21. mai 2024

Hvor fort løper du hundremeteren?

I 2008 satte Usain Bolt verdensrekord på 100 meter under OL i Beijing. Året etter forbedret han sin egen verdensrekord på samme distanse under VM i Berlin med tiden 9,58 sekunder. Det stilles hele tiden forventninger til at vi skal forbedre vår tidsbruk i sjakta. Ikke sjeldent sammenlignes norske montørers tidsbruk opp mot tider satt av konsernet eller sammenlignet opp mot hvor lang tid de bruker på montasje eller et servicebesøk i utlandet. Men er dette egentlig sammenlignbart?

Det er ingen tvil om at norsk arbeidsliv og heisbransje er i kontinuerlig endring. Det kommer stadig nye arbeidsmetoder og heistyper, og den teknologiske utviklingen er stor. Det stilles strenge krav til vår egen og andres sikkerhet. Vi skal ha kundekontakt med alt hva det innebærer, og vi skal kjenne til og følge prosedyrer. Samtidig presses det på for alenejobbing. Midt oppi dette vil det alltid settes krav til effektivitet.

Som fagpersoner skal vi levere et fagmessig stykke arbeid. Men vi skal også planlegge jobben for å kunne utføre den så rasjonelt og effektivt som mulig. Dette er noe som kjennetegner en fagperson enten du monterer eller utfører servicearbeid. Vår motivasjon som heismontører må ligge i gleden ved et stykke arbeid, yrkesstolthet, trivsel og et godt arbeidsmiljø. Kundene må overbevises om at det ikke alltid lønner seg å gå for det billigste alternativet.

En australsk studie viser at det er mulig å løpe raskere enn Bolts verdensrekord. Men det er lite å hente på selve farten, men med forbedringer i startfasen skal det være mulig å gjennomføre distansen på fantastiske 9,27.

Heismateriellet som er blitt lettere enn for noen tiår siden har bidratt til mer effektivitet, men til gjengjeld monterer montøren flere heiser i løpet av et år en tidligere – noe som sliter på kroppen. På samme måte kan det være lettere å utføre service på en heis av nyere dato. Mulig finnes det forbedringspotensial ved at jobben planlegges, forbedring av prosedyrer, anskaffelse av hjelpemidler osv.

Mange begynner i heisbransjen som 17-åringer og de fleste forblir i faget til de oppnår pensjonsalder. Gjennom et langt arbeidsliv er man ikke alltid like produktiv. Dette må det være rom for, og det må legges til rette for dette slik som det er beskrevet i Arbeidsmiljøloven.

Usain Bolt debuterte første gang i OL som 17-åring i Athen i 2004. Etter å ha vunnet åtte OL-gull og elleve VM-gull la han opp etter VM i London som 30-åring. Ifølge VG hadde han disse årene anslagsvis tjent hundre millioner kroner i året på idretten.

Siste artikler

DU KAN NÅ AVGI DIN STEMME

Den 8. mai ble det enighet i forhandlingene på heisoverenskomsten. Frem til 23. mai kan alle medlemmer si hva de mener om resultatet ved å avgi sin stemme.

ENIGHET I TARIFFOPPGJØRET

Etter tre dager med forhandlinger ble det onsdag kveld enighet med arbeidsgiverne i tarifforhandlingene på heisoverenskomsten.

TARIFFORHANDLINGENE DAG FOR DAG

Mandag 6. mai til onsdag 8. mai er satt av til tarifforhandlinger på Overenskomsten for heisfaget.

TARIFFORHANDLINGENE STARTER I DAG

Det var et forventningsfullt og optimistisk forhandlingsutvalg som i dag stilte til forhandlinger i Næringslivets Hus på Majorstua i Oslo.
2,501FølgereLik
1,063FølgereFølg
44AbonnenterAbonnér
X