29. mars 2024

Jørgen Sandemose har gått bort

Jørgen Sandemose gikk bort natt til tirsdag 24. september. Den norske filosofen og forfatteren ble 74 år gammel.

Jørgen var førstelektor ved filosofisk institutt ved universitet i Oslo. Jørgen var tidlig samfunnsengasjert fra tiden som medlem av Kommunistisk Universitetslag og redaktør i Kommunistisk Arbeiderforbunds tidsskrift Røde Fane på 70-tallet. Etter utdannelsen jobbet han også mange år i industrien, nærmere bestemt på Norgas. Han skrev flere bøker, en om sin farAksel Sandemose, mange om økonomisk teori og filosofi. Frem til han passerte for en uke siden var han ansett som en stor ressurs i den internasjonale Marx-debatten, med blant annet tyske Guenther Sandleben, som han vekslet brev og meninger med. Også andre fagfeller og tidsskrifter nedover på kontinentet interesserte seg for Jørgen sitt arbeide. Han holdt for tiden på med det som blir ansett som hans livsverk, en tusensiders bok hvor han tar for seg både Kant og Hegel — to bautaer innen filosofi. Sandemose rakk dessverre ikke å fullføre verket, det ferdige og det uferdige ligger nå hos en venn av ham for å fullføre.

Flere av oss her i HMF har vært på kurs med Jørgen oppgjennom årene. Sist i regi av EL & IT i 2018. Da holdt han, med nyamputert høyre arm og svak hørsel, ti forelesninger om Marxistisk teori og samfunnsforståelse. Dette for å kunne sette seg inn i emner som verditeori og utbytting. Som organiserte og tillitsvalgte i arbeidslivet er dette noe man burde ha en viss forståelse for.

Naturen er rikdommens kilde, og arbeid må legges ned for å bearbeide den. Dermed er det bare arbeid som skaper verdi. Samtlige forelesninger ble filmet og ligger nå ute på youtube. Lyden kan være litt dårlig her og der, men innholdet er stadig viktig. 

Jørgen bisettes ved Søndeled Kirke 08. oktober klokken 13.00.

Christian Olstad
Christian Olstad
Olstad er redaksjonsmedarbeider i fagbladet Heismontøren og på heis.no.

Siste artikler

ETTER 30 ÅR ER EØS-AVTALEN FORUNDRINGSPAKKEN SOM FÆRRE OG FÆRRE VIL HA

EØS-avtalen trådte i kraft 1. januar 1994, forhandlet frem av Gro Harlem Brundtlands regjering som en forberedelse til EU-medlemskap. Tretti år senere har EØS-avtalen blitt mye mer omfattende enn den skulle være. Regjeringen garanterte for eksempel at alkoholpolitikken lå utenfor EØS. Men importmonopolet måtte oppheves og forbudet mot alkoholreklame er endret.

20 ÅR SIDEN DEN STORE STREIKEN MOT SOSIAL DUMPING 

For over hundre og femti år siden begynte arbeidsfolk her til lands å organisere seg for ikke å underby hverandre i lønn. Tariffavtalene skulle sikre alle arbeidstakere lik lønn for likt arbeid og forebygge sosial dumping.

TONJE – IKKE BRENN’A PENSJON VÅR!

Den 14. mars gikk foreningen sammen med en rekke andre fagforeninger ut i en politisk streik mot den foreslåtte økningen av pensjonsalderen.

TID FOR ÅRSMØTER

Våren er i anmarsj og med det følger årsmøter i klubbene og i foreningen.
2,501FølgereLik
1,061FølgereFølg
42AbonnenterAbonnér
X