29. mars 2024

Kriminelle nettverk i regulert elektrobransje

En skulle tro at en regulert elektrobransje, med strenge krav til dokumentasjon, var forskånet for kriminelle nettverk og sosial dumping. Avsløringer viser grove lovbrudd i bransjen med forgreninger til østeuropeisk mafiavirksomhet.

Det er Fair Play Bygg som sammen med Kirkens Bymisjon, EL & IT forbundet og Nelfo har avdekket et kriminelt nettverk innenfor elektrobransjen. Nettverket har også forgreininger til andre bransjer.

De ser at kriminelle utnytter alle formene for arbeidslivskriminalitet; som id-tyveri, svart arbeid, dokumentfalsk, bruk av stråmenn, trusler og vold, grov utnyttelse av arbeidsfolk som grenser til tvangsarbeid, eiendomsinvesteringer av ulovlig profitt, konkursspekulasjon.

Dokumentfalsk

I rapporten henvises det til kildeopplysninger hvor det hevdes at det svindles med dokumentasjon til elektrikere og installatører fra Romania.

Noen av vitnemålene er kjøpt, andre er forfalsket ved at en annen person har tatt eksamen enn den som vitnemålet er utskrevet på. Det er trolig også svindlet med arbeidserfaring fra Romania.

Videre har et kriminelt nettverk «hjulpet» arbeidstakere med å få vitnemål og erfaring fra Romania godkjent av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Fair Play Bygg kjenner også til at personer som har arbeidet som ufaglærte hjelpearbeidere i bedriftene er satt til arbeid de ikke er kvalifisert til.

Les Fair Play Bygg sin årsrapport (2020), som legger særlig vekt på forholdene i elektrobransjen, her.

Siste artikler

ETTER 30 ÅR ER EØS-AVTALEN FORUNDRINGSPAKKEN SOM FÆRRE OG FÆRRE VIL HA

EØS-avtalen trådte i kraft 1. januar 1994, forhandlet frem av Gro Harlem Brundtlands regjering som en forberedelse til EU-medlemskap. Tretti år senere har EØS-avtalen blitt mye mer omfattende enn den skulle være. Regjeringen garanterte for eksempel at alkoholpolitikken lå utenfor EØS. Men importmonopolet måtte oppheves og forbudet mot alkoholreklame er endret.

20 ÅR SIDEN DEN STORE STREIKEN MOT SOSIAL DUMPING 

For over hundre og femti år siden begynte arbeidsfolk her til lands å organisere seg for ikke å underby hverandre i lønn. Tariffavtalene skulle sikre alle arbeidstakere lik lønn for likt arbeid og forebygge sosial dumping.

TONJE – IKKE BRENN’A PENSJON VÅR!

Den 14. mars gikk foreningen sammen med en rekke andre fagforeninger ut i en politisk streik mot den foreslåtte økningen av pensjonsalderen.

TID FOR ÅRSMØTER

Våren er i anmarsj og med det følger årsmøter i klubbene og i foreningen.
2,501FølgereLik
1,061FølgereFølg
42AbonnenterAbonnér
X