. Grunnlaget er lite fremdrift i saken, som han selv sier ”Det er ikke særlig tvil om at denne saken ikke har vært håndtert på noen god måte. Politiet har ikke greid å avdekke det faktiske hendelsesforløp, etterforskningens fremdrift har vært altfor dårlig og det er Heismontørenes fagforening (klager) som i betydelig grad har drevet saken fremover”.

Nye fakta

Det er grunn til ikke å henlegge da de siste etterforskere fikk en del, nye fakta i saken til Ramunas. Det virker også som om politiadvokaten ikke tvilte på Ramunas´ versjon, sier Rune Larsen til heis.no.
Rune Larsen har vært en primus pådriver i saken fra den ble belyst for Hmf, og jobbet tett med Ramunas om rettferdighet, og berettiget erstatning i en stygg arbeidskriminalitetssak. Det er også etablert en støttegruppe for Ramunas. Bestående av LO Oslo, LO Asker & Bærum, Byggfag Drammen og Bærum, Oslo Byggningsarbeiderforening og Rørleggernes fagforening Oslo.

Ny siktelse tatt ut

En måned før saken blir foreldet tar politiadvokat Mona Brandmo ut siktelse i saken. En firedelt siktelse mot, Norema Service (firmaet Ramunas Gudas jobbet for), firmaets tideligere daglige leder, entreprenørselskapet RVS og den 53 år gamle byggelderen fra Lier.
Saken blir oversendt statsadvokaten med anmodning om å fremme rettsanmodning til Litauen for å avhøre vitner.
Politiadvokat Mona Brandmo kommenterer siktelsen til Budstikka, ”Jeg mente det var skjellig grunn til mistanke om at fornærmede hadde fått beskjed om å starte arbeidet med heisen, og sendte også inn forslag om å avhøre to vitner i Litauen. Det er ingen grunn til å ikke tro på fornærmede, men det er vanskelig å bevise det godt nok.”

Christian Olstad
Christian Olstad
Olstad er redaksjonsmedarbeider i fagbladet Heismontøren og på heis.no.

Siste artikler

HØYREBØLGEN OG FASCISMEN

Vi leser stadig oppslag i avisene om ytre høyres aktivitet i Europa, og hvordan de har gjort seg mer relevante i politikken. Reichsbürger-bevegelsens kuppforsøk i Tyskland i 2022 var en stor sak i mediene, der flere høyt profilerte medlemmer ble arrestert. Blant annet en tidligere dommer og politiker i Alternativ fur Deutchland – et parti som ble det tredje største partiet etter valget i 2017.

STATUS FRA KURSSENTERET

Vi er nå ferdig med FSE kurs for 2024, og vi er ca. halvveis med ukeskursene.

HEISMONTØRENE VISER SIN STØTTE TIL DE STREIKENDE PÅ IKT OVERENSKOMSTEN

I over en uke har IKT-arbeiderene organisert i EL og IT Forbundet streiket for en anstendig lønn og heving av minstelønna som i dag starter på 358. 000 kroner.

#Heiscup2024: Velkommen til Barcelona

August er ikke langt unna; her er alt du trenger å vite om årets Heiscup.
2,498FølgereLik
1,059FølgereFølg
44AbonnenterAbonnér
X