2. februar 2023

Til minne om en kjempe i svensk heisbransje

2,441FølgereLik
989FølgereFølg
31AbonnenterAbonnér

Percy Kindahl 11. januar 1942 – 9. desember 2019

Det er med sorg vi har mottatt meldingen om at Percy Kindahl har gått bort. Han ble 77 år gammel. Våre tanker går til familie, venner, kollegaer og fagforeningskamerater i Sverige.

Percy var heismontør av yrke og mangeårig tillitsvalgt i Svensk Elektrikerforbund (SEF). Han var aktiv i det internasjonale arbeidet innen heis. I 2002 utalte han til fagforeningsbladet Heismontøren at han så det som sin oppgave å påbegynne – om kanskje ikke fullføre – samlingen av det splittede svenske heismontørkollektivet. Videre så han for seg ett nordisk fagforbund for heismontører og en selvstendig arbeidende internasjonal føderasjon for heismontører. I denne forbindelse har Heismontørenes Fagforening hatt god kontakt med Percy opp igjennom årene. 

«Bästa att jobba som hissmontör» uttalte Percy til det svenske fagforeningsbladet «Elektrikern» i 2017. For den universitetsutdannede mannen omskolerte seg først til heismontør i 40 årsalderen. Han hadde da først fullførte utdannelse til cand. philol. ved det historisk-filosofiske fakultet. Han startet yrkeskarrieren som lærer i 6 år før han senere jobbet med misbrukere i Stockholm i 19 år. Først i 1984 var tiden inne for å prøve ut ungdomsdrømmen – å bli elektriker – og så førte det fra 1987 videre til heismontør. Percy har jobbet i både Thyssen og sist i Otis før han pensjonerte seg for mer enn tolv år siden.

Percy Kindahl (t.h.) sammen med Geir Løkke og Harald Aasen (t.v.) på Göteborgaksjonen i 2001. Foto: HMF arkiv

Hans arbeidsinnsats spenner over et vidt spekter, dypt forankret i et helstøpt engasjement for rettferdighet, frihet, selvstendighet, fred og antirasisme. Han beskrives også som en idrettsmann med interesse og engasjement for blant annet friidrett hvor han tidlig også ble tilbudt en plass for å trene med landslaget. Men han takket nei for og heller satse videre på fotball og hockey.

«Det var med sorg vi mottok meldingen at Percy hadde gått bort. Han jobbet hardt for å få en sterk fagbevegelse på plass, blant annet med å forene heismontørene i verden og samarbeide globalt, men kanskje først og fremst få samlet heismontørene i Sverige. Fortsatt er det sånn i at heismontørene i Sverige er delt mellom metall og El, så arbeidet som Percy startet med er enda ikke over. Skal man bli en sterk stemme må man være én enhet, ikke splitta i to grupper. Våre tanker går nå til nærmeste familie og venner», sier leder av HMF, Markus Hansen.

Takk for ditt bidrag til svensk og internasjonaltfagforeningsarbeid.

Gi en siste personlig hilsen til Percy på minnesiden

Siste artikler

GRØNN FREMTID, BÆREKRAFT OG NULLUTSLIPP – HVOR FLINKE ER EGENTLIG HEISSELSKAPENE?

Om du er i butikken og handler, tar kollektivt, eller ser på tv er det én gjenganger: Miljø. Det handler om nullutslipp, bærekraft og en grønnere fremtid for oss alle og jordkloden. Dette markeres gjerne med et grønt blad eller noe vi forbinder med naturen.

KONE KJØPER STARLIFT

I dag ble det kjent at Kone AS har kjøpt norskeide Starlift AS.

Ny faglig leder på OPPHEI

Opplæringskontoret for heisfaget har fått ny faglig leder. Tidligere heismontør Lars Selebø har tatt over etter at Geir Håvi gikk av med pensjon tidligere i år. Vi tok en tur opp til senteret på Karihaugen for en prat med Oppheis nyeste tilskudd.

MANGE ARBEIDSULYKKER – FÅ TILSYN 

En rapport fra Arbeidstilsynet viser at det var ni arbeidsskadedødsfall innen bygg og anlegg i 2021. Fire av dødsulykkene skjedde under byggearbeid, mens fem av dødsfallene skjedde i forbindelse med anleggsarbeid.
X