21. mai 2024

Fagbevegelsen: Danmark og Norge – mye er likt

Når jeg leser om fagbevegelsen i Danmark er det lett å kjenne seg igjen. Organisasjonsprosenten er omtrent 65. Det finnes aktive fagforeninger, som for øyeblikket forbereder seg til tariffoppgjør.

Mange av de aktive fagforeningene er i forbundet 3F, som stort sett organiserer arbeidere uten fagbrev. 14. februar var det aksjonsdag for å mobilisere for tariffkravene, blant annet et krav om solidaransvar, som et virkemiddel mot svært omfattende sosial dumping. Forslaget om en landsdekkende aksjonsdag ble reist av Caja Bruhn fra 3F København:

«Lige præcis den 14. februar er der tariff-demo i Aalborg. Hvis vi går på gata på samme dag på samme tid, to timer med flagg, ballonger – hvis vi gjorde det mange steder i landet, så ville vi bli synlige.»

Det er mange gode overenskomster, men også god oppfinnsomhet fra arbeidsgiverne for å skaffe seg billigere arbeidskraft. Det er mange bedrifter fra andre land i Danmark, og fagforeningene gjør en god jobb for å få tariffavtale i dem. Men – så fort de får tariffavtale, så er det plutselig nesten ingen som jobber der lenger. Da blir det hentet inn en underleverandør, som ikke har tariff.

I mørke øyeblikk sier arbeideren som går på ringe vilkår: «Overenskomsten er god, men jeg får aldri en jobb som følger den.»

Derfor er former for Byggpatrulje, Uropatrulje en vanlig arbeidsform. Vi har saksa en reportasje om dette:


Lønn på 40 kroner i timen og langt mellom overenskomster

Masser av utlendinger på arbeid til en lønn helt ned på 40 kroner i timen. Det var, hva som møtte Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, som lørdag gjennomførte en aksjon mot sosial dumping på byggeplasser i Storkøbenhavn.

40 kroner i timen. Det var timelønnen til en litauer, som 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF) snakket med, da 20 medlemmer og ansatte fra fagforeningen gjennomførte en aksjon mot sosial dumping på byggeplasser i hele Storkøbenhavn.

Det firma litaueren var ansatt i, hadde ikke overenskomst, og får derfor et brev fra BJMF vedlagt en overenskomst til underskrift.

Resultatet av lørdagens aksjon var kanskje ikke overraskende, men det var til gjengjeld nedslående. 36 plasser ble besøkt, og her var utenlandske kolleger i arbeid. På ni av plassene manglet det overenskomst, og myndighetene – blant andet Arbeidstilsynet og Skatt – får henvendelse om 18 plasser. 24 av plassene hadde brudd på overenskomsten, og det får arbeidsgiveren beskjed om å rydde opp i.

Derfor skal vi ha solidaransvar

Den københavnske 3F-avdeling ser problemene med sosial dumping på byggeplassene som et av de aller viktigste å finne en løsning på ved de årets tariffoppgjør. 

«Vi krever solidaransvar. Jeg er sikker på, at hvis dem, somsidder øverst i kjeden, kunne straffes, så ville de være mere påpasselige med, hvem de samarbeider med. Så ville de tenke seg bedre om», sier Rasmus Kreutzmann, som er faglig sekretær i BJMF, til Arbejderen.

Medlemmer av både den polske, rumenske og litauiske klubb i BJMF deltok i aksjonen, og det gjorde det mulig å snakke med alle de utenlandske håndverkere, som arbeidet på en lørdag.

Lav lønn og elendig arbeidsmiljø

«Det er, som det pleier å være ute på byggeplassene. Riktig mange arbeider lørdagen, men stort sett ingen vet noe om overtidsbetaling. Lønnen er i det hele tatt meget lav, og riktig mange har i det hele tatt problemer med å svare på hvor de er ansatt. Arbeidsmiljøet seiler mange steder sin egen sjø, og hvis folkene snakker med oss, så får de problemer med sjefen.»

Fra arbejderen.dk. Oversatt av Bjørn Tore Egeberg.

Bjørn Tore Egeberg
Bjørn Tore Egeberg
Egeberg er organisasjonssekretær i Heismontørenes Fagforening.

Siste artikler

DU KAN NÅ AVGI DIN STEMME

Den 8. mai ble det enighet i forhandlingene på heisoverenskomsten. Frem til 23. mai kan alle medlemmer si hva de mener om resultatet ved å avgi sin stemme.

ENIGHET I TARIFFOPPGJØRET

Etter tre dager med forhandlinger ble det onsdag kveld enighet med arbeidsgiverne i tarifforhandlingene på heisoverenskomsten.

TARIFFORHANDLINGENE DAG FOR DAG

Mandag 6. mai til onsdag 8. mai er satt av til tarifforhandlinger på Overenskomsten for heisfaget.

TARIFFORHANDLINGENE STARTER I DAG

Det var et forventningsfullt og optimistisk forhandlingsutvalg som i dag stilte til forhandlinger i Næringslivets Hus på Majorstua i Oslo.
2,501FølgereLik
1,063FølgereFølg
44AbonnenterAbonnér
X