27. juli 2024

Vanskelige og kronglete adkomster til maskinrom

Alle har vi sikkert opplevd at adkomsten til maskinrommet er både vanskelige og kronglete. Ofte må det ryddes vekk ymse emballasje som stables foran maskinromsdørene.

Steder hvor det må benyttes stiger – hvor er stigen? Steder med loftsluker i taket som eneste adkomst. Steder hvor det må gås utvendig langs bygget med klatrestige fra bakkenivå og opp på taket, for så å vandre på taket flere titalls meter.

Det går greit, det er tungvint i sommerhalvåret, men når bakken er dekket med en meter snø, og det samme på det flate taket; man blir gående å vampe i snø til knes, da er det ikke greit lenger!

Forholdene er de samme for oss som for de som utfører periodisk sikkerhetskontroll. Samme utfordringer og samme forhold når vi snakker sikkerhet og framkommelighet; altså felles utfordringer og problemer i bransjen.

Det er heiseier sitt ansvar at adkomsten er tilgjengelig på en sikker og forsvarlig måte. Les mer i blant annet byggteknisk forskrift TEK17. Problemet er også satt på dagsorden i SN/K-037 (Standard Norge).

Har dere heismontører der ute flere tilfeller med adkomster som er i kategorien vanskelige eller utfordrende, og samtidig er i gråsonen hva sikkerhet angår? Da vil HMF gjerne ha eksempler. Send oss en liten beskrivelse, gjerne med en videosnutt eller bilder. E-postadressen til redaksjonen kan benyttes.

Rune Larsen
Rune Larsen
Larsen er nestleder i Heismontørenes Fagforening.

Siste artikler

I EN BAKGÅRD PÅ GRØNLAND 

Heisbransjen har tatt store steg inn i fremtiden parallelt med den teknologiske utviklingen, men det kan virke som at utviklingen ikke helt har nådd ut overalt.

DA STEMPLINGSURET BLE INNFØRT PÅ BYGGEPLASSENE

I 1967 gikk Bygg- og Tømrermestrenes forening, Murermesternes forening og Oslo Entreprenørforening inn for stempling på byggeplassene i Oslo-området – noe som berørte alle yrkesgrupper som jobbet der.

HØYREBØLGEN OG FASCISMEN

Vi leser stadig oppslag i avisene om ytre høyres aktivitet i Europa, og hvordan de har gjort seg mer relevante i politikken. Reichsbürger-bevegelsens kuppforsøk i Tyskland i 2022 var en stor sak i mediene, der flere høyt profilerte medlemmer ble arrestert. Blant annet en tidligere dommer og politiker i Alternativ fur Deutchland – et parti som ble det tredje største partiet etter valget i 2017.

STATUS FRA KURSSENTERET

Vi er nå ferdig med FSE kurs for 2024, og vi er ca. halvveis med ukeskursene.
2,497FølgereLik
1,059FølgereFølg
44AbonnenterAbonnér
X