25. april 2024

Belgiske heismontører streiker mot usaklig oppsigelse

Solidaire avec eux!

Tirsdag denne uka brøt det ut streik i det finske heisfirmaet KONE i Belgia. Heismontørene protesterer mot det de mener er en usaklig oppsigelse av en organisert heismontør. Heismontøren skal ha vært en fremtredende tillitsvalgt i fagforeningen, og kan av den grunn ha vært et mål for bedriften. Ledelsen i KONE Belgia hevder på sin side at årsaken til oppsigelsen er fordi heismontøren hadde blitt observert uten beskyttelsescaps i heismaskinrommet. Et betydelig brudd på selskapets sikkerhetsprosedyre, ifølge KONEs ledelse.

«Det er veldig varmt i maskinrommet, og det utgjorde ingen sikkerhetsrisiko å ikke bruke beskyttelsescapsen,» uttalte Grégory Dascotte til Belgiske RTBF. «Dette har blitt diskutert internt i selskapet, og vi er ikke forpliktet til å bruke capsen.» Dascotte er representant for MWD-FGTB (Belgiske LO).

Foto: Marc Boutet

«Do as we say, or face the consequences»

Heismontørenes Fagforening støtter streiken fullt ut. «Enhver heismontør må selvsagt ta de nødvendige forholdsregler når det gjelder sikkerhet, men dette høres mer ut som et selskap som vil bruke frykt som herskemiddel,» sier Markus Hansen, leder i Heismontørenes Fagforening. «Do as we say, or face the consequences, er i realiteten den beskjeden de belgiske heismontørene nå får fra ledelsen, og det er nettopp denne typen fiendtlig innstilt ledelse vi jobber mot.» Dascotte er helt enig: «For de som jobber med dette til daglig, er det åpenbart at oppsigelsen ikke handler om sikkerhet, men heller er et målrettet forsøk på å kvitte seg med en, for ledelsen, brysom tillitsvalgt.»

Norge 2017

KONE Norge forsøkte seg på en lignende oppsigelse for et par år siden. «I 2017 hadde vi en sak hvor KONE Norge sa opp en ung og nyutdanna heismontør på bakgrunn av brudd på sikkerhetsrutinene,» forklarer Hansen. «Det førte til streik og aksjoner, som til slutt resulterte i at montøren fikk jobben tilbake. Men ikke uten kamp, og med solidaritet fra hele foreninga!»

Mellom 80 og 100 heismontører i KONE Belgia, samt støttespillere, har møtt opp hele uka for å støtte deres oppsagte kollega. Som en følge av streiken har flere av KONEs kontorer i Belgia holdt stengt.

Heismontørenes Fagforening støtter streiken fullt ut, og ønsker våre kolleger i Belgia lykke til videre!

Erik Eikedalen
Erik Eikedalen
Eikedalen er organisasjonssekretær i Heismontørenes Fagforening.

Siste artikler

HVA ER EN HEIS?

Det er et spørsmål jeg ofte stiller når jeg holder kurs. Det er mange som jobber i heisfaget som ikke kan svare, og når jeg får svar så får jeg mange forskjellige. Så da tenkte jeg å kanskje hjelpe til litt med å prøve å definere svaret.

1. mai 2024 med Heismontørenes Fagforening

Bli med på familiearrangement med HMF.

Å HA DET ÅLREIT PÅ JOBB

Vi har vel alle tasset rundt i ukesvis alene på arbeide, for så å behøve litt hjelp på en jobb. Etter å ha jobbet sammen med noen andre så kjenner man seg litt blidere, litt mer positiv og alt er bedre. Det er ikke så rart, vi er jo sosiale vesener.

Jentene i bransjen samles på kvinnedagen

Vi var så heldige å få en invitasjon til Heisjentenes samling på kvinnedagen 8. mars. Jentene i bransjen samles for å ta opp viktige saker, snakke om problematikk i bransjen og for å delta i 8. mars-toget. Elleve medlemmer møtte opp til samlingen som gikk over to dager. På programmet gikk faglig og sosialt innhold hånd i hånd.
2,499FølgereLik
1,061FølgereFølg
43AbonnenterAbonnér
X