3. februar 2023

Ulykke med strømgjennomgang

2,441FølgereLik
988FølgereFølg
32AbonnenterAbonnér

Heismontøryrket er et risikofylt yrke med farer som strømgjennomgang, klemskader og falluykker. I Norge er det heldigvis lenge siden vi har hatt en dødsulykke.

Det kan være mange grunner til dette. Vi har en solid fagutdannelse, og et høyt fokus på sikkerhet i både bedriftene og i foreningen. I tillegg har vi årlig etterutdanning samt et eget bransjerettet FSE-sikkerhetskurs.

Men det betyr ikke at vi vil være forskånet for alvorlige ulykker i all fremtid. Det er fortsatt viktig å lære av andre ulykker og hendelser for å unngå at tilsvarende ulykke skjer igjen. Den amerikanske fagforeningen deler sine ulykker og hendelser med foreningen, slik at vi kan ta de med i våres sikkerhetsopplæring. Ulykken nedenfor var en del av vårt FSE-kurs i fjor.

Den 27. juli 2020 mistet en 36 år gamle heismontør livet etter en ulykke med strømgjennomgang ved arbeid på en heis i Oklahoma City.

Montøren hadde på ulykkesdagen fått i oppgave å utbedre mangler påpekt etter en heiskontroll. Arbeidet besto av å bytte en avtrekksvifte i heiskupeen, reparasjon av dørlåser samt en rekke andre punkter.

Da han skulle bytte avtrekksvifta som var plassert på heistaket, antas det at han fikk strømgjennomgang. Angivelig skal han da ha hoppet bakover og slått hodet, deretter skal han ha falt tilbake på de åpne spenningsatte tilførselsledningene til viften. Spenningen var på 115 volt og var sikret med 20 ampers sikringer i følge ulykkesrapporten som redaksjonen har fått tilgang til.

Hendelsen skal ha skjedd klokken 10.30 på dagen, og han ble funnet livløs av en kollega klokken 18.30 om kvelden. Han etterlot seg kone og to små døtre.

Våre tanker går til kollegaer og de etterlatte.

Siste artikler

KAMPEN OM LEDERVERVET I FORBUNDET

Eystein Garberg (44) mener det er mye bra i forbundet i dag, men at vi er forpliktet til å forbedre oss hele tiden. Han er en av to kandidater som stiller til valg som ny forbundsleder på landsmøte i mars.

GRØNN FREMTID, BÆREKRAFT OG NULLUTSLIPP – HVOR FLINKE ER EGENTLIG HEISSELSKAPENE?

Om du er i butikken og handler, tar kollektivt, eller ser på tv er det én gjenganger: Miljø. Det handler om nullutslipp, bærekraft og en grønnere fremtid for oss alle og jordkloden. Dette markeres gjerne med et grønt blad eller noe vi forbinder med naturen.

KONE KJØPER STARLIFT

I dag ble det kjent at Kone AS har kjøpt norskeide Starlift AS.

Ny faglig leder på OPPHEI

Opplæringskontoret for heisfaget har fått ny faglig leder. Tidligere heismontør Lars Selebø har tatt over etter at Geir Håvi gikk av med pensjon tidligere i år. Vi tok en tur opp til senteret på Karihaugen for en prat med Oppheis nyeste tilskudd.
X