2. mars 2024

Polen: vertsnasjonen for årets Heiscup

Årets heiscup er rett rundt hjørnet, og i år skal vi til Rzeczpospolita Polska, eller Polen som vi kaller det her på bjerget. Er Polen Øst-Europas diamant? Og hvordan står det til med fagbevegelsen i landet som har gitt oss så mange flinke arbeidsinvandrere? Vi tar en nærmere titt på det polske rikets tilstand.

Polen er et flatt land, noe som passer fint når vi skal spille fotball. Det er ikke ideelt å spille fotball i oppoverbakke. Metaforisk har det dog vært mange bratte oppoverbakker for det polske folket opp gjennom tidene. Landets beliggenhet har gjort det til et utsatt land, og grensene har flyttet seg flere ganger. Polen var også det første landet som ble angrepet av Hitler under andre verdenskrig. Rundt 20 prosent av landets befolkning ble drept under krigen – halvparten av dem jøder. Etter krigen forble store områder av landet sovjetisk territorium, men som erstatning tok Polen over områder i Tyskland. Landet ble i etterkrigstiden et kommunistisk diktatur, med politikk styrt av Sovjetunionen. Likevel forekom det protester og demonstrasjoner fra folket, og på 80-tallet førte protestene til at Polen var det første landet i Øst-Europa som fikk etablert en fri fagforening. Den het Solidaritet, og ble ledet av Lech Walesa. Sammen med myndighetene ble det mot slutten av 80-tallet fremforhandlet et fritt valg – det første i et kommunistland. Valget ble holdt i 1989, og Walesa ble Polens første demokratiske president i 1990.

Politikk

Politikken i landet domineres av to partier, som begge har sitt utspring i Solidaritet. Lov og rettferdighetspartiet (PIS) er EU-kritisk og verdikonservativt, mens Borgerplattformen (PO) er mer liberalt og EU-vennlig. Uenighetene mellom partiene ligger ofte i verdispørsmål, som familiepolitikk, abort og likekjønnet ekteskap (som fremdeles er forbudt!). Fra 2015 er det PIS som sitter med makta, og Polen har med det innført lover som begrenser pressefriheten og rettsikkerheten. Man kan jo lure på om ikke PISS ville vært et bedre navn på partiet, som tross alt pisser på det polske folks rettigheter. Heldigvis har lovene og reformene møtt stor motstand nasjonalt, så vel som internasjonalt, og visse lovforslag har blitt trukket tilbake.

Industri og økonomi

Tradisjonelt sett har Polen alltid vært et jordbruksland, og selv om dette fortsatt er viktig for den polske økonomien, jobber de fleste polakker i dag innen servicenæringen. I tillegg er tungindustri store greier i Polen, og landet er en stor kullprodusent.

Økonomien i landet har vært preget av varemangel, korrupsjon og ulovlig handel, men fra 1992 har Polen sett en jevn økonomisk vekst. Arbeidsledigheten er i dag omtrent som i andre EU-land, men lønnsnivået er fortsatt lavt, noe som gjør at en del polakker tar seg arbeid i andre EU eller EØS-land. I Norge er det fortsatt polakker som utgjør den største gruppen innvandrere, med 98 200 personer per 2018. Men kan jo gjerne få inntrykk av at det er enda flere svensker her i landet, men de ligger faktisk på fjerde plass med 35 000 personer.

Krakow

Heiscupen tar plass i en av Polens eldste byer – Krakow – en elveby som med sine 750 000 innbyggere er Polens nest største. Fra den litt kjipe tiden vi kaller middelalderen og fram til 1596 var Krakow også Polens hovedstad, men det ble det brått slutt på da Warszawa tok over tronen. Tradisjonelt sett er Krakow et av Polens ledende sentre for vitenskap, kultur og kunst, og trekker til seg over 7 millioner kunst-, og kulturinteresserte turister årlig. Stadig flere av disse turistene er forøvrig det som kalles helseturister. Tannbehandlinger, plastisk kirurgi og synsoperasjoner er populære behandlinger som ofte kombineres med turisme. Så har du planer om å fjerne noen rynker eller stramme opp rumpa, er kanskje Heiscup-helgen nettopp tiden for det.

Skrønene sier at Krakow ble grunnlagt over grotten til dragen Krak, og derfor ble hetende Krakow, men i og med at vi nå vet at drager ikke finnes, har det også kommet for en dag at navnet kommer av det gammelslaviske ordet krak, som betyr ravn. Det sies at Krakow er et sted med mange ravner.

Nåtidens Krakow er en moderne metropol med god offentlig transport, og mange flotte landemerker. Ifølge reisebloggerne på internett får du i Krakow en fin blanding av kultur, shopping, vakker natur og nydelig mat som ikke koster all verden. Og det har de helt sikkert rett i. Vi gleder oss i alle fall til å besøke Krakow, gjør du?

Erik Eikedalen
Erik Eikedalen
Eikedalen er organisasjonssekretær i Heismontørenes Fagforening.

Siste artikler

HVA SKJER: POLITISK STREIK 14. MARS

Styret i Heismontørenes Fagforening har vedtatt en oppfordring til samtlige tilknyttede klubber om å gå til politisk streik fra klokka 13.00 den 14. mars.

Politisk streik mot økt pensjonsalder

Regjeringens forslag om å øke pensjonsalderen blir møtt med politisk streik og aksjoner.

HEISENE I VERDENS HØYESTE BYGG SKAL MODERNISERES

Med sine 828 meter er Burj Khalifa i Dubai, som sto ferdig i 2010, fortsatt verdens høyeste bygg. Nå skal heisene moderniseres.

OTIS SKAL MODERNISERE HEISENE I EIFFELTÅRNET

Heiser sørger for at besøkende til det 330 meter høye ikoniske tårnet i den franske hovedstaden skal slippe å ta beina fatt opp de 1665 trappetrinnene til toppen.
2,498FølgereLik
1,057FølgereFølg
41AbonnenterAbonnér
X