22. juni 2024

Vurderer du en karriere som heismontør?

Det å skulle velge seg et yrke allerede som 15- eller 16-åring kan virke håpløst vanskelig. Da er det lett å tenke at det er tryggere å søke seg til studiespesialiserende, og heller ta den avgjørelsen senere. Men er studiespesialiserende virkelig tryggere?

«Egentlig kan du snu det på hodet og si at yrkesfag holder flest dører åpne,» sa karriererådgiver Trude Kvammen Ekker til NRK allerede i 2015. Og hun har et poeng – for dersom du går studiespesialiserende bruker du opp studieretten din, som er på tre år. Og om du da senere angrer blir alternativet voksenopplæring eller lang praksistid i en bedrift. Yrkesfag har derfor et ufortjent rykte som utrygt og lite fleksibelt, mens det i realiteten kan være enda tryggere. Etter to år på yrkesfag, har du rett til ett års påbygning til generell studiekompetanse, så lenge du fullfører innen du har fylt 24 år. Du kan dermed sitte igjen med både yrkesspesialisering og studiespesialisering.

Skal du bli heismontør, må du gå via Vg1 Elektrofag og Vg2 Elenergi, og per i dag har du rundt 130 videregående skoler som tilbyr disse fagene å velge mellom i Norge. Etter to år på videregående, søker du læreplass i en heisbedrift som er godkjent som opplæringsbedrift. Når bedriften har tatt deg inn som lærling vil Opplæringskontoret for heisfaget (OPPHEI) utføre de praktiske detaljene rundt lærlingkontrakten.

De som får lærlingkontrakt gjennomfører et parallelt løp med teoriundervisning på OPPHEI i Oslo, og praktisk opplæring ved lærebedriften.

Etter to år avlegger du en teoretisk eksamen – HEI3002. Etter to og et halvt år begynner du på fagprøven – som består av montasje av et helt nytt heisanlegg, samt feilsøking og vedlikehold på en eldre heis.

Men hvordan søke lærlingplass?

Allerede mens du går yrkesfag kan du søke om utplassering i en heisbedrift. Dette er en god måte for deg å bli kjent med faget på, samt at du får vist deg frem for heisbedriften med tanke på lærlingplass senere. Det kan derfor være lurt å søke om utplassering i flere bedrifter i de forskjellige periodene gjennom skoleåret. Det kan også være fornuftig å søke om utplassering i en elektroinstallasjonsbedrift. Da holder du alle dører åpne, samtidig som du får se forskjellen på de to yrkesretningene.

Når tiden er inne for å søke om lærlingplass sender du en søknad til de aktuelle heisbedriftene. Det er lurt å sende søknaden tidlig på vårparten med de vitnemål som foreligger da. Det endelige vitnemålet kan du ettersende eller ta med deg hvis du skulle være heldig å bli kalt inn til et intervju.

Er du fortsatt usikker på yrkesfag? Sjekk ut LOs ti gode grunner til hvorfor yrkesfag er lurt.

Og husk: 1. mars er ordinær søknadsfrist for inntak til videregående skole og formidling til læreplass. Les mer på www.vilbli.no.

Lurer du på hvordan det er å jobbe som heismontør? Se denne perlen av en informasjonsfilm om heismontørfaget fra NRK: https://www.nrk.no/video/296457

Siste artikler

TARIFFOPPGJØRET – LO-LEDELSEN FORNEKTER SEG IKKE

En fagbevegelse uten streikerett - eller som ikke våger å ta rettigheten i egne hender dersom den formelt er fraværende, er ingen ordentlig fagbevegelse.

KARTLEGGER EKSPONERINGEN AV BYGGSTØV VED RENOVERING AV BYGG

Det er ikke kun på nye byggeprosjekter hvor bygningsarbeidere kan bli eksponert for byggstøv. I et pågående forskningsprosjekt skal Statens arbeidsmiljøinstitutt karakterisere støvet som dannes gjennom renovering av eksiterende bygg.

VIL BEDRE SIKKERHETEN PÅ ELDRE HEISER I SPANIA MED EN NY LOVGIVNING

Spanske myndigheter innfører en ny lovgivning hvor hensikten er å skjerpe sikkerheten på landets heiser. Det anslås at ca. 40 prosent av landets heiser må oppgraderes for å tilfredsstille det nye lovverket som trer i kraft 1. juli i år.

NYE HØYHUS I OSLOSENTRUM

I den nye høyhusstrategien for Oslo kommune som ble vedtatt i fjor høst, ble det åpnet opp for høyhus på mellom 42 til 125 meter i områdene rundt Oslo S.
2,500FølgereLik
1,061FølgereFølg
44AbonnenterAbonnér
X