30. september 2023

Aksjonsdag for faste ansettelser

Nærmere 800 fagorganiserte, tillitsvalgte og politikere var tilstede da vi var medarrangør av «aksjonsdag for faste ansettelser» utenfor Stortinget 6. mars. Bemanningsbransjens undergraving må opphøre. Vi krever flere faste jobber!

Som så mange andre fagforeninger, har vi sett oss lei av bemanningsbransjens stadige undergraving av den norske modellen. Derfor var vi medarrangør av aksjonsdagen for faste ansettelser utenfor Stortinget 6. mars. Etter lovendringen som trådte i kraft 1. januar i år, skulle man tro at bemanningsbransjen ville få orden i sysakene sine, og tilby arbeidsfolk anstendige kontrakter med reelle stillingsbrøker. Dette har ikke skjedd. Bemanningsbransjen omgår kravet om lønn mellom oppdrag og bidrar dermed til å opprettholde løsarbeidersystemet.

Askjonsdag_06032019
Joachim Espe, leder i Rørleggernes fagforening i Oslo holder appell.

«Stortinget holdes for narr av bemanningsbransjen», sa Joachim Espe i Rørleggernes fagforening i Oslo, til NRK tidligere i år. «For ett år siden sto vi her og krevde forbud. Vi skulle hindre nulltimerskontrakter og regjeringa gikk på sitt største nederlag. Hva er situasjonen i dag? Jo, bemanningsbransjen prøver å sno seg unna med fire- og femprosentskontrakter. Denne bransjen lar seg ikke regulere,» konkluderer Espe fra talerstolen. 

«Dette er den tredje streiken vi gjennomfører på ett og et halvt år. Vi kommer ikke til å godta at våre medlemmer herses med. Vi kommer tilbake utenfor Stortinget og på byggeplassene. Vi gir oss aldri!» 
Joachim Espe, leder i Rørleggernes Fagforening.

NHO og bemanningsbransjen mener selv de nye reglene er for vanskelige å forholde seg til. Dette fikk nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad, til å tordne under en åpen høring om Arbeidstilsynets rolle i Stortinget i januar. «Hvis innleiereglene er så vanskelig å håndheve, må en forby hele bemanningsbransjen,» sa han til FriFagbevegelse den gang. Krogstad var også en av appellantene på aksjonsdagen, og kom med klare advarsler til bemanningsbransjen om at Fellesforbundets landsmøte kan komme til å vedta et forbud mot hele bransjen, om de ikke skjerper seg.

Askjonsdag_06032019
Godt oppmøte utenfor Stortinget til tross for bitende kulde!

Også Rødts Bjørnar Moxnes raser mot bemanningsbransjen, og kaller bransjen gift for den norske modellen, i en nylig publisert artikkel på FriFagbevegelse. Rødt vil videre fremme forslag til Stortinget om et generelt forbud mot bemanningsbransjen. Det stiller vi oss bak!

I mellomtiden må Stortinget stå ved sitt vedtak og pålegge regjeringen å slå fast følgende:

• At virksomheten har lønnsplikt inntil arbeidsforholdet opphører
• At stillingsprosenten skal være det man faktisk jobber
• At utleie på heltid betyr ansettelse på heltid
• At arbeidstid og friperioder skal angis skriftlig ved gjennomsnittsberegning
• At deltidsstilling ikke skal hindre ansatte å ta andre jobber utenom angitt arbeidstid
• At Arbeidstilsynet gis tilsynsrett med de nye bestemmelsene og rett til å bøtelegge arbeidsgiver så det svir

Askjonsdag_06032019
SVs Audun Lysbakken i samtale med vår egen Markus Hansen og Joachim Espe i Rørleggernes Fagforening

Les mer om aksjonsdagen og bemanningsbransjen hos FriFagbevegelse.no

Erik Eikedalen
Erik Eikedalen
Eikedalen er organisasjonssekretær i Heismontørenes Fagforening.

Siste artikler

VELKOMMEN TIL BURSDAGSFEIRING

I disse dager er det 25 år siden Stiftelsen OPPHEI, som er et landsdekkende opplæringskontor for heisfaget, ble opprettet. Nå inviterer de til stor feiring!

VINNER AV ÅRETS HEISCUP

Det var knyttet stor spenning rundt hvem som skulle gå seirende ut av årets heiscup i den latviske hovedstaden. Mange lag var på forhånd utpekt som favoritter, deriblant Koneklubben som vant fjorårets heiscup i Malaga.

BRUSSEL VIL HA OMKAMP!

Etter mange politiske streiker og fanemarkeringer vant fagbevegelsen gjennom med mange av sine krav da Stortinget endelig vedtok regjeringens forslag til innstramminger i innleieregelverket.

PRAKTISK INFORMASJON OM HEISCUP 2023 I RIGA

Det nærmer seg avspark for årets Heiscup! Her er alt du trenger å vite før avreise.
2,486FølgereLik
1,036FølgereFølg
35AbonnenterAbonnér
X