27. april 2024

Styrk og utvid seriøsitetsmodellene – avvis ESAs angrep!

ESA (EFTAs overvåkningsorgan som kontrollerer at EFTA-landene følger EØS-avtalen) angriper norske regler mot sosial dumping. Bygningsarbeidernes Fagforening tar i samarbeid med Tømrernes Fagforening, Heismontørenes Fagforening, Elektromontørenes Fagforening og LO i Oslo initiativ til fanemarkering mot ESA tirsdag 8. september.

Oslo Bygningsarbeiderforening og Rørleggernes Fagforening slo seg nylig sammen til den nystifta Bygningsarbeidernes Fagforening. På stiftelsesmøtet denne uka ble følgende uttalelse mot ESAs angrep på de norske seriøsitetsmodellene vedtatt:


Kriminelle foretak har fått offentlige byggeoppdrag for 30 milliarder kroner de siste 4 årene, viser en rapport fra ­Nasjonalt tverretatlig analyse- og etterretningssenter. Byggebransjen er en arena for sosial dumping, og offentlige byggeplasser er intet unntak. Denne situasjonen har oppstått ved at useriøse aktører får bruke kriminalitet og dårlige arbeidsvilkår som konkurransefaktor, og ved at større deler av bransjen i økende grad konkurrer på lav lønn framfor ­produktivitet og fagkompetanse. Mange norske kommuner har forsøkt å jevne ut denne ulike konkurransen ved å ­innføre innkjøpsordninger som skal gavne de seriøse anbyderne gjennom å sette krav til fagkompetanse, lærlinger og faste ansettelser.

Oslomodellen, Telemarksmodellen og så videre, har vært blant de viktigste verktøyene mot kriminalitet, useriøsitet og sosial dumping, men ordningene blir nå utsatt for angrep fra flere kanter, med begrunnelse i EØS-regelverket.

Kommunenes Sentralforbund har tidligere i år forsøkt å så tvil om lovligheten i seriøsitetsbestemmelsene gjennom et bestillingsverk fra advokatfirmaet Wiersholm. Dette har ført til at flere kommuner har satt innskjerping av regelverket på vent. Wiersholm-rapporten begrunner sin kritikk av modellene med EØS-avtalens konkurranseregler.

I sommer har EFTAs kontrollorgan ESA opprettet sak mot Norge. ESA hevder norske bestemmelser om bruk av maksimalt to ledd i leverandørkjeden, som et verktøy i kampen mot arbeidslivskriminalitet, ikke i pakt med EU-direktivet om offentlige anskaffelser.

Dette er å gå til frontalangrep på fagbevegelsen og kommune-Norge. Det må være lov til å stille krav om at det skal være lov og orden og gode arbeidsplasser på kommunale byggeplasser!

Årsmøtet i Bygningsarbeidernes fagforening 19. august 2020 reagerer sterkt på disse utspillene og tar initiativ til en fanemarkering 8. september kl 14 utenfor Fiskeri- og næringsdepartementet i Kongens gate 8.

  • Styrk og forsvar seriøsitetsbestemmelsene – avvis KS` og ESAs angrep
  • Styrk Oslo­modellen – Ingen dårligere Norgesmodell
  • JA til en ny handelsavtale med EU som ikke overstyrer norsk arbeidsliv

Heismontørenes Fagforening stiller seg bak denne uttalelsen og er blant initiativtagerne til fanemarkering tirsdag 8. september klokken 14.00. Fanemarkeringen vil finne sted i Kongens Gate 8 i Oslo, utenfor Fiskeri- og næringsdepartementet:

08sep14:0015:00Fanemarkering mot ESAs angrep på seriøsitetsmodellene


ESAs brev til næringsdepartementet av 10. juni i år, kan leses i sin helhet her.

Innretninga på markeringa blir i utgangspunktet å støtte opp om det som har vært offisiell norsk holdning slik vi oppfatter det med næringsdepartementets svar fra desember 2019, samtidig som vi legger press på bruk av handlingsrommet, og krever styrkede og utvidede seriøsitetsbestemmelser. 

De til enhver til gjeldende smittevernsreglene vil selvsagt gjelde også her. Vi holder en meters avstand, og det oppfordres til å bruke ansiktsmaske. Følg med her og på Facebook-siden vår for eventuelle oppdateringer.

Siste artikler

HVA ER EN HEIS?

Det er et spørsmål jeg ofte stiller når jeg holder kurs. Det er mange som jobber i heisfaget som ikke kan svare, og når jeg får svar så får jeg mange forskjellige. Så da tenkte jeg å kanskje hjelpe til litt med å prøve å definere svaret.

1. mai 2024 med Heismontørenes Fagforening

Bli med på familiearrangement med HMF.

Å HA DET ÅLREIT PÅ JOBB

Vi har vel alle tasset rundt i ukesvis alene på arbeide, for så å behøve litt hjelp på en jobb. Etter å ha jobbet sammen med noen andre så kjenner man seg litt blidere, litt mer positiv og alt er bedre. Det er ikke så rart, vi er jo sosiale vesener.

Jentene i bransjen samles på kvinnedagen

Vi var så heldige å få en invitasjon til Heisjentenes samling på kvinnedagen 8. mars. Jentene i bransjen samles for å ta opp viktige saker, snakke om problematikk i bransjen og for å delta i 8. mars-toget. Elleve medlemmer møtte opp til samlingen som gikk over to dager. På programmet gikk faglig og sosialt innhold hånd i hånd.
2,499FølgereLik
1,061FølgereFølg
43AbonnenterAbonnér
X