15. juni 2024

Jørgen Sandemose har gått bort

Jørgen Sandemose gikk bort natt til tirsdag 24. september. Den norske filosofen og forfatteren ble 74 år gammel.

Jørgen var førstelektor ved filosofisk institutt ved universitet i Oslo. Jørgen var tidlig samfunnsengasjert fra tiden som medlem av Kommunistisk Universitetslag og redaktør i Kommunistisk Arbeiderforbunds tidsskrift Røde Fane på 70-tallet. Etter utdannelsen jobbet han også mange år i industrien, nærmere bestemt på Norgas. Han skrev flere bøker, en om sin farAksel Sandemose, mange om økonomisk teori og filosofi. Frem til han passerte for en uke siden var han ansett som en stor ressurs i den internasjonale Marx-debatten, med blant annet tyske Guenther Sandleben, som han vekslet brev og meninger med. Også andre fagfeller og tidsskrifter nedover på kontinentet interesserte seg for Jørgen sitt arbeide. Han holdt for tiden på med det som blir ansett som hans livsverk, en tusensiders bok hvor han tar for seg både Kant og Hegel — to bautaer innen filosofi. Sandemose rakk dessverre ikke å fullføre verket, det ferdige og det uferdige ligger nå hos en venn av ham for å fullføre.

Flere av oss her i HMF har vært på kurs med Jørgen oppgjennom årene. Sist i regi av EL & IT i 2018. Da holdt han, med nyamputert høyre arm og svak hørsel, ti forelesninger om Marxistisk teori og samfunnsforståelse. Dette for å kunne sette seg inn i emner som verditeori og utbytting. Som organiserte og tillitsvalgte i arbeidslivet er dette noe man burde ha en viss forståelse for.

Naturen er rikdommens kilde, og arbeid må legges ned for å bearbeide den. Dermed er det bare arbeid som skaper verdi. Samtlige forelesninger ble filmet og ligger nå ute på youtube. Lyden kan være litt dårlig her og der, men innholdet er stadig viktig. 

Jørgen bisettes ved Søndeled Kirke 08. oktober klokken 13.00.

Christian Olstad
Christian Olstad
Olstad er redaksjonsmedarbeider i fagbladet Heismontøren og på heis.no.

Siste artikler

VIL BEDRE SIKKERHETEN PÅ ELDRE HEISER I SPANIA MED EN NY LOVGIVNING

Spanske myndigheter innfører en ny lovgivning hvor hensikten er å skjerpe sikkerheten på landets heiser. Det anslås at ca. 40 prosent av landets heiser må oppgraderes for å tilfredsstille det nye lovverket som trer i kraft 1. juli i år.

NYE HØYHUS I OSLOSENTRUM

I den nye høyhusstrategien for Oslo kommune som ble vedtatt i fjor høst, ble det åpnet opp for høyhus på mellom 42 til 125 meter i områdene rundt Oslo S.

HLF og HMF er samstemte: Kvartsstøv identifisert som et alvorlig problem i byggebransjen

Heisleverandørenes Landsforening (HLF) og Heismontørenes fagforening (HMF) kunngjør i dag en erklæring om risikoen forbundet med eksponering for kvartsstøv i heisbransjen.

NÅ KAN DET GÅ MOT ELEKTRIKERSTREIK

Etter fire dager endte forhandlingene mellom EL og IT Forbundet og NHO Elektro med brudd den 25. april. I dag 27. mai starter meklingen.
2,500FølgereLik
1,061FølgereFølg
44AbonnenterAbonnér
X