15. juni 2024

Nye heiser på Oslo Plaza

Vi tok en tur til Oslo Plaza, Norges nest høyeste bygg, for å ta en prat med heismontørene i Otis som er i gang med en omfattende modernisering av byggets samtlige heiser.

Mange tenker nok at Posthuset er litt høyere enn Oslo Plaza, men faktum er at med sine 117 meter mot Posthusets 112, er det Plaza som stikker av med seieren som Oslos høyeste bygg – og dermed Norges nest høyeste etter Nexanstårnet i Halden på 120 meter. Og det er til dette nest høyeste bygget i Norge vi har tatt turen en kald ettermiddag i februar 2020.

Oslo Plaza – Norges nest høyeste bygg. Foto: Christian Olstad

Vi blir tatt imot av Erik Tenden, heismontør i Otis, som har Plaza på sin servicerute. Selv er han ikke en del av moderniseringsteamet, men Tenden har god oversikt over bygget, og fungerer derfor som dagens guide. «I første omgang er det de åtte innvendige heisene som kjører fra resepsjonen som moderniseres,» forteller Tenden oss, og fortsetter «Noen av dem går helt opp i 34. etasje, mens de resterende stopper i 16. etasje.» Tidligere var det Kone som hadde heisene her på Plaza, men da Otis vant moderniseringskontrakten tok de også over servicen på heisene. «Vi begynte jobben i januar 2019, og servicen har vi samarbeidet med Kone om frem til vi tok helt over i januar 2020,» forklarer Tenden.

Vi tar heisen opp til maskinrommet som ligger omtrent midt i bygningen. Det er her heisene som går til 16. etasje styres. «Alt av dører, kupeene, vaiere og selve heismaskinen bytter vi ut,» forteller Leo Østvold. Han er en av heismontørene som har fått moderniseringsoppdraget. «Men det gamle rammeverket er såpass solid og bra at det beholder vi.» Også programvare og knapper blir helt nye. «Utenfor heisen vil det ikke lenger være en opp- og nedknapp, men heller en liten touchpad hvor du skriver inn etasjen du skal til. Og inne i heisen vil det ikke lenger være noen etasjeknapper, men kun alarm-, åpne- og lukkeknapp,» utdyper Tenden.

Annerledes jobb

Østvold legger ikke skjul på at dette er noe annet enn hva han vanligvis jobber med: «Det er en veldig spennende jobb, og noe ganske nytt for de fleste av oss. Ikke bare fordi det er et såpass høyt bygg, men også hastigheten på heisene er uvant.» Vanligvis farer heiser avsted i en hastighet på rundt en meter i sekundet, men heisene på Plaza suser av gårde i fire meter i sekundet.

Erik Tenden (t.v.) og Leo Østvold (t.h.) i samtale med journalisten utenfor sjakta i 33. etasje. Foto: Christian Olstad

Prosjektet tar også mye lengre tid enn vanlige moderniseringsjobber. «Bare på en heis, av den typen som går helt til topps, setter vi inn 36 dører. Det sier litt om størrelsen på prosjektet,» sier Østvold. Moderniseringen har allerede foregått i litt over et år, og de kommer nok ganske sikkert til å holde på i et år til. «I tillegg ble vi to måneder forsinket fordi vi hadde problemer med å få maskinene på plass i maskinrommet på toppen. Et fastmontert vinskap i restauranten i toppetasjen skapte trøbbel for oss.» Østvold forteller videre at maskinene veier to tonn hver, noe som skapte trøbbel i seg selv: «Vi brukte panoramaheisen til å frakte dem opp til topps, men den tar egentlig bare 1850 kilo, så vi måtte kjøre heisen på inspeksjon om natta, for det gikk ikke an å kjøre den som normalt. Da slo den ut på overlast!» For å omgå det nevnte vinskapet, måtte maskinene gjennom oppvasken i restauranten og videre heises opp via et hull i taket derfra.

Panoramaheisen er kapittel for seg selv, og ikke del av det pågående prosjektet. «Men vi skal nok i gang med å bytte ut den også, etter vi er ferdige med de innvendige heisene,» sier Tenden.

Vi gleder oss i første omgang til å se det ferdige resultatet om et års tid, og tar nok turen tilbake når panoramaheisen skal i moderniseringsilden.

Erik Tenden i maskinrommet til panoramaheisen. Foto: Christian Olstad
Erik Eikedalen
Erik Eikedalen
Eikedalen er organisasjonssekretær i Heismontørenes Fagforening.

Siste artikler

VIL BEDRE SIKKERHETEN PÅ ELDRE HEISER I SPANIA MED EN NY LOVGIVNING

Spanske myndigheter innfører en ny lovgivning hvor hensikten er å skjerpe sikkerheten på landets heiser. Det anslås at ca. 40 prosent av landets heiser må oppgraderes for å tilfredsstille det nye lovverket som trer i kraft 1. juli i år.

NYE HØYHUS I OSLOSENTRUM

I den nye høyhusstrategien for Oslo kommune som ble vedtatt i fjor høst, ble det åpnet opp for høyhus på mellom 42 til 125 meter i områdene rundt Oslo S.

HLF og HMF er samstemte: Kvartsstøv identifisert som et alvorlig problem i byggebransjen

Heisleverandørenes Landsforening (HLF) og Heismontørenes fagforening (HMF) kunngjør i dag en erklæring om risikoen forbundet med eksponering for kvartsstøv i heisbransjen.

NÅ KAN DET GÅ MOT ELEKTRIKERSTREIK

Etter fire dager endte forhandlingene mellom EL og IT Forbundet og NHO Elektro med brudd den 25. april. I dag 27. mai starter meklingen.
2,500FølgereLik
1,061FølgereFølg
44AbonnenterAbonnér
X