20. april 2024

Streikende heismontører i Østerrike

Etter fjorten timer er fjerde runde med forhandlinger avsluttet uten resultat. Det er metallindustriens tariffavtale som forhandles og bordet deles mellom PRO-GE (foreningen for produksjon) hvor landets heismontører er organisert og GPA hvor de kontoransatte er organisert på den ene siden, på andre siden av bordet representerer FMTI (Metallarbeider Industriens Assosiasjon) arbeidsgiverne.

Opprettholde kjøpekraft

De Østerrikske arbeiderne streiker for å opprettholde kjøpekraften. Blant kravene foreligger et krav om 4,5 prosent lønnstillegg. KPI i Østerrike for gjeldende periode er på 3,3 prosent. I skrivende stund er 350 heismontører i Wien tatt ut i streik. 

Patrick Schindler og Robert Berger står på for rettighetene sine

«Wer kämpft, kann verlieren, wer nicht kämpft, hat schon verloren»

Schindler-montør Robert Berger er en av dem.

«Bedriftenes foreløpige tilbud er på 2,75 prosent, som ikke er opp mot prisstigningen. Vi står på vårt krav om 4,5 prosent, men løsningen ligger nok et sted rett under 4 prosent,» forteller Berger, og legger til: «Wer kämpft, kann verlieren, wer nicht kämpft, hat schon verloren,» som er mottoet til fagforeningen hans. Bertold Brechts sitat oversetter noe sånt som; om du kjemper, kan du vinne, uten kamp, har du allerede tapt.

Arbeidernes krav er:

  • 4,5 prosent høyere lønn
  • Økte skiftarbeidsgodtgjørelser
  • Økte lærlingegodtgjørelser
  • Økte utgiftsgodtgjørelser
  • Bedre forskriftens bestemmelse om turnusarbeid

Potensielt kan 190 000 arbeidere i metallindustrien bli tatt ut i streik om ikke konflikten skulle løse seg. 

Siste artikler

Jentene i bransjen samles på kvinnedagen

Vi var så heldige å få en invitasjon til Heisjentenes samling på kvinnedagen 8. mars. Jentene i bransjen samles for å ta opp viktige saker, snakke om problematikk i bransjen og for å delta i 8. mars-toget. Elleve medlemmer møtte opp til samlingen som gikk over to dager. På programmet gikk faglig og sosialt innhold hånd i hånd.

PARKERING ÅRSMØTE

Det er ordnet med flere parkeringsplasser for medlemmer som deltar på årsmøte i foreningen på foreningskontoret i Østre Aker vei 24, Oslo.

VIL HA NYE HELSEKRAV INN I HEISOVERENSKOMSTEN

Under tarifforhandlingene i 2022 ble det enighet om tiltak for å begrense eksponeringen av helsefarlig kvartsstøv ved arbeid i heissjakten. Nå krever foreningen ytterligere tiltak for å stanse eksponeringen.

DIGITAL LOGGBOK ER NÅ ETABLERT HOS KUNDER

Eiendomsselskapet Malling er den første kunden som tar i bruk Lilo-digital loggbok på alle eiendommer som de drifter. Det betyr at det er flere montører som får beskjed om å registrere seg som bruker og være klar for å loggføre digitalt.
2,499FølgereLik
1,058FølgereFølg
43AbonnenterAbonnér
X