30. november 2022

Streiker for medbestemmelse og rettferdig lønn i Global Connect

Tor-Erik Lundberg
Tor-Erik Lundberg
Lundberg er redaktør i fagbladet Heismontøren.
2,440FølgereLik
967FølgereFølg
25AbonnenterAbonnér

Mens de fleste arbeidstagere har fått et tilbud om 2,7 prosent lønnsøkning her til lands, har de ansatte hos Global Connect fått et tilbud langt unna rammene satt av frontfagene. Sånt blir det bråk av – til nå er 29 medlemmer av EL og IT og Jernbaneforbundets klubb ute i streik. Snart trappes streiken opp!

Ikke nok med at bedriften ikke vil gi sine ansatte lønn som fortjent. Bedriftsledelsen ønsker selv å fordele lønnstillegget etter eget forgodtbefinnende uten noe medbestemmelse fra klubben. Ansiennitet og lignende ser ikke ut til å ha noe innvirkning. Det er en form for lønnsutvikling de ansatte ikke kan godta.

«Vi mener at med det arbeidet vi gjør hver dag og spesielt det arbeidet vi har gjort det siste halvannet året i en pandemi fortjener vi både et lønnstillegg som ligger på linje med resten av samfunnet. (Les: LO-NHO oppgjøret) Og vi mener at medlemmene skal ha medbestemmelsesrett i hvordan pengene fra et lønnsoppgjør disponeres. Vi krever også et lønnssystem på plass der vi har medbestemmelsesrett i hvordan det lønnssystemet skal se ut i praksis», sier Sigrid Wirgenes som er nestleder i EL og IT klubben i Global Connect.

«Arbeidsgiver ønsker ikke at vi skal ha noe medbestemmelse i lønnsutviklingen overhodet», fortsetter hun oppgitt.

DRIFTER INFRASTRUKTUR

De ansatte ved Global Connect jobber vanligvis med å selge og drifte fiberinfrastrukturen i Norge. Det er de vi kan takke for nettilgang på hjemmekontoret og som sørger for viktige samfunnsfunksjoner som Nødnett, hjemmeskoleportaler og Helsenett. Infrastrukturen er også essensiell for tjenester som Netflix, netthandel og betalingsterminaler.

«Det vi leverer og drifter er viktig for at samfunnet skal virke og at folk skal kunne utføre sine praktiske oppgaver», sier Wirgenes.

OPPTRAPPING AV STREIKEN

Per i dag er det 29 medlemmer av klubbene som er ute i streik. Nå planlegges en opptrapping av streiken som har vart siden den 17. juni.

EL og IT-klubben i Global Connect teller 51 medlemmer, og et mindre antall er medlemmer i Norsk Jernbaneforbund.

Det er historiske grunner til at medlemmene er fordelt på to forbund forteller Sigrid da vi spør.

«Bedriften har en historie med veldig mange sammenslåinger og oppkjøp. Et av de selskapene var en bedrift som het Banetele, som en gang ble utskilt fra Jernbaneverket som eide infrastruktur langs jernbanen i Norge. Det er derfor vi har med medlemmer i Jernbaneforbundet fra den tiden».

STØTT OPP OM STREIKEN

Dersom du ønsker å vise din støtte til de streikene på Global Connect, kan du møte dem på fanemarkering onsdag den 11. august kl 11.30 utenfor arbeidsgiverorganisasjonen Spekter sine lokaler. Møt opp!

Andre dager kan de være å finne som streikevakter utenfor Global Connect sine lokaler på Fornebu.

Global Connect sin pressemelding om steiken kan du lese her.

Siste artikler

FORBUD MOT LYSRØR

I løpet av neste år blir det et forbud mot flere typer lysrør og sparepærer da disse inneholder svært skadelig kvikksølv. Det er en ustrakt bruk av lysrør i eldre heiser og i heissjakter.

Ukeskurs ved Heisbransjens Utdanningssenter 2023

Nå er det mulig å melde seg på ukeskurs på HBU for 2023.

ELEVADOR DE SANTA JUSTA

Lisboa er en svært kupert by. Ingen av høydene er veldig høye, men det er bratte sider opp og ned, og stort sett så finner du bebyggelse over alt. Dette førte også til at byen har diverse transportløsninger man finner få steder.

FANT ELENDIGE BOFORHOLD

Flere enn 11 000 gjestearbeidere jobber i Stockholm, og dette er utenom de som har en fast jobb i Sverige. Men hvor bor alle?
X