22. juni 2024

Streikens hus – Kulturarbeidernes kamp for en rettferdig pensjon

I fem uker har kulturarbeidere ansatt i opera- og teatersektoren, samt orkestrene streiket for å få på plass en varig, kollektiv pensjon som virker likt for både kvinner og menn. Etter et mislykket meklingsforsøk er nå over 800 kulturansatte ute i streik.

Som vanlig får ikke arbeiderkamp den oppmerksomheten som det fortjener fra de store mediene. Men det skal ikke stå på kreativiteten og engasjementet hos de streikende kulturarbeiderne. De har i løpet av streiken arrangert flere kulturmarsjer og markeringer i Oslo, Bergen, Stavanger, Hamar, Trondheim, Tromsø og i Kristiansand med både appeller og musikalske innslag.

Ved spikersuppa, vendt mot Nationaltheatret midt i Oslo sentrum, holder de hus i det de kaller for Streikens hus. I det som egentlig er et partytelt, holder de moralen oppe ved å arrangere blant annet konserter, barneteater, teatersminke og panelsamtaler.

Andrea Westbye, som er tillitsvalgt ved Den Norske Opera og Ballett, tar oss varmt imot da vi ankommer «Streikens hus». På seg har hun det ny strikkede «hybridpannebåndet». Foto: Tor Erik Lundberg

De første vi møter da vi avlegger Streikens hus et besøk, er seks blide damer som sitter og strikker utenfor inngangen.

«De strikker hybridpannebånd,» sier Andrea Westbye, som er tillitsvalgt ved Den Norske Opera og Ballett, da vi kommer innenfor dørene.

For det er nettopp kravet om en kollektiv, livslang og kjønnsnøytral pensjonsordning som ligger til grunn for at det nå streikes. Noe de hadde frem til 2016, da denne ble erstattet med en midlertidig innskuddspensjon som er individuell og som ikke er garantert livslang. Derfor krever LO-forbundene Fagforbundet, NTL og Creo å få på på plass en varig pensjonsordning som overholder den felles målsetningen som var mellom partene i 2016 om en pensjonsordning som har livslange og kjønnsnøytrale ytelser.

Streikestrikk for hybridpensjon. Foto: Tor Erik Lundberg

«Dette er et fint samlingsted for å holde moralen oppe. Da blir det litt mer greit for alle som er i streik,» sier Andrea som legger til at streiken viser hvor viktig det er å være organisert.

«Det handler om å holde ut ett minutt lengre enn arbeidsgiverne. Nå må streiken vokse så Spekter skjønner at de må gi de streikende det de har lovt – nemlig en kjønnsnøytral og rettferdig pensjon!» sier Markus Hansen. Hansen er leder av Heismontørens Fagforening, som var tidlig ute med å støtte kulturarbeidernes krav om en rettferdig pensjonsordning. Noe som tydelig blir satt pris på av de streikende kulturarbeiderne ved Spikersuppa.

Det skal ikke stå på kreativiteten og engasjementet. Her er arrangeres bl.a. konserter, dans, barneteater, teatersminke og panelsamtaler. Foto: Tor Erik Lundberg

Er du tidlig oppe kan du fredag morgen klokka 08.30 få med deg morgendans. På ettermiddagen spilles det Latinamerikanske toner fra klokka 16.00, og politisk hip-hop med Gatas Parlament fra klokka 18.00. Og mer spennende er i vente de neste dagene. For info om flere arrangement over hele landet følg Fagforbundet Teater og Scene på Facebook. Ta turen innom for å vise din støtte da vel!

Støtt streiken ved å skrive under oppropet her.

Her kan du lese om de forskjellige pensjonsordningene

Her streiker kulturarbeiderne:

Den Nationale Scene

Bergen Filharmoniske Orkester

Den Norske Opera og Ballett

Det Norske Teatret

Nationaltheatret

Rogaland Teater

Kilden-Kristiansand Symfoniorkester

Kilden Teater og Konserthus

Trøndelag Teater

Oslo Nye Teater

Hålogaland Teater

Teater Innlandet

Carte Blanche

Det Vestnorske Teateret

Turneteatret i Trøndelag

Tor-Erik Lundberg
Tor-Erik Lundberg
Lundberg er redaktør i fagbladet Heismontøren.

Siste artikler

TARIFFOPPGJØRET – LO-LEDELSEN FORNEKTER SEG IKKE

En fagbevegelse uten streikerett - eller som ikke våger å ta rettigheten i egne hender dersom den formelt er fraværende, er ingen ordentlig fagbevegelse.

KARTLEGGER EKSPONERINGEN AV BYGGSTØV VED RENOVERING AV BYGG

Det er ikke kun på nye byggeprosjekter hvor bygningsarbeidere kan bli eksponert for byggstøv. I et pågående forskningsprosjekt skal Statens arbeidsmiljøinstitutt karakterisere støvet som dannes gjennom renovering av eksiterende bygg.

VIL BEDRE SIKKERHETEN PÅ ELDRE HEISER I SPANIA MED EN NY LOVGIVNING

Spanske myndigheter innfører en ny lovgivning hvor hensikten er å skjerpe sikkerheten på landets heiser. Det anslås at ca. 40 prosent av landets heiser må oppgraderes for å tilfredsstille det nye lovverket som trer i kraft 1. juli i år.

NYE HØYHUS I OSLOSENTRUM

I den nye høyhusstrategien for Oslo kommune som ble vedtatt i fjor høst, ble det åpnet opp for høyhus på mellom 42 til 125 meter i områdene rundt Oslo S.
2,500FølgereLik
1,061FølgereFølg
44AbonnenterAbonnér
X