25. april 2024

Sikring av last

De fleste av oss kjører med bilen full av verktøy – støvsuger, heisdeler og løse gjenstander som mobiltelefon og brusflasker. Da er det verdt å tenke på at bare mobiltelefonen vil veie hele 22 kilo dersom du må bråbremse i 90 kilometer i timer. Og en verktøyveske på 15 kilo vil veie hele 4678 kilo ved den samme hastigheten. Harde og skarpe gjenstander vil kunne skape stor skade ved en ulykke.

Bruk derfor innebygde kroker der det finnes for å hindre at tung last sklir inn i baksetet og ødelegger det. Oppbevar små gjenstander i hanskerommet eller under setet. Store gjenstander bør plasseres i bagasjerommet eller sikres i en boks eller et bagasjenett. Tunge ting skal så lavt som mulig i bilen.

Hastighet30 km/t70 km/t90 km/t
Mobiltelefon
0,07 kg
7 kg13 kg22 kg
Brusflaske
0,5 kg

48,3 kg94,5 kg156 kg
Bærbar PC
5 kg
482 kg945 kg1562 kg
Verktøyveske
15 kg
1446,5 kg2835 kg4687 kg

Trekk av henger

Kjører du med henger i arbeidstiden eller privat? Det kan være tilstrekkelig å ha klasse B for å trekke en tilhenger med tillatt totalvekt over 750 kilo. Første vilkår er at tilhengerens tillatte totalvekt ikke overskrider bilens egenvekt med fører (75 kilo), og andre vilkår er at bilens tillatte totalvekt og tilhengerens tillatte totalvekt til sammen ikke må overstige 3500 kilo.

Den laveste vekten etter utregningen av de to vilkårene, tilsvarer høyest tillatt totalvekt for tilhengeren. Tillatte totalvekter og bilens egenvekt finner du i egne rubrikker i vognkortene til bilen og tilhengeren. På nettsiden til Statens Vegvesen finnes en kjekk tilhengerkalkulator.

Siste artikler

HVA ER EN HEIS?

Det er et spørsmål jeg ofte stiller når jeg holder kurs. Det er mange som jobber i heisfaget som ikke kan svare, og når jeg får svar så får jeg mange forskjellige. Så da tenkte jeg å kanskje hjelpe til litt med å prøve å definere svaret.

1. mai 2024 med Heismontørenes Fagforening

Bli med på familiearrangement med HMF.

Å HA DET ÅLREIT PÅ JOBB

Vi har vel alle tasset rundt i ukesvis alene på arbeide, for så å behøve litt hjelp på en jobb. Etter å ha jobbet sammen med noen andre så kjenner man seg litt blidere, litt mer positiv og alt er bedre. Det er ikke så rart, vi er jo sosiale vesener.

Jentene i bransjen samles på kvinnedagen

Vi var så heldige å få en invitasjon til Heisjentenes samling på kvinnedagen 8. mars. Jentene i bransjen samles for å ta opp viktige saker, snakke om problematikk i bransjen og for å delta i 8. mars-toget. Elleve medlemmer møtte opp til samlingen som gikk over to dager. På programmet gikk faglig og sosialt innhold hånd i hånd.
2,499FølgereLik
1,061FølgereFølg
43AbonnenterAbonnér
X