3. februar 2023

Heiskonsern signerte global avtale for ansattes rettigheter

2,441FølgereLik
988FølgereFølg
32AbonnenterAbonnér

Det multinasjonale heiskonsernet TKE har signert en global avtale med organisasjonen IndustryAll for ivaretagelse av de ansattes grunnleggende rettigheter.

Takket være den sterke posisjonen til fagforeningen IG Metall, TKE-ansattes konsernutvalg og IndustriAll Global Union er tidenes første globale avtale inngått med et multinasjonalt selskap innen heis- og rulletrappbransjen.

TK Elevator (TKE) var inntil nylig en del av tyske Thyssen Krupp. Her til lands var de mest kjent som leverandør av heiser og rulletrapper, mens de i Tyskland først og fremst er et industrikonsern med blant annet produksjon av stål.

Allerede i 2015 inngikk industrikonsernet Thyssen Krupp en tilsvarende avtale med IndustriAll. Etter at heis- og rulletrappdelen ble skilt ut og solgt fra Thyssen Krupp tidligere i år, var det naturlig for IndustriAll å inngå en ny avtale med den nye heis- og rulletrapp-giganten. Dette for å sikre at de ansattes grunnleggende rettigheter fortsatt ble ivaretatt i det nye selskapet. TKE har mer enn 50 000 ansatte og er representert i over hundre land.

I likhet med den forrige avtalen var det den internasjonale arbeidstakerorganisasjonen ILO sine grunnleggende arbeidstakerrettigheter som ble lagt til grunn for teksten i den nye avtalen.

I tillegg ble det under utformingen av den nye avtalen gjort flere endringer som:

  • En sterkere og eksplisitt definisjon av regler og forskrifter og deres anvendelse i konsernet og deres leverandører.
  • En forbedret definisjon av arbeidsgivers nøytralitet overfor fagforeninger som er aktive i selskapet.
  • Innføring av et felles utvalg som forbedrer involveringen av ansatte og deres representanter i saker innen helse, miljø og sikkerhet.
  • Opprettelse av et rapporteringssystem der de ansatte anonymt kan sende varsler om brudd og avvik. Den internasjonale komiteen som behandler klagene er sammensatt av representanter for IndustriAll, IG Metall samt Group Works Council og European Works Council. Utvalget samarbeider tett med representanter fra HR-avdelingen i TKE.

Nå oppfordrer IndustriAll andre multinasjonale konsern i bransjen til å følge dette eksemplet. I heisverden henvises det ofte til de såkalte «big five» bestående av de store konsernene Otis, Mitsubishi Electric, Schindler, Kone og TKE.

Siste artikler

KAMPEN OM LEDERVERVET I FORBUNDET

Eystein Garberg (44) mener det er mye bra i forbundet i dag, men at vi er forpliktet til å forbedre oss hele tiden. Han er en av to kandidater som stiller til valg som ny forbundsleder på landsmøte i mars.

GRØNN FREMTID, BÆREKRAFT OG NULLUTSLIPP – HVOR FLINKE ER EGENTLIG HEISSELSKAPENE?

Om du er i butikken og handler, tar kollektivt, eller ser på tv er det én gjenganger: Miljø. Det handler om nullutslipp, bærekraft og en grønnere fremtid for oss alle og jordkloden. Dette markeres gjerne med et grønt blad eller noe vi forbinder med naturen.

KONE KJØPER STARLIFT

I dag ble det kjent at Kone AS har kjøpt norskeide Starlift AS.

Ny faglig leder på OPPHEI

Opplæringskontoret for heisfaget har fått ny faglig leder. Tidligere heismontør Lars Selebø har tatt over etter at Geir Håvi gikk av med pensjon tidligere i år. Vi tok en tur opp til senteret på Karihaugen for en prat med Oppheis nyeste tilskudd.
X