26. mai 2024

Interlift 2019

Interlift og andre messer er først og fremst til for å selge produkter. Men messene er også et sted hvor heisbransjen kan treffes. Der bygger man nettverk og deler ideer. For oss på HBU som jobber med å formidle kunnskap, og ikke skal kjøpe heisdeler er messene likevel viktige. Der møter vi representanter fra produsentene og vi får ofte tilgang til informasjon og dokumentasjon vi ikke ville fått tilgang til andre steder.

Heismessene har ofte et forum for faglig innhold hvor representanter fra heisbransjen holder seminarer og diskuterer viktige endringer og nyvinninger i heisbransjen. Vi ser kommende trender i heisbransjen som gir oss mulighet til å planlegge hva vi må sette oss inn i for å lære bort i fremtiden.

Trender i heisbransjen

I 2019 var det flere trender og nye standarder som dukket opp som er viktig for heisfaget. Spesielt har Kone og Schindler kommet med sine løsninger for «Predictive Maintenance» (som jeg ikke har noe godt norsk ord for). Dette har ført til at alle skal ha en løsning som skal kobles opp mot internett. Dette var kanskje den tydeligste trenden i 2019.

Vi på HBU visste om utviklingen, og vi har sett hvor den var på vei. Men vi trodde at disse løsningene kom sammen med 5G og dermed fortsatt lå et par år unna. Dette på grunn av at 5G spesielt er utviklet for IoT og dermed godt tilrettelagt for trådløse sensorer. Men der tok vi feil. Det gjorde også mesteparten av heisbransjen som ikke var forberedt på at disse produktene ble lansert i full skala.

Dermed er det veldig mange som ikke vare klare med sine løsninger, men som trengte å ha noe å stille ut på messene for å lokke kundene til å se på sine produkter.

Så langt virket det som at kun Schindler og Kone har et produkt som er klart og fungerende. Andre som for eksempel Safeline (med Lyra og Orion) hadde sine løsninger som er helt i startfasen. Dette mens andre stresset med å få ut sine løsninger. Jeg er sikker på at både Otis og Thyssen har en plan. Det vil nok ta noen år før vi ser hvordan dette vil utvikle heisbransjen og hva det egentlig vil si for heismontøren og det daglige servicearbeidet.

Alle hadde løsninger for å koble heisen ut på internett. Her viser Modusystem ut sin løsning for Schindler sine heiser. Foto: Martin Granseth

Det som er helt sikkert er at det leveres mange produkter, som er mer eller mindre nyttige, hvor man kan koble seg til med blåtann, via en App på telefonene eller via en nettside. Noen av disse kommer til å bruke en løsning med en AI som Watson (IBM og Kone) og Predix (Schindler og GE). Mange av disse produktene kommer bare til å være en gimmick eller et nytt grensesnitt for å programmere og lese av statusen til heisen. Andre kommer til å gjøre ting bedre (eller vanskeligere). Vi i heisbransjen må følge med og finne ut av hvordan vi best kan leve med den nye hverdagen som kommer.

ISO og standarden

Den andre store nyheten som jeg først så på heismessen var slutten for NS-EN 81-20 og starten for ISO 8100-1 og -2. For de som montere og sørver heiser har nok ikke nyheten spesielt mye å si. I mars i 2019 fikk vi ISO 8100. Dette er en felles internasjonal standard, med et eget tillegg for Japan og Nord-Amerika i ISO 8100-3 som er starten på en felles heisstandard for hele verden. Innholdsmessig er den basert på EN 81-20 og 50. Dette skal ikke ha noen endringer som får konsekvenser for eksisterende heiser som etter hvert skal sertifiseres for ISO 8100. Men på lang sikt vil det nok få noen konsekvenser da utviklingen og endringene av heisstandarden flyttes fra Europa til å inkludere resten av verden. Planen er å komme ut med EN-ISO 8100 i 2022, og etter det å fase ut EN 81-20 og 50 i løpet av 2024.

Beltdrift

Flere gamle patenter har nå gått ut på dato. Det tydeligste i 2019 er når Zielh Abegg kommer ut med en maskin med belter som har mange av de samme løsningene som Otis. Faktisk så er drivskiven og målene på beltene helt like. Men beltene kommer fra Megadyne (samme som lager beltene til Schindler) istedenfor Continental. Så vidt jeg forstår er beltene kompatible med Otis sine heiser, så kanskje vi får se konkurranse på belter i fremtiden. Den eneste forskjellen er at beltene har flere wire i seg så de skal tåle flere bøyninger og dermed flere turer. Megadyne var ikke så veldig interessert i å utdype om hvordan beltene er bygget opp før produktene faktisk er etablert på markedet.

Megadyne laget belter som er kompatible med Otis sine belter. Foto: Martin Granseth

Utskiftnings-Kit for MRL heiser

MRL heisene har nå vært på markedet i ca. 25 år, og mange av dem har blitt modne for utskiftning. Nå som produsentene ikke lengre står i fare for å bryte noen patenter, er det blitt veldig mange som tilbyr kit for oppgradering og ombygning. Vi kan nok forvente oss en økende mengde løsninger for ombygning av Monospace, Gen2, Eurolift osv.

Mange produsenter selger oppgraderingskit til tidlige utgaver av MRL heisene. Her en løsning for KONE Monospace. Foto: Martin Granseth

Fakta:
IoT = Tingenes internett, også kjent under det engelske begrepet «Internet of Things», er et nettverket av identifiserbare gjenstander som er utstyrt med elektronikk, programvare, sensorer, aktuatorer og nettverk som gjør gjenstandene i stand til å koble seg til hverandre og utveksle data.
INTERLIFT = Interlift er verdens ledende messe for heisbransjen og presenterer heiser, komponenter og tilbehør på Augsburg Exhibition Centre utenfor München. På tidligere messer har det vært opp til 577 utstillere fra 107 land, fordelt på ca. 46 000 kvm. I 2017 var det 21 260 besøkende til messen. Neste Interlift-messe er 19-22. oktober 2021.

Martin Granseth
Martin Gransethhttp://heisutdanning.no/
Granseth er instruktør på Heisbransjens Utdanningssenter (HBU).

Siste artikler

Arbeidstilsynet skal kontrollere arbeid med helsefarlig steinstøv

Arbeidstilsynet vil i sommer utføre tilsyn i utsatte bransjer, hovedsakelig i bygg og anlegg, for å kontrollere om det forekommer at arbeidere blir eksponert for kvarts. Vi vet at arbeidstakere daglig blir utsatt for kvartsholdig steinstøv, som kan forårsake lungekreft, allergi og KOLS.

RESULTATET FRA URAVSTEMNINGEN ER KLART

Da uravstemningen i tariffoppgjøret på heisoverenskomsten ble avsluttet torsdag den 23. mai var det klart at et stort flertall av medlemmene godkjenner det fremforhandlede forslaget.

DU KAN NÅ AVGI DIN STEMME

Den 8. mai ble det enighet i forhandlingene på heisoverenskomsten. Frem til 23. mai kan alle medlemmer si hva de mener om resultatet ved å avgi sin stemme.

ENIGHET I TARIFFOPPGJØRET

Etter tre dager med forhandlinger ble det onsdag kveld enighet med arbeidsgiverne i tarifforhandlingene på heisoverenskomsten.
2,501FølgereLik
1,063FølgereFølg
44AbonnenterAbonnér
X