26. april 2024

Stian Andersson: magiker, heismontør og nyvalgt klubbleder.

Når man sier at en person har mange falsetter tror jeg hvert fall det er noe man trygt kan si om Stian Andersson. Foruten å drive som showkonsulent med regi, manus og sceneteknikk for landets aller beste magikere og standup-komikere, fyller den blide heismontøren stort sett tiden sin med mer eller mindre impulsive påfunn. Han er så mye på reisefot, og så lite hjemme at han ifølge eget utsagn kun forbruker rundt tre doruller i året i eget hjem.

Den aller ferskeste impulshandlingen var å brette opp ermene og ta over vervet som klubbleder i Thyssen etter kun ett år og tre måneder som ansatt i bedriften. På strak arm, takket han ja til valgkomiteen, og ble deretter valgt med et ønske om å bidra og å gjøre en forskjell.

Heismontøryrket er noe Stian har drømt om så lenge han kan huske. Etter videregående, hvor han gikk automatikerlinja, vervet han seg i militæret og tjenestegjorde som skipselektriker på selveste kongeskipet Norge. Han søkte seg så til heismontørlæra i Otis. For å få lov til å avlegge fagprøve, måtte han på grunn av automatikerbakgrunnen som den første i bransjen gjennom et prøveprosjekt med utvidet læretid på tre og et halvt år, før han kunne smykke seg med tittelen «heismontør». Dette har resultert i at flere med automatikerbakgrunn senere har kunnet ta spranget over i bransjen på samme måte. Læretiden ble delvis unnagjort i Bodø hvor han endte opp med å bo i ni år. Han flyttet så tilbake til Oslo og ble værende i Otis frem til januar 2019, før han tok sats og begynte i Thyssen.

Stian foran Taj Mahal i New Deli

Fascinasjonen for trylling og magi arvet han mest sannsynlig av farfaren sin. Helt siden etterkrigsårene hadde han som hobby å fremføre trylletriks for venner og bekjente, og dette var noe han senere fortsatte med for barn og barnebarn. Tryllekofferten etter farfaren fra 1945 og senere medlemskap i det samme trylleforumet Magiske Cirkel Norge, (hvor han forøvrig også har hatt verv som visepresident) er nok grunnleggende for at Stian den dag i dag brenner for å sette opp show, både som dirigent bak senen, og av og til som deltager på senen i showet; som da han opptrådte som sidekicken til den internasjonalt anerkjente magikeren, Rune Carlsen, på verdens mest eksklusive tryllearena, The Magic Castle i Los Angeles. Der hvor de fleste magikere kun drømmer om å få være tilstede, avholdt de 21 show på en uke for utelukkende inviterte magikere fra hele verden. Dette poengterer Stian at handler om helt andre ting enn barneunderholdning som trylling ofte kan ses i sammenheng med, selv om også dette er en stor del av magiens verden.

At Stian er glad i utfordringer og eventyr viste han også da han sammen med en kamerat reiste til India og deltok i Rickshaw Run 2016, hvor de skulle krysse India i det som i følge arrangøren blir omtalt som en glorifisert gressklipper. I bagasjen hadde de kun med seg en pose strips, gaffatape og et lite skrallesett. Hverken overnatting eller noe annet var bestilt, foruten en flybillett til India og en drøm om et ekte eventyr. Det ble det til gangs og etter å ha kommet i mål en uke og tretusentrehundre kilometer senere satte de seg i en taxi og kjørte de snaue ni hundre kilometerne til New Dehli for å oppleve Taj Mahal. Nå som reising, showbiz og det meste annet er satt midlertidig på hold, er vel det noe av grunnen til at travle Stian har tid til å sette seg inn i vervet som nyvalgt klubbleder i en bedrift som av og til kan by på utfordringer for både klubb og tillitsvalgte. Thyssenklubben er glad for at Stian har pågangsmot og engasjement til å lede jobben med å trekke klubb og bedrift i riktig retning, og er positive til fortsettelsen med et svært kompetent klubbstyre.

Steffan Jensen
Steffan Jensen
Jensen er redaksjonsmedlem i Heismontøren.

Siste artikler

HVA ER EN HEIS?

Det er et spørsmål jeg ofte stiller når jeg holder kurs. Det er mange som jobber i heisfaget som ikke kan svare, og når jeg får svar så får jeg mange forskjellige. Så da tenkte jeg å kanskje hjelpe til litt med å prøve å definere svaret.

1. mai 2024 med Heismontørenes Fagforening

Bli med på familiearrangement med HMF.

Å HA DET ÅLREIT PÅ JOBB

Vi har vel alle tasset rundt i ukesvis alene på arbeide, for så å behøve litt hjelp på en jobb. Etter å ha jobbet sammen med noen andre så kjenner man seg litt blidere, litt mer positiv og alt er bedre. Det er ikke så rart, vi er jo sosiale vesener.

Jentene i bransjen samles på kvinnedagen

Vi var så heldige å få en invitasjon til Heisjentenes samling på kvinnedagen 8. mars. Jentene i bransjen samles for å ta opp viktige saker, snakke om problematikk i bransjen og for å delta i 8. mars-toget. Elleve medlemmer møtte opp til samlingen som gikk over to dager. På programmet gikk faglig og sosialt innhold hånd i hånd.
2,499FølgereLik
1,061FølgereFølg
43AbonnenterAbonnér
X