30. november 2023

Gullgutten

Vi tar en prat med Marius Frang, heismontøren som nå er blitt 36 år og har jobbet for Schindler siden 2001. Marius har Norgesrekord for den største gullklumpen som er gravd frem i en elv her i landet, og nå er han i gang med forberedelser for å bestige den høyeste av alle fjelltopper, Mount Everest.

«Jeg har en grei arbeidsgiver når det gjelder å få fri til å gjøre disse tingene. Nå for tiden jobber jeg mest på service pluss at jeg tar wireskift og større servicejobber. Vi har mye å gjøre nå. Bare man varsler tidlig så går det greit å få fri. Jobber jeg så, så jobber jeg,» sier Marius.

Norgesrekord

Norgesrekorden. Foto: Privat

Det har vært dårlig med vann i sommer for å drive med gullgraving. «Jeg startet med dette etter å ha sett gullgravere på Discovery, så jeg sjekket litt på nett om steder man kunne lete etter gull i Norge. Det er fri leterett om man bare varsler grunneiere først. Det gjelder både statlig og privat,» opplyser Marius oss.

Marius har fortsatt Norgesrekorden for største gullklump vasket frem i elv. «Jeg så den på bunnen og tok den før maskinen sugde den opp. En kamerat hadde tatt ny rekord tidligere på sommeren og jeg skjønte med en gang at nå var det min tur. Det ble en del medieoppmerksomhet. Det er hele tiden en konkurranse om å finne den største gullklumpen.»

«Nå graver vi opp bunnen av elva med slamsugere. Det er alltid spennende å se når man vasker igjennom konsentratet fra det man har sugd opp. Håpet er at kilden til det store gullet vi finner skal ligge i fjellet i nærheten et sted. Dette har vi sikret oss rettighetene til.»

Skal bestige Mount Everest

Marius reiste til Nepal før jul i 2018 for å klatre. Dette var en testtur før det store fjellet skal prøves i løpet av 2019, om ting går som planlagt. «Man må være godt forberedt. Både fysisk og psykisk. 6200 meter over havet er det høyeste jeg har vært til nå, og jeg har taklet høyden greit. Så jeg får sjekket formen. Everest er planlagt i løpet av 2019, og det koster litt, så jeg skal prøve å få ordet med sponsing,» sier Marius.

Hva får deg til å tenke tanken om å gjøre dette?

«Man blir inspirert av det man ser og opplever. Jeg ville teste ut for å se om dette var noe for meg. Det ble veldig mye turer i fjellet i fjor sommer. Man må vende seg til at det kan være kjedelig og tungt å gå oppover og oppover.»

«Jeg har ikke tenkt så mye på antall topper jeg har gått, men jeg har gått Galdhøpiggen fire ganger og Besseggen fire ganger, pluss mange andre topper. Fokuset da er å bare gå og gå. Bli seig!»

«6850 meter er målet for turen nå. Man starter på 1800 meter og derfra går man oppover og turen går gjennom alle årstidene, dermed er det viktig å kunne kle seg. I høyden kan det bli mange minus. Vi overnatter på små lodger et stykke, så blir det telt etterhvert oppover i høyden.»

Syv til åtte timer i elva går fint når gevinsten er gull. Foto: Privat

«Mye av treningen er med tung sekk i timevis i skog og fjell. Litt teknisk trening med stegjern og klatreutstyr blir det også. I tillegg til styrketrening og kondisjon. Jeg har hatt fremskritt fysisk og takler høyden bra. Over 7000 meter bruker man oksygen. Man får god opplæring. Sherpaene gjør jo mye av jobben og jeg er på et godt team som tar godt vare på oss.»

Gull og heissjakter

Etter Everest er det fortsatt gull å hente i elva. «I starten ble gullgravingen altoppslukende, og man kan jo si at jeg fikk gullfeber. Men det gjør også at man holder ut med det å ligge syv til åtte timer under vann i den kalde elva,» forteller Marius med et smil.

Marius fortsetter: «Hverdagen kan noen ganger bli litt kjedelig, så det er bare å drømme om nye eventyr og realisere disse. Det kan være godt å komme tilbake på jobb igjen etter lange turer. Møte kollegaer og fylle opp kontoen igjen.»

Vi ønsker Marius lykke til på turen.

Johnny Leo Johansen
Johnny Leo Johansen
Johansen er redaksjonsmedlem i Heismontøren.

Siste artikler

HMF-SKOLEN

Det er nå blåst nytt liv i studievirksomheten i foreninga vår, og HMFs grunnskole er allerede godt i gang.

Har du ny adresse?

For at post fra foreningen, slik som fagforeningsbladet Heismontøren, skal finne veien til din postkasse er vi avhengig av at du selv endrer din nye adresse.

STATUS TARIFFAVTALER PÅ MØRE

Én ny tariffavtale er i boks – en annen milelangt unna.

MINDRE INNLEIE ETTER LOVENDRING

En ny rapport fra De Facto som kartlegger situasjonen på byggeplasser i Oslo og Akershus etter at forbudet trådte i kraft, viser en nedgang i bruken av innleie hvor flere er blitt tilbudt faste ansettelser.
2,491FølgereLik
1,051FølgereFølg
38AbonnenterAbonnér
X