20. april 2024

Rapport: Innstrammingene i arbeidsmiljøloven virker ikke

Sammen med flere andre bygningsarbeiderforeninger i Oslo la vi tidligere i høst frem en ny rapport om innleie på byggeplassene i Oslo-regionen. Rapporten vakte sterke reaksjoner, og viser at det til tross for lovendringer har skjedd lite.

Fra 1. januar i år ble arbeidsmiljøloven strammet inn for få kontroll på den økte bruken av innleie i byggebransjen. Likevel viser vår rapport at nedgangen etter lovendringen er minimal. Innleie på byggeplassene i Oslo-regionen er i 2019 på 35 prosent. Til sammenligning var den på 38 prosent i 2017. Enda mer interessant er det faktum at den i 2015 var nede i 17 prosent. Hele 80 prosent av all innleie skjer fra bemanningsforetak, og 80 prosent av dette igjen er ulovlig.

Bemanningsbransjen blomstrer. Fra 2016 til 2018 økte bransjens omsetning med 52,2 prosent. Samtidig ble også antall ansatte i bemanningsforetak doblet. I byggebransjen har også antall lønnstakere på korttidsopphold økt drastisk.

Byggeprosjekter under Oslomodellen tar ikke hensyn til de nye lovendringene, som sier at kun bedrifter som har tariffavtale med LO kan drive med innleie.

Veksten i bemanningsbransjen har ført til færre hele og faste stillinger, og konsekvensen av et slikt arbeidsliv fører til dårligere arbeidsvilkår i bransjen, mindre rekruttering til yrkesfag, samt lavere produktivitet og kvalitet.

Rapporten er skrevet av Ellen Engelstad og utgitt av Elektromontørenes Forening Oslo og Akershus, Heismontørenes Fagforening, Rørleggernes Fagforening avdeling 605, Tømrer og Byggfagforeningen avdeling 601 og Oslo Bygningsarbeiderforening avdeling 603.

Rapportene fra henholdsvis 2019 og 2017 kan leses i sin helhet her:

Siste artikler

Jentene i bransjen samles på kvinnedagen

Vi var så heldige å få en invitasjon til Heisjentenes samling på kvinnedagen 8. mars. Jentene i bransjen samles for å ta opp viktige saker, snakke om problematikk i bransjen og for å delta i 8. mars-toget. Elleve medlemmer møtte opp til samlingen som gikk over to dager. På programmet gikk faglig og sosialt innhold hånd i hånd.

PARKERING ÅRSMØTE

Det er ordnet med flere parkeringsplasser for medlemmer som deltar på årsmøte i foreningen på foreningskontoret i Østre Aker vei 24, Oslo.

VIL HA NYE HELSEKRAV INN I HEISOVERENSKOMSTEN

Under tarifforhandlingene i 2022 ble det enighet om tiltak for å begrense eksponeringen av helsefarlig kvartsstøv ved arbeid i heissjakten. Nå krever foreningen ytterligere tiltak for å stanse eksponeringen.

DIGITAL LOGGBOK ER NÅ ETABLERT HOS KUNDER

Eiendomsselskapet Malling er den første kunden som tar i bruk Lilo-digital loggbok på alle eiendommer som de drifter. Det betyr at det er flere montører som får beskjed om å registrere seg som bruker og være klar for å loggføre digitalt.
2,499FølgereLik
1,058FølgereFølg
43AbonnenterAbonnér
X