26. mai 2024

Fair Play Qatar 2022?

Det er migrantarbeiderne som gjør VM i Qatar mulig. Likevel blir de ifølge Amnesty utnyttet på det groveste.

Allerede ved tildelingen av VM i 2010 ble det stilt spørsmål om hvordan et land uten fotballstadioner skulle kunne arrangere verdens største sportsarrangement. Nå bygges landet ved hjelp av migrantarbeidere.

Qatar er et land der cirka 90 prosent av befolkningen på 2,6 millioner er migrantarbeidere uten statsborgerskap. Migrantarbeiderne som blant annet kommer fra Bangladesh, Filippinene, India og Nepal bygger nå stadioner, t-baner, veier og annen infrastruktur. De jobber som taxi-sjåfører, sikkerhetsvakter og bemanner servicebransjen. Amnesty International har avslørt at deres menneskerettigheter, særskilt i arbeidslivet, brytes systematisk.

Ifølge en rapport fra ITUC anslås det at minst 4000 arbeidere vil omkomme før fotball VM sparkes i gang i 2022. Til sammenligning så omkom 5 arbeidere under forberedelsene til VM i Russland i 2018 og 7 arbeidere i forkant av VM i Brasil i 2014.

Internasjonalt press har ifølge Amnesty gitt noen resultater i form av juridiske reformer. I 2017 signerte Qatar en avtale med den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) hvor de lovet å harmonisere lokal lov og praksis med internasjonale standarder. Qatar har så vedtatt lover som i teorien vil sikre muligheten til å skifte jobb eller forlate landet uten arbeidsgivers godkjennelse, klagemekanismer for migrantarbeidere som føler de blir utnyttet, et fond for utbetaling av ubetalte lønninger, minstelønnsstandarder, med mer.

De nye standardene gjelder likevel ikke for flesteparten av landets migrantarbeidere, og respekteres ikke alltid av arbeidsgiverne. Derfor presses det på for at det internasjonale fotballforbundet (FIFA) skal legge mer press på arrangøren av fotball VM i 2022.

El og IT Forbundet er blant de som har stilt seg bak kravene om en norsk boikott av fotball-VM i Qatar. Forbundet frykter at alle rettigheter blir borte så fort flomlyset slukkes.

Human RightsOn and off the pitch!


Om Qatar

Staten Qatar ligger i Midtøsten på Den arabiske halvøy. Staten er et emirat med omkring 2,6 millioner innbyggere, hvorav et fåtall er statsborgere. Qatar ligger på en flat og tørr halvøy i Persiabukta, og grenser til Saudi-Arabia. Landets hovedstad er Doha.

Viktigste næring er olje- og gassindustrien. Qatar var britisk protektorat mellom 1916 og 1971, i 1971 ble landet selvstendig stat. Olje- og gassproduksjonen ble nasjonalisert 1977. Emiren har i prinsippet eneveldig makt. Qatar deltok på alliert side i Gulfkrigen mot Irak i 1991. I 1995 gjorde sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani statskupp mot sin far og tok senere initiativ til en reformprosess i landet. Statsminister siden oktober 1996 er sjeik Abdulla bin Khalifa al-Thani. Qatar har verdens største utslipp av CO2 per innbygger.

Kilde: wikipedia

Siste artikler

Arbeidstilsynet skal kontrollere arbeid med helsefarlig steinstøv

Arbeidstilsynet vil i sommer utføre tilsyn i utsatte bransjer, hovedsakelig i bygg og anlegg, for å kontrollere om det forekommer at arbeidere blir eksponert for kvarts. Vi vet at arbeidstakere daglig blir utsatt for kvartsholdig steinstøv, som kan forårsake lungekreft, allergi og KOLS.

RESULTATET FRA URAVSTEMNINGEN ER KLART

Da uravstemningen i tariffoppgjøret på heisoverenskomsten ble avsluttet torsdag den 23. mai var det klart at et stort flertall av medlemmene godkjenner det fremforhandlede forslaget.

DU KAN NÅ AVGI DIN STEMME

Den 8. mai ble det enighet i forhandlingene på heisoverenskomsten. Frem til 23. mai kan alle medlemmer si hva de mener om resultatet ved å avgi sin stemme.

ENIGHET I TARIFFOPPGJØRET

Etter tre dager med forhandlinger ble det onsdag kveld enighet med arbeidsgiverne i tarifforhandlingene på heisoverenskomsten.
2,501FølgereLik
1,063FølgereFølg
44AbonnenterAbonnér
X