23. september 2023

Streikens hus – Kulturarbeidernes kamp for en rettferdig pensjon

I fem uker har kulturarbeidere ansatt i opera- og teatersektoren, samt orkestrene streiket for å få på plass en varig, kollektiv pensjon som virker likt for både kvinner og menn. Etter et mislykket meklingsforsøk er nå over 800 kulturansatte ute i streik.

Som vanlig får ikke arbeiderkamp den oppmerksomheten som det fortjener fra de store mediene. Men det skal ikke stå på kreativiteten og engasjementet hos de streikende kulturarbeiderne. De har i løpet av streiken arrangert flere kulturmarsjer og markeringer i Oslo, Bergen, Stavanger, Hamar, Trondheim, Tromsø og i Kristiansand med både appeller og musikalske innslag.

Ved spikersuppa, vendt mot Nationaltheatret midt i Oslo sentrum, holder de hus i det de kaller for Streikens hus. I det som egentlig er et partytelt, holder de moralen oppe ved å arrangere blant annet konserter, barneteater, teatersminke og panelsamtaler.

Andrea Westbye, som er tillitsvalgt ved Den Norske Opera og Ballett, tar oss varmt imot da vi ankommer «Streikens hus». På seg har hun det ny strikkede «hybridpannebåndet». Foto: Tor Erik Lundberg

De første vi møter da vi avlegger Streikens hus et besøk, er seks blide damer som sitter og strikker utenfor inngangen.

«De strikker hybridpannebånd,» sier Andrea Westbye, som er tillitsvalgt ved Den Norske Opera og Ballett, da vi kommer innenfor dørene.

For det er nettopp kravet om en kollektiv, livslang og kjønnsnøytral pensjonsordning som ligger til grunn for at det nå streikes. Noe de hadde frem til 2016, da denne ble erstattet med en midlertidig innskuddspensjon som er individuell og som ikke er garantert livslang. Derfor krever LO-forbundene Fagforbundet, NTL og Creo å få på på plass en varig pensjonsordning som overholder den felles målsetningen som var mellom partene i 2016 om en pensjonsordning som har livslange og kjønnsnøytrale ytelser.

Streikestrikk for hybridpensjon. Foto: Tor Erik Lundberg

«Dette er et fint samlingsted for å holde moralen oppe. Da blir det litt mer greit for alle som er i streik,» sier Andrea som legger til at streiken viser hvor viktig det er å være organisert.

«Det handler om å holde ut ett minutt lengre enn arbeidsgiverne. Nå må streiken vokse så Spekter skjønner at de må gi de streikende det de har lovt – nemlig en kjønnsnøytral og rettferdig pensjon!» sier Markus Hansen. Hansen er leder av Heismontørens Fagforening, som var tidlig ute med å støtte kulturarbeidernes krav om en rettferdig pensjonsordning. Noe som tydelig blir satt pris på av de streikende kulturarbeiderne ved Spikersuppa.

Det skal ikke stå på kreativiteten og engasjementet. Her er arrangeres bl.a. konserter, dans, barneteater, teatersminke og panelsamtaler. Foto: Tor Erik Lundberg

Er du tidlig oppe kan du fredag morgen klokka 08.30 få med deg morgendans. På ettermiddagen spilles det Latinamerikanske toner fra klokka 16.00, og politisk hip-hop med Gatas Parlament fra klokka 18.00. Og mer spennende er i vente de neste dagene. For info om flere arrangement over hele landet følg Fagforbundet Teater og Scene på Facebook. Ta turen innom for å vise din støtte da vel!

Støtt streiken ved å skrive under oppropet her.

Her kan du lese om de forskjellige pensjonsordningene

Her streiker kulturarbeiderne:

Den Nationale Scene

Bergen Filharmoniske Orkester

Den Norske Opera og Ballett

Det Norske Teatret

Nationaltheatret

Rogaland Teater

Kilden-Kristiansand Symfoniorkester

Kilden Teater og Konserthus

Trøndelag Teater

Oslo Nye Teater

Hålogaland Teater

Teater Innlandet

Carte Blanche

Det Vestnorske Teateret

Turneteatret i Trøndelag

Tor-Erik Lundberg
Tor-Erik Lundberg
Lundberg er redaktør i fagbladet Heismontøren.

Siste artikler

BRUSSEL VIL HA OMKAMP!

Etter mange politiske streiker og fanemarkeringer vant fagbevegelsen gjennom med mange av sine krav da Stortinget endelig vedtok regjeringens forslag til innstramminger i innleieregelverket.

PRAKTISK INFORMASJON OM HEISCUP 2023 I RIGA

Det nærmer seg avspark for årets Heiscup! Her er alt du trenger å vite før avreise.

PÅMELDING TIL UKESKURS VED HBU I 2024 ER NÅ TILGJENGELIG

Det er noen måneder igjen før vi tipper inn på 2024. Men senteret er godt i gang med å forberede neste år. 

NASJONAL MARKERINGSDAG TIL FORSVAR FOR FASTE ANSETTELSER

Etter mange års kamp og flere politiske streiker vant fagbevegelsen frem med sitt krav om en innstramming i adgangen til innleid arbeidskraft fom 1. juli. Nå vil EUs overvåkningsorgan ESA overprøve regjeringas innleieforbud.
2,485FølgereLik
1,028FølgereFølg
35AbonnenterAbonnér
X