30. november 2023

Fanemarkering i Trondheim

I går var det fanemarkeringer flere steder i landet til støtte for kampen mot fagforeningsknusing og NHO. I Trondheim holdt Kim Olav Johansen, leder av EL og IT Trøndelag, en flammende appell – les den i sin helhet her.

Jeg sjekket regnskapstallene til Schindler i går – bedriften har gått bra de siste årene, men noe sier meg at 2020 vil vise seg å være et dårlig år økonomisk for Schindler. Men i motsetning til mange andre bedrifter så kan ikke Schindler skylde på Covid-19, for problemene de har, eller sykdommen om du vil, den er selvpåført!

Sykdommen Schindler sliter med er selvskapt! Slike sykdommer oppstår når mennesker uten innsikt, uten evne til å samarbeide og med en totalt fraværende respekt og tillit til sine ansatte setter seg ned å skal «finne opp kruttet på nytt». Alt de nye lederne trenger å gjøre er å lene seg tilbake å se på at våre medlemmer bringer penger inn til butikken, eventuelt rådføre seg med tillitsvalgte på hva kan man gjøre for å bli enda mer lønnsom, men nei da. Toppledelsen i Schindler vet jo best. De skal finne opp kruttet på nytt. De skal fikse på noe som ikke er ødelagt. Alle oppegående personer vet at om man fikser på noe som ikke er ødelagt så blir det med stor sannsynlighet ødelagt! 

Schindler har gått fra å være en bedrift med god glid og et godt renomme til å bli en bedrift uten fremdrift, som omtales som Schvindler – og det med rette! Dette blir dagens toppledelse sitt ettermæle hvis ikke de snur raskt – «topplederne» som på ett år klarte å kjøre en lønnsom bedrift ned i grøfta, og gi bedriften et rykte som svindlere. Det blir flott å ha på CVen sin. 

Min beskjed til ledelsen i Schindler er klar: at dere har tatt dere en såkalt høyere utdanning gjør dere ikke spesielle! Det gjør ikke at dere automatisk vet best! Ta av dere de fagforeningsfiendtlige skylappene, for det er de som akkurat nå er Schindlers største hinder til å bli en lønnsom butikk igjen!

Foto: Edmund Berget

Kort sagt har dere dumma dere ut, og dere vet det! Vi vet det! Men det er lov å dumme seg ut i det norske arbeidslivet så lenge man tar lærdom av det og endrer holdning. Ikke la stoltheten deres koste bedriften mer penger nå. Gi Alexander og Rodi jobbene tilbake, forhold dere til den norske modellen, og jobb med samarbeid, tillit og respekt, som er tre helt sentrale deler i en hvilken som helst veldrevet organisert bedrift.

Og dere er heldige, for de heismontørene jeg kjenner er oppegående, rause og bra folk. Snur dere nå er jeg sikker på at de på sikt vil tilgi dumskapen deres. Snur dere ikke kan ytterste konsekvens være at Schindler blir historie i Norge. For en ting er sikkert. Vi har ikke rom for useriøse bedrifter i våre bransjer! Useriøse aktører skal enten bli seriøse, eller så skal de vekk!

NHO

Og til NHO som har stilt seg bak Schindler med kampfondet sitt: jeg vil på det sterkeste be dere revurdere denne støtten. Dere har med denne støtten lagt ord i munnen på veldig mange NHO-bedrifter. Det Schindler holder på med har ingenting med den norske modellen å gjøre. Dere er bare med på å eskalere konflikten. Dere hiver bensin på bålet hos en bedrift som har en ledelse fullstendig på avveie. 

Skal dere gå ut offentlig å støtte oppførselen til Schindler så håper jeg dette er godt forankret i egne rekker, for en støtte til Schindler-ledelsen er det samme som å snakke ned et seriøst arbeidsliv og den norske modellen! For alle som er her i dag vet at Schindler og den norske modellen er per dags dato to motsetninger. Skjerp dere NHO!

Alexander, Rodi og resten av våre kamerater i Schindler: jeg trenger ikke fortelle dere hvor viktig denne kampen er, for det vet hver og en av dere så inderlig godt! 

Mange fagforeninger har mye å lære av dere! Vi er stolt av dere og vi er med dere! Det er dere som står fremst i kampen, men vi skal backe dere hele veien til seier! Sammen er vi sterke! 

Takk for meg!

Kim Olav Johansen
Kim Olav Johansen
Johansen er leder av EL og IT Trøndelag.

Siste artikler

HMF-SKOLEN

Det er nå blåst nytt liv i studievirksomheten i foreninga vår, og HMFs grunnskole er allerede godt i gang.

Har du ny adresse?

For at post fra foreningen, slik som fagforeningsbladet Heismontøren, skal finne veien til din postkasse er vi avhengig av at du selv endrer din nye adresse.

STATUS TARIFFAVTALER PÅ MØRE

Én ny tariffavtale er i boks – en annen milelangt unna.

MINDRE INNLEIE ETTER LOVENDRING

En ny rapport fra De Facto som kartlegger situasjonen på byggeplasser i Oslo og Akershus etter at forbudet trådte i kraft, viser en nedgang i bruken av innleie hvor flere er blitt tilbudt faste ansettelser.
2,491FølgereLik
1,051FølgereFølg
38AbonnenterAbonnér
X