30. mai 2023

Heiskonsern signerte global avtale for ansattes rettigheter

Det multinasjonale heiskonsernet TKE har signert en global avtale med organisasjonen IndustryAll for ivaretagelse av de ansattes grunnleggende rettigheter.

Takket være den sterke posisjonen til fagforeningen IG Metall, TKE-ansattes konsernutvalg og IndustriAll Global Union er tidenes første globale avtale inngått med et multinasjonalt selskap innen heis- og rulletrappbransjen.

TK Elevator (TKE) var inntil nylig en del av tyske Thyssen Krupp. Her til lands var de mest kjent som leverandør av heiser og rulletrapper, mens de i Tyskland først og fremst er et industrikonsern med blant annet produksjon av stål.

Allerede i 2015 inngikk industrikonsernet Thyssen Krupp en tilsvarende avtale med IndustriAll. Etter at heis- og rulletrappdelen ble skilt ut og solgt fra Thyssen Krupp tidligere i år, var det naturlig for IndustriAll å inngå en ny avtale med den nye heis- og rulletrapp-giganten. Dette for å sikre at de ansattes grunnleggende rettigheter fortsatt ble ivaretatt i det nye selskapet. TKE har mer enn 50 000 ansatte og er representert i over hundre land.

I likhet med den forrige avtalen var det den internasjonale arbeidstakerorganisasjonen ILO sine grunnleggende arbeidstakerrettigheter som ble lagt til grunn for teksten i den nye avtalen.

I tillegg ble det under utformingen av den nye avtalen gjort flere endringer som:

  • En sterkere og eksplisitt definisjon av regler og forskrifter og deres anvendelse i konsernet og deres leverandører.
  • En forbedret definisjon av arbeidsgivers nøytralitet overfor fagforeninger som er aktive i selskapet.
  • Innføring av et felles utvalg som forbedrer involveringen av ansatte og deres representanter i saker innen helse, miljø og sikkerhet.
  • Opprettelse av et rapporteringssystem der de ansatte anonymt kan sende varsler om brudd og avvik. Den internasjonale komiteen som behandler klagene er sammensatt av representanter for IndustriAll, IG Metall samt Group Works Council og European Works Council. Utvalget samarbeider tett med representanter fra HR-avdelingen i TKE.

Nå oppfordrer IndustriAll andre multinasjonale konsern i bransjen til å følge dette eksemplet. I heisverden henvises det ofte til de såkalte «big five» bestående av de store konsernene Otis, Mitsubishi Electric, Schindler, Kone og TKE.

Siste artikler

HMF VISER SIN STØTTE TIL AVSKJEDIGET TILLITSVALGT HOS IKEA

Mandag den 15. mai deltok foreningen på en støttemarkering utenfor Oslo tinghus hvor rettsaken mot arbeidsgiveren skulle foregå.

OSLO TAR FLERE GREP MOT SOSIAL DUMPING

Oslo kommune vil nå skjerpe kravene til sine leverandører for å bekjempe arbeidslivskriminalitet og sosial dumping.

VIL FLAGGE UT VINTAPPING TIL DANMARK

Den 10. mai deltok foreningen på en markering til støtte for Vin- og Brennevinarbeidernes fellesklubb på Gjelleråsen rett utenfor Oslo.

TIL HIMMELS MED OSLO SPEKTRUM 

Den 19. april i år ga Oslo bystyre grønt lys til planene for prosjektet til nye Oslo Spektrum. Dermed får byen det første bygget som er på over hundre meter etter at Plaza sto klart i 1989.
2,473FølgereLik
996FølgereFølg
35AbonnenterAbonnér
X