2. mars 2024

Til minne om en kjempe i svensk heisbransje

Percy Kindahl 11. januar 1942 – 9. desember 2019

Det er med sorg vi har mottatt meldingen om at Percy Kindahl har gått bort. Han ble 77 år gammel. Våre tanker går til familie, venner, kollegaer og fagforeningskamerater i Sverige.

Percy var heismontør av yrke og mangeårig tillitsvalgt i Svensk Elektrikerforbund (SEF). Han var aktiv i det internasjonale arbeidet innen heis. I 2002 utalte han til fagforeningsbladet Heismontøren at han så det som sin oppgave å påbegynne – om kanskje ikke fullføre – samlingen av det splittede svenske heismontørkollektivet. Videre så han for seg ett nordisk fagforbund for heismontører og en selvstendig arbeidende internasjonal føderasjon for heismontører. I denne forbindelse har Heismontørenes Fagforening hatt god kontakt med Percy opp igjennom årene. 

«Bästa att jobba som hissmontör» uttalte Percy til det svenske fagforeningsbladet «Elektrikern» i 2017. For den universitetsutdannede mannen omskolerte seg først til heismontør i 40 årsalderen. Han hadde da først fullførte utdannelse til cand. philol. ved det historisk-filosofiske fakultet. Han startet yrkeskarrieren som lærer i 6 år før han senere jobbet med misbrukere i Stockholm i 19 år. Først i 1984 var tiden inne for å prøve ut ungdomsdrømmen – å bli elektriker – og så førte det fra 1987 videre til heismontør. Percy har jobbet i både Thyssen og sist i Otis før han pensjonerte seg for mer enn tolv år siden.

Percy Kindahl (t.h.) sammen med Geir Løkke og Harald Aasen (t.v.) på Göteborgaksjonen i 2001. Foto: HMF arkiv

Hans arbeidsinnsats spenner over et vidt spekter, dypt forankret i et helstøpt engasjement for rettferdighet, frihet, selvstendighet, fred og antirasisme. Han beskrives også som en idrettsmann med interesse og engasjement for blant annet friidrett hvor han tidlig også ble tilbudt en plass for å trene med landslaget. Men han takket nei for og heller satse videre på fotball og hockey.

«Det var med sorg vi mottok meldingen at Percy hadde gått bort. Han jobbet hardt for å få en sterk fagbevegelse på plass, blant annet med å forene heismontørene i verden og samarbeide globalt, men kanskje først og fremst få samlet heismontørene i Sverige. Fortsatt er det sånn i at heismontørene i Sverige er delt mellom metall og El, så arbeidet som Percy startet med er enda ikke over. Skal man bli en sterk stemme må man være én enhet, ikke splitta i to grupper. Våre tanker går nå til nærmeste familie og venner», sier leder av HMF, Markus Hansen.

Takk for ditt bidrag til svensk og internasjonaltfagforeningsarbeid.

Gi en siste personlig hilsen til Percy på minnesiden

Siste artikler

HVA SKJER: POLITISK STREIK 14. MARS

Styret i Heismontørenes Fagforening har vedtatt en oppfordring til samtlige tilknyttede klubber om å gå til politisk streik fra klokka 13.00 den 14. mars.

Politisk streik mot økt pensjonsalder

Regjeringens forslag om å øke pensjonsalderen blir møtt med politisk streik og aksjoner.

HEISENE I VERDENS HØYESTE BYGG SKAL MODERNISERES

Med sine 828 meter er Burj Khalifa i Dubai, som sto ferdig i 2010, fortsatt verdens høyeste bygg. Nå skal heisene moderniseres.

OTIS SKAL MODERNISERE HEISENE I EIFFELTÅRNET

Heiser sørger for at besøkende til det 330 meter høye ikoniske tårnet i den franske hovedstaden skal slippe å ta beina fatt opp de 1665 trappetrinnene til toppen.
2,498FølgereLik
1,057FølgereFølg
41AbonnenterAbonnér
X