2. april 2023

Takk for i år!

Markus Hansen
Markus Hansen
Hansen er leder i Heismontørenes Fagforening.

Markus Hansen, leder i Heismontørenes Fagforening, tar for seg året som gikk, og ser på hvilke utfordringer som venter oss i 2020.

2019 har vært preget av flere kamper i fagbevegelsen. Vi har en regjering som fortsetter å presse arbeidsfolk. De har kutta i diettgodtgjørelsen til pendlere, minsket kjørefradraget, og redusert arbeidsavklaringspengene til de uten arbeid. I tillegg har de latt være å gjøre tiltak for å øke organisasjonsgraden i Norge – noe Stortinget har pålagt dem å gjøre! I stedet har de sørget for at skattefradraget som fagorganiserte kan trekke i fra hvert år blir mindre verdt – et fradrag som egentlig bør dobles. Det er nemlig en stor bekymring at under halvparten av yrkesaktive i Norge er organisert. I byggebransjen er tallene enda verre. Heismontørene har fremdeles den beste organisasjonsgraden i verden, på over 90 prosent. Men det krever aktiv jobbing i klubbene og i avdelingene. Og vi må fortsette å snakke opp viktigheten av å være organisert. De seneste åra har vi sett hva som skjer med bransjer når man ikke har fagorganiserte til å passe på. Vi trenger representanter i styrende posisjoner som snakker arbeidernes språk. Og det kan vi få, om vi stemmer dem inn ved neste stortingsvalg i 2021.

Politisk streik mot bemanningsbransjen

I 2019 arrangerte HMF sammen med flere andre politisk streik mot bemanningsbransjen for tredje året på rad. Det har resultert i et strammere lovverk mot uvesenet, men det er fremdeles ikke godt nok. I Heisoverenskomsten vår har vi bestemmelser som sier at bemanningsforetak ikke er tillatt. Dette er noe vi må kjempe for at skal gjelde i alle bransjer. Arbeidsfolk skal være fast ansatt med trygge rammer – ikke usikre, midlertidige stillinger hvor arbeidsgiveren kan skalte og valte med folk. Denne kampen er ikke over.

Vi deltok på flere markeringer og streiker i fagbevegelsen for å opprette tariffavtale, blant annet for syklistene i Foodora. Tariffavtalene er selve grunnmuren i fagbevegelsen, og derfor er det så viktig å støtte hverandre i kamper om innføring av tariffavtaler. Vi husker tilbake i 2018 når vi selv streika på Orona for å kreve tariffavtale. Streiken var over etter to måneder og de ansatte vant til slutt frem.

Sosial dumping?

Vår avdeling i Bergen har virkelig fått sansen for å aksjonere – noe som er kjempebra. De har avdekket flere tilfeller av ufaglærte som har jobbet som heismontører på flere prosjekter, blant annet på oppdrag for fylket. Det kommer også frem fra dokumentasjonen vi har mottatt at heisfirmaet Scan Heis AS benytter egne underleverandører til å bygge heiser for seg. Dette uten at man tilsynelatende er kvalifisert, og uten at vi får fremlagt informasjon om på hva slags vilkår det arbeides. Det lukter sosial dumping lang vei! Slik skal man ikke akseptere. Derfor er det godt å se at organiserte reagerer og markerer misnøye. Når man ser på regnskapstallene for 2018 så legger man merke til at det er én bedrift som har høyest lønnsomhet av alle, nemlig Scan Heis. Så kan man jo lure på hva de tjener så mye penger på som de andre med tariffavtale ikke gjør? Kampen for like vilkår og at Heisoverenskomsten skal gjelde alle bedrifter fortsetter inn i 2020!

I 2020 er det igjen tariffoppgjør og vi har muligheten til å gjøre Heisoverenskomsten enda bedre. Bruk tiden godt og tenk ut noen gode krav vi kan stille i forhandlingene. Så gleder vi oss til å se hva arbeidsgiverne våre ønsker fjernet fra overenskomsten – de mener nemlig den er for dyr. Jeg tenker det er lurt å gjøre overenskomsten mer attraktiv for de som jobber i bedrifter uten tariff, som Scan Heis, Heisplan, Starlift, Motum, TKS og Heiskompaniet. Gjør vi overenskomsten mer attraktiv, så kjemper vi tariffavtalen inn i resterende bedrifter! Det er en jobb for hele foreninga og ikke bare noen få tillitsvalgte. Utfordringene for fagbevegelsen står i kø i 2020, men med en aktiv medlemsmasse så ser det lyst ut.

Vi ønsker deg og dine et riktig godt og aktivt nytt år!

Siste artikler

28 ARBEIDSTAKERE OMKOM PÅ JOBB

I fjor omkom 28 arbeidstakere på jobb i det landbaserte arbeidslivet i Norge. Åtte av disse var innen bygg og anleggsvirksomhet.

BRUDD I MELLOMOPPGJØRET

Som forventet ble det etter fire dager med lønnsforhandlinger brudd mellom LO og NHO torsdag den 30. mars.

ÅRSMØTE 2023

Husk årsmøte i Heismontørenes Fagforening torsdag 30. mars kl 15.30.

KONFLIKT I ASSA ABLOY ENTRANCE SYSTEMS!

Fredag den 17. mars, klokka 08.00, gikk klubben i ASSA Abloy ut i konflikt etter flere år med lønnsnedslag til tross for store overskudd i selskapet.
2,460FølgereLik
988FølgereFølg
34AbonnenterAbonnér
X