30. november 2022

Må vi finne oss i ekstreme strømpriser?

Heming Olaussen
Heming Olaussen
Olaussen er leder av SVs nasjonale EU/EØS-utvalg.
2,440FølgereLik
967FølgereFølg
25AbonnenterAbonnér

Det er ikke først og fremst tørt vær, men utenlandskabler som gir de ekstreme strømprisene. Må vi finne oss i det?

Eksperter, som sjefsanalytiker Tor Reier Lilleholt til TV2, sier at de siste ukene har gitt de mest ekstreme strømprisene han har sett. «Og enda ligger vinteren foran oss. Og med en ny strømkabel til Storbritannia vil strømmen kunne bli enda dyrere», sier eksperten.

Det blir påstått, blant annet av Høyrestatsråd Tina Bru, at det er tørt vær og lav magasinfylling som er årsaken til de skyhøye strømprisene vi har, og vil få til vinteren. Det er ikke en gang halve sannnheten.

I begynnelsen av 2021 hadde vi magasinfylling langt over normalen – hele 10%. Da ble det eksportert store mengder strøm til EU, til skyhøye priser. I et frysende kaldt januar eksporterte Norge 1,9 milliarder kilowattimer netto. Likevel var det normal magasinfylling helt til St.Hans. Så ble det tørt. Likevel fortsatte eksporten: Hele 3 milliarder kilowattimer på to måneder, da det var tørke! Nå forbereder kraftbransjen enda høyere strømpriser til vinteren, det snakkes om pluss 2000 kroner måneden for hver husholdning. For en ny kabel – til Storbritannia – er altså snart klar til bruk. Og noen kommer til å tjene veldig mye penger. Vel eies en del av kraftselskapene av kommuner og fylkeskommuner, men de som må betale er vanlige folk, samt den kraftkrevende industrien. Og de som trenger strømmen mest, pga. dårlig isolerte hus osv., er som oftest de som har minst å rutte med. Dette slår utrolig skjeivt ut sosialt, og vil i neste omgang også belaste kommunenes sosialhjelpsbudsjetter ganske kraftig. Også kommuner uten kraftinntekter. Og det vil kunne true tusenvis av arbeidsplasser.

FrP peker på kutt i elavgifta, men det er dråper i havet. Noen vil øke bostøtta, men den treffer heller ikke alle som vil trenge det. Hvorfor ikke gå til roten av problemet: EUs energiunion. Ideen om et felles europeisk kraftmarked, der strømmen (og strømprisen) flyter fritt, uten politisk innblanding fra nasjonalstater. MDG er blant idealistene som ikke bryr seg om hva dette betyr for folk, bare Norge (som dekker 3% av EUs energibehov) kan framstå som «Europas grønne batteri». Men dette er typisk eksempel på at det grønne skiftet må være rettferdig, og ikke usosialt!

Et flertall på Stortinget – mot kraftige protester fra 100 AP-ordførere, fra fagbevegelsen, fra SV, SP og Rødt på Stortinget – vedtok å godta EUs energimarkedspakke 3, og underlegge oss EU-organet ACER. Det trengs et oppgjør med denne hodeløse EU-tilpasninga. Når eksperter nå snakker om at det kan bli strømrasjonering(!) – i Norge, som har enorme vannressurser – må alle skjønne at dette ikke går. Vi må ta kontroll over vår egen energi, for forbrukerne og for industrien, vi må slutte å åpne nye strømkabler, og vi må reversere Stortingets tilslutning til energimarkedspakke 3 og ACER. Vi må også si nei til enda mer maktoverføring til EU via energimarkedspakke 4, som nå kommer til behandling i det nye Stortinget. Vi må nå slutte å la EØS-avtalen ramme vanlige folk og norsk industri gjennom skyhøye strømpriser.

Siste artikler

FORBUD MOT LYSRØR

I løpet av neste år blir det et forbud mot flere typer lysrør og sparepærer da disse inneholder svært skadelig kvikksølv. Det er en ustrakt bruk av lysrør i eldre heiser og i heissjakter.

Ukeskurs ved Heisbransjens Utdanningssenter 2023

Nå er det mulig å melde seg på ukeskurs på HBU for 2023.

ELEVADOR DE SANTA JUSTA

Lisboa er en svært kupert by. Ingen av høydene er veldig høye, men det er bratte sider opp og ned, og stort sett så finner du bebyggelse over alt. Dette førte også til at byen har diverse transportløsninger man finner få steder.

FANT ELENDIGE BOFORHOLD

Flere enn 11 000 gjestearbeidere jobber i Stockholm, og dette er utenom de som har en fast jobb i Sverige. Men hvor bor alle?
X