3. februar 2023

Norges eldste heis?

Tor-Erik Lundberg
Tor-Erik Lundberg
Lundberg er redaktør i fagbladet Heismontøren.
2,441FølgereLik
988FølgereFølg
32AbonnenterAbonnér

Flesteparten av heisene som byttes ut er 30 år og eldre. Men heisen på Stortorvet 5 i Oslo er fortsatt i drift etter mer enn 100 år, dette i følge Heiskontrollen sine register.

I følge Norsk Heiskontroll og Oslo heiskontroll sine register så har bygården fra 1898 Norges eldste heis som fortsatt er i drift. Det finnes noen andre heiser uten klar identifikasjon på alder som for eksempel heisene i Slottstallen.

Stortorvet 5

Bygården på Stortorvet 5 omtales som Sandakergården etter herreekviperingen som har hatt lokaler i første etasje. Dagens forretningsgård er i fem etasjer og er tegnet av arkitekt Bernhard Steckmest fra 1898.

Skiver i toppen. Foto: Tor-Erik Lundberg

Stortorvet eller Stortorget er et torg i sentrum av Oslo. I 1736 overtok det som byens sentraltorg etter Christiania gamle torg og det har siden den gang vært en viktig del av det offentlige rom i Oslo. Det har fungert som møteplass og sosialisering for byens befolkning, som handelsplass og som trafikknutepunkt. 

Uvisst

Om ikke alderen på heisen på Stortorvet stemmer helt med byggeåret på bygården, så er den i hvertfall gammel og et arkitektonisk skue.

I Heismontørenes Fagforening sin historiebok fra 1930-1955 står det referert til et avisutklipp i Dagbladet fra april 1905:

Åpen dør og innergrind. Foto: Tor-Erik Lundberg

«Den første automatiske Personelevator her er i disse Dage tat i Brug i Arkitekt Johnsens Gaard, Toldbodgaden 8 B. Elevatoren drives med Elektricitet, og det eiendommelige ved den er, at den er innrettet for Betjening af det kjørende Publikum selv, altså uten Elevatorfører.»

Heiser med vannkraft

I Norge som i Sverige og de fleste andre land var de første heiser hydrauliske, det vil si de ble drevet med vannkraft. Til dem hører Katarinahissen i Stockholm, åpnet for trafikk i 1883 og Maria-hissen, åpnet 1886. Firmaet Graham Brothers begynte å levere heiser i Stockholm i 1887 og hadde i 1890-årene samarbeid med Wisbech.

Foto: Tor-Erik Lundberg

Kilder: NHK, OHK, Wikipedia, Historieboka til Heismontørens Fagforening 1930-1955

Siste artikler

KAMPEN OM LEDERVERVET I FORBUNDET

Eystein Garberg (44) mener det er mye bra i forbundet i dag, men at vi er forpliktet til å forbedre oss hele tiden. Han er en av to kandidater som stiller til valg som ny forbundsleder på landsmøte i mars.

GRØNN FREMTID, BÆREKRAFT OG NULLUTSLIPP – HVOR FLINKE ER EGENTLIG HEISSELSKAPENE?

Om du er i butikken og handler, tar kollektivt, eller ser på tv er det én gjenganger: Miljø. Det handler om nullutslipp, bærekraft og en grønnere fremtid for oss alle og jordkloden. Dette markeres gjerne med et grønt blad eller noe vi forbinder med naturen.

KONE KJØPER STARLIFT

I dag ble det kjent at Kone AS har kjøpt norskeide Starlift AS.

Ny faglig leder på OPPHEI

Opplæringskontoret for heisfaget har fått ny faglig leder. Tidligere heismontør Lars Selebø har tatt over etter at Geir Håvi gikk av med pensjon tidligere i år. Vi tok en tur opp til senteret på Karihaugen for en prat med Oppheis nyeste tilskudd.
X