2. april 2023

Jørgen Sandemose har gått bort

Christian Olstad
Christian Olstad
Olstad er redaksjonsmedarbeider i fagbladet Heismontøren og på heis.no.

Jørgen Sandemose gikk bort natt til tirsdag 24. september. Den norske filosofen og forfatteren ble 74 år gammel.

Jørgen var førstelektor ved filosofisk institutt ved universitet i Oslo. Jørgen var tidlig samfunnsengasjert fra tiden som medlem av Kommunistisk Universitetslag og redaktør i Kommunistisk Arbeiderforbunds tidsskrift Røde Fane på 70-tallet. Etter utdannelsen jobbet han også mange år i industrien, nærmere bestemt på Norgas. Han skrev flere bøker, en om sin farAksel Sandemose, mange om økonomisk teori og filosofi. Frem til han passerte for en uke siden var han ansett som en stor ressurs i den internasjonale Marx-debatten, med blant annet tyske Guenther Sandleben, som han vekslet brev og meninger med. Også andre fagfeller og tidsskrifter nedover på kontinentet interesserte seg for Jørgen sitt arbeide. Han holdt for tiden på med det som blir ansett som hans livsverk, en tusensiders bok hvor han tar for seg både Kant og Hegel — to bautaer innen filosofi. Sandemose rakk dessverre ikke å fullføre verket, det ferdige og det uferdige ligger nå hos en venn av ham for å fullføre.

Flere av oss her i HMF har vært på kurs med Jørgen oppgjennom årene. Sist i regi av EL & IT i 2018. Da holdt han, med nyamputert høyre arm og svak hørsel, ti forelesninger om Marxistisk teori og samfunnsforståelse. Dette for å kunne sette seg inn i emner som verditeori og utbytting. Som organiserte og tillitsvalgte i arbeidslivet er dette noe man burde ha en viss forståelse for.

Naturen er rikdommens kilde, og arbeid må legges ned for å bearbeide den. Dermed er det bare arbeid som skaper verdi. Samtlige forelesninger ble filmet og ligger nå ute på youtube. Lyden kan være litt dårlig her og der, men innholdet er stadig viktig. 

Jørgen bisettes ved Søndeled Kirke 08. oktober klokken 13.00.

Siste artikler

28 ARBEIDSTAKERE OMKOM PÅ JOBB

I fjor omkom 28 arbeidstakere på jobb i det landbaserte arbeidslivet i Norge. Åtte av disse var innen bygg og anleggsvirksomhet.

BRUDD I MELLOMOPPGJØRET

Som forventet ble det etter fire dager med lønnsforhandlinger brudd mellom LO og NHO torsdag den 30. mars.

ÅRSMØTE 2023

Husk årsmøte i Heismontørenes Fagforening torsdag 30. mars kl 15.30.

KONFLIKT I ASSA ABLOY ENTRANCE SYSTEMS!

Fredag den 17. mars, klokka 08.00, gikk klubben i ASSA Abloy ut i konflikt etter flere år med lønnsnedslag til tross for store overskudd i selskapet.
2,460FølgereLik
988FølgereFølg
34AbonnenterAbonnér
X