15. juli 2024

Pensjonsranet

Pensjonsreformen som ble lansert i 2005 er blitt beskrevet som kunsten å gjennomføre en reform uten at det ble brent dekk i gatene.

«Pensjon er noe som på et tidspunkt vil berøre oss alle, så derfor bør pensjon være noe som engasjerer alle medlemmer», sa Eystein Garberg som er leder av Elektroarbeidernes Fagforening i Trøndelag, da han innledet om nettopp pensjon på HMFs Landsråd forrige uke.

«Politikerne sier at pensjon er så vanskelig,» sa han videre. «Bare for å få oss til ikke å tenke på det. Men det er ikke vanskelig i det hele tatt!» Garberg viste frem grafer som illustrerte hvor redusert pensjon 70-, 80- og 90-tallsgenerasjonene vil få med dagens ordning. Dette med en klar oppfordring til klubber og forening om å sette pensjon på dagsorden.

AFP-ordningen, som i 2011 gikk fra å være en tidlig pensjon til å bli en livslang tilleggspensjon, er full av fallgruver som gjør at du kan miste retten til den. Eksempel på dette er hvis du har vært for lenge sykemeldt eller hvis du ikke har jobbet i en bedrift med tariffavtale i minst 7 av de siste 9 årene. I HMFs oversikt nedenfor kan du se litt om hva du bør tenke på i forbindelse med pensjonen.

LO-kongressen vedtok før tariffoppgjøret i 2018 å videreutvikle AFP i privat sektor ved å tette hullene for de som faller fra og sikre nivået på ytelsene til sliterne.

AFP-ordningen, som bygger på trepartssamarbeidet hvor bedriftene betaler for 2/3 og staten for 1/3, er ennå ikke reforhandlet. En reformert AFP med flere som vil få pensjon på dagens ytelsesnivå krever økte kostnader for bedriftene eller økt støtte fra staten. «Derfor må vi vite hva staten er villig til å betale før det kan forhandles,» oppfordret Garberg.

Garberg påpekte at AFP-ordningen administreres av NAV og et lite AFP-kontor uten fete lønninger og lokaler i Barcode, og viste til nettsiden afp.no hvor du kan lese mer om ordningen.

Med pensjonskalkulatoren kan du regne ut din fremtidige pensjon.

Siste artikler

HØYREBØLGEN OG FASCISMEN

Vi leser stadig oppslag i avisene om ytre høyres aktivitet i Europa, og hvordan de har gjort seg mer relevante i politikken. Reichsbürger-bevegelsens kuppforsøk i Tyskland i 2022 var en stor sak i mediene, der flere høyt profilerte medlemmer ble arrestert. Blant annet en tidligere dommer og politiker i Alternativ fur Deutchland – et parti som ble det tredje største partiet etter valget i 2017.

STATUS FRA KURSSENTERET

Vi er nå ferdig med FSE kurs for 2024, og vi er ca. halvveis med ukeskursene.

HEISMONTØRENE VISER SIN STØTTE TIL DE STREIKENDE PÅ IKT OVERENSKOMSTEN

I over en uke har IKT-arbeiderene organisert i EL og IT Forbundet streiket for en anstendig lønn og heving av minstelønna som i dag starter på 358. 000 kroner.

#Heiscup2024: Velkommen til Barcelona

August er ikke langt unna; her er alt du trenger å vite om årets Heiscup.
2,498FølgereLik
1,059FølgereFølg
44AbonnenterAbonnér
X