14. juni 2025

Kassasjonskrav og vedlikeholdskrav av bæremidler i 2021

Ettersom tiden går har regelverket blitt oppdatert uten at mange av oss har fått det med seg. Så det som følger er en liten oppdatering på kassasjonskrav og vedlikeholdskrav til bæremidler i henhold til regelverket.

De fleste heiser bruker i dag wire eller belte. Selv hydrauliske heiser kan løfte indirekte ved bruk av wire derom de ikke er direkte drevet. Hastighetsbegrenseren er også gjerne utstyrt med wire. Vi skal her se nærmere på kassasjonskrav og vedlikeholdskravet.

Relevante standarder

NS-EN 81-20 5.5
Her beskrives kravene til bæremidlene, og en rekke referanser til andre standarder. Skal man sette opp en ny heis er dette sammen med NS-EN 81-50 5.12 det riktige stedet å slå opp.

NS-EN 12385-5            
Denne standarden er ment for de som lager wire. Den standarden beskriver de generelle kravene til wire som levers for heis, mens de andre delene i serien NS-EN  12385-x også inneholder mer spesifikke detaljer for wire. Denne standarden er også ment for nye heiser, men inneholder et informativt tillegg B som tar for seg hva slags informasjon som bør følge med standarden, bl.a. bruk, smøremidler, inspeksjon osv.

NS-INSTA 730:2017     
Dette er en standard som omhandler regler for kassaksjon av wire (ståltau) til heiser. Standarden er laget med tanke på å gi en veiledning der man ikke har FDV for wirene som vi finner på heisen, der man har underlag fra produsenten skal den brukes. NS-INSTA 730 kan ikke brukes for belter eller plastbelagte wire. Den siste utgaven kom i 2017 og er den som er veiledende for mye av innhold i denne artikkelen.

FDV                            
Dette er ikke en standard, men sammen med heisen skal det følge med dokumentasjon for FDV, forvaltning, drift og vedlikehold. I FDV dokumentasjonen skal det også opplyses om hvilke type bæremidler som brukes og vedlikeholdsinstrukser knyttet til disse.

Så her behøver vi ikke å gjøre det vanskelig. På eksisterende heiser skal vi slå opp i FDV for å finne ut hvordan vi vedlikeholder bæremidlene og når bæremidlene skal kasseres. Finner vi ikke underlag på ståltau så har vi NS-INSTA 730 som kan brukes som en veiledning.

Kassasjonskrav på wire etter NS-INSTA 730

1. Hvis slitasjen på en ytre tråd utgjør mer enn halvparten av diameteren på tråden, C er større en t, skal wiren byttes uavhengig av antall tråbrudd.

2. Hvis antall tråbrudd er større enn det du finner i tabell 1 skal wiren byttes. Tabell 1 sier også om de skal byttes umiddelbart eller snart.

Rope lay er en lengde hvor kordelen har gått en hel lengde, eller det vi kaller en stigning.

3. Reduksjon av diameteren til wiren. Wiren skal vurderes byttet hvis slitasjen har ført til at diameteren på wiren er redusert med 6% eller mer.

Wiren skal måles minst 3 steder med minimum 1,5m mellomrom. Og mål wiren minst 2 ganger på hvert sted med en 90° endret vinkel på målingene.

4. Andre skader, deformasjoner og misfarging skal også vurderes når man vurderer om en wire skal byttes. Er det rust, har wiren en knekk, åpner wiren seg osv. skal den normalt byttes.

Wiren skal undersøkes i sin helhet, men størst slitasje skjer der den går over skiver. Vi anbefaler å følge vedlikeholdsinstruksene fra wire-leverandørene. Dersom man ikke finner denne anbefaler vi å benytte NS-INSTA 730 (pass på at det er 2017-utgaven) ved vurdering av wire. Ved vurdering av belter og plastbelagte wire må man bruke underlaget fra leverandøren.

Martin Granseth
Martin Gransethhttp://heisutdanning.no/
Granseth er instruktør på Heisbransjens Utdanningssenter (HBU).

Siste artikler

EN CUP FOR SAMHOLD

Siden 1983 har foreningen arrangert den årlige heiscupen, som har vært av stor betydning for et felleskap på tvers av klubber og landsdeler. Her tar vi et historisk tilbakeblikk til den spede oppstarten med den første heiscupen som ble arrangert i 1983 etter et initiativ fra Koneklubben.

Kollektivt selvmål: Stem Frp!

Det skjer hvert valgår; målingene tikker inn, og et lite knippe fagforeningsmedlemmer har plutselig begynt å sverge troskap til Fremskrittspartiet. På tampen av 2024 kunne vi lese i Fri Fagbevegelse at også medlemmer i EL og IT Forbundet nå vurderer å stemme på Frp. Målingen viser at Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet er de to største partiene i forbundet – begge med 18 prosent. Målinger som dette skaper panikk i LO, skuffelse i Arbeiderpartiet, og forbundsledere som lurer på hvordan dette er mulig! «Det er mørkt, veldig mørkt, folkens,» uttalte forbundsleder Geir Ove Kulseth om målingen. Men er det overraskende? Og er egentlig Frp og fagbevegelsen en så dårlig match som alle skal ha det til?

FRANK OM PENSJONISTTILVÆRELSEN OG MANNEHELSE

Mange kjenner den pensjonerte Kone-montøren som blant annet mangeårig kasserer i foreningen. Redaksjonen har tatt en prat med den trivelige østfoldingen om den nye tilværelsen som pensjonist og kanskje noe så tabubelagt som menns helse.

SIKKER SIKRING AV LØFTEREDSKAP

I denne artikkelen skal vi se nærmere på temaet «sikker sikring av løfteredskap».
2,491FølgereLik
1,122FølgereFølg
50AbonnenterAbonnér
X