29. mars 2024

Video killed the history book

HMF-historia er endelig på film. Se de to første avsnittene nå.

For noen år siden vedtok årsmøtet i HMF å skape en digital løsning av historien til Heismontørenes Fagforening. Det var i første omgang snakk om å sette bort tjenesten, men endte til slutt med et vedtak om å gjøre det selv. Terje Skog ble tidlig utnevnt som programleder og selvskreven fakta-bank/orakel. Dette var naturlig med tanke på hans inngående kunnskap, aktive familiemedlemmer (far Ola Skog og onkel Bjørn Skog var i mange år aktive i HMF og heisfaget) og at Terje selv var leder i HMF og aktivist på 70-tallet, og har ikke hvilt en dag siden.

I de første redaksjonsmøtene snakket vi om nedslagsfeltet til historieprosjektet. Det ble etter hvert enighet om at historien var viktig for alle i heisfaget. Viktig for å forstå hvor vår posisjon og styrke kommer fra. Viktig for å forstå at ingenting vi har av goder eller rettigheter har kommet av seg selv – også fremtidig er det høyst sannsynlig at ikke bedriftseierne vil prakke på oss verken pensjonsgoder eller foreldrepenger. Og viktig for å legge planer for fremtiden, ta moralske valg eller velge politiske linjer. Men mest av alt må vi huske at å stå samlet har fungert så inderlig vel at det må vi aldri gi oss med.

Mellom Orona-streiker og bytting av kontorer, pensjonering av hovedpersoner og heisreparasjoner har det provisoriske studioet blitt rigget opp og ned. Terje selv har lagt ned en utrolig innsats med å lese seg opp på gamle referater og bøker – informasjonen skulle være presis.

Resten er historie. I form av små episoder.

Første «sesong» tar for seg HMFs historie på 30-tallet, og episode en og to er ute allerede nå. De resterende følger på før fellesferien.

Andre «sesong» tar for seg den neste viktige epoken i HMFs historie – 70-tallet. Denne delen av historien kommer her på heis.no i løpet av høsten 2019.

Følg med!

Historien om HMF. Introduksjon av Terje.
Historien om HMF: Terje tar for seg 30-tallet.


Christian Olstad
Christian Olstad
Olstad er redaksjonsmedarbeider i fagbladet Heismontøren og på heis.no.

Siste artikler

ETTER 30 ÅR ER EØS-AVTALEN FORUNDRINGSPAKKEN SOM FÆRRE OG FÆRRE VIL HA

EØS-avtalen trådte i kraft 1. januar 1994, forhandlet frem av Gro Harlem Brundtlands regjering som en forberedelse til EU-medlemskap. Tretti år senere har EØS-avtalen blitt mye mer omfattende enn den skulle være. Regjeringen garanterte for eksempel at alkoholpolitikken lå utenfor EØS. Men importmonopolet måtte oppheves og forbudet mot alkoholreklame er endret.

20 ÅR SIDEN DEN STORE STREIKEN MOT SOSIAL DUMPING 

For over hundre og femti år siden begynte arbeidsfolk her til lands å organisere seg for ikke å underby hverandre i lønn. Tariffavtalene skulle sikre alle arbeidstakere lik lønn for likt arbeid og forebygge sosial dumping.

TONJE – IKKE BRENN’A PENSJON VÅR!

Den 14. mars gikk foreningen sammen med en rekke andre fagforeninger ut i en politisk streik mot den foreslåtte økningen av pensjonsalderen.

TID FOR ÅRSMØTER

Våren er i anmarsj og med det følger årsmøter i klubbene og i foreningen.
2,501FølgereLik
1,061FølgereFølg
42AbonnenterAbonnér
X