30. november 2022

Vurderer du en karriere som heismontør?

2,440FølgereLik
967FølgereFølg
25AbonnenterAbonnér

Det å skulle velge seg et yrke allerede som 15- eller 16-åring kan virke håpløst vanskelig. Da er det lett å tenke at det er tryggere å søke seg til studiespesialiserende, og heller ta den avgjørelsen senere. Men er studiespesialiserende virkelig tryggere?

«Egentlig kan du snu det på hodet og si at yrkesfag holder flest dører åpne,» sa karriererådgiver Trude Kvammen Ekker til NRK allerede i 2015. Og hun har et poeng – for dersom du går studiespesialiserende bruker du opp studieretten din, som er på tre år. Og om du da senere angrer blir alternativet voksenopplæring eller lang praksistid i en bedrift. Yrkesfag har derfor et ufortjent rykte som utrygt og lite fleksibelt, mens det i realiteten kan være enda tryggere. Etter to år på yrkesfag, har du rett til ett års påbygning til generell studiekompetanse, så lenge du fullfører innen du har fylt 24 år. Du kan dermed sitte igjen med både yrkesspesialisering og studiespesialisering.

Skal du bli heismontør, må du gå via Vg1 Elektrofag og Vg2 Elenergi, og per i dag har du rundt 130 videregående skoler som tilbyr disse fagene å velge mellom i Norge. Etter to år på videregående, søker du læreplass i en heisbedrift som er godkjent som opplæringsbedrift. Når bedriften har tatt deg inn som lærling vil Opplæringskontoret for heisfaget (OPPHEI) utføre de praktiske detaljene rundt lærlingkontrakten.

De som får lærlingkontrakt gjennomfører et parallelt løp med teoriundervisning på OPPHEI i Oslo, og praktisk opplæring ved lærebedriften.

Etter to år avlegger du en teoretisk eksamen – HEI3002. Etter to og et halvt år begynner du på fagprøven – som består av montasje av et helt nytt heisanlegg, samt feilsøking og vedlikehold på en eldre heis.

Men hvordan søke lærlingplass?

Allerede mens du går yrkesfag kan du søke om utplassering i en heisbedrift. Dette er en god måte for deg å bli kjent med faget på, samt at du får vist deg frem for heisbedriften med tanke på lærlingplass senere. Det kan derfor være lurt å søke om utplassering i flere bedrifter i de forskjellige periodene gjennom skoleåret. Det kan også være fornuftig å søke om utplassering i en elektroinstallasjonsbedrift. Da holder du alle dører åpne, samtidig som du får se forskjellen på de to yrkesretningene.

Når tiden er inne for å søke om lærlingplass sender du en søknad til de aktuelle heisbedriftene. Det er lurt å sende søknaden tidlig på vårparten med de vitnemål som foreligger da. Det endelige vitnemålet kan du ettersende eller ta med deg hvis du skulle være heldig å bli kalt inn til et intervju.

Er du fortsatt usikker på yrkesfag? Sjekk ut LOs ti gode grunner til hvorfor yrkesfag er lurt.

Og husk: 1. mars er ordinær søknadsfrist for inntak til videregående skole og formidling til læreplass. Les mer på www.vilbli.no.

Lurer du på hvordan det er å jobbe som heismontør? Se denne perlen av en informasjonsfilm om heismontørfaget fra NRK: https://www.nrk.no/video/296457

Siste artikler

FORBUD MOT LYSRØR

I løpet av neste år blir det et forbud mot flere typer lysrør og sparepærer da disse inneholder svært skadelig kvikksølv. Det er en ustrakt bruk av lysrør i eldre heiser og i heissjakter.

Ukeskurs ved Heisbransjens Utdanningssenter 2023

Nå er det mulig å melde seg på ukeskurs på HBU for 2023.

ELEVADOR DE SANTA JUSTA

Lisboa er en svært kupert by. Ingen av høydene er veldig høye, men det er bratte sider opp og ned, og stort sett så finner du bebyggelse over alt. Dette førte også til at byen har diverse transportløsninger man finner få steder.

FANT ELENDIGE BOFORHOLD

Flere enn 11 000 gjestearbeidere jobber i Stockholm, og dette er utenom de som har en fast jobb i Sverige. Men hvor bor alle?
X