30. november 2022

Pensjonsranet

2,440FølgereLik
967FølgereFølg
25AbonnenterAbonnér

Pensjonsreformen som ble lansert i 2005 er blitt beskrevet som kunsten å gjennomføre en reform uten at det ble brent dekk i gatene.

«Pensjon er noe som på et tidspunkt vil berøre oss alle, så derfor bør pensjon være noe som engasjerer alle medlemmer», sa Eystein Garberg som er leder av Elektroarbeidernes Fagforening i Trøndelag, da han innledet om nettopp pensjon på HMFs Landsråd forrige uke.

«Politikerne sier at pensjon er så vanskelig,» sa han videre. «Bare for å få oss til ikke å tenke på det. Men det er ikke vanskelig i det hele tatt!» Garberg viste frem grafer som illustrerte hvor redusert pensjon 70-, 80- og 90-tallsgenerasjonene vil få med dagens ordning. Dette med en klar oppfordring til klubber og forening om å sette pensjon på dagsorden.

AFP-ordningen, som i 2011 gikk fra å være en tidlig pensjon til å bli en livslang tilleggspensjon, er full av fallgruver som gjør at du kan miste retten til den. Eksempel på dette er hvis du har vært for lenge sykemeldt eller hvis du ikke har jobbet i en bedrift med tariffavtale i minst 7 av de siste 9 årene. I HMFs oversikt nedenfor kan du se litt om hva du bør tenke på i forbindelse med pensjonen.

LO-kongressen vedtok før tariffoppgjøret i 2018 å videreutvikle AFP i privat sektor ved å tette hullene for de som faller fra og sikre nivået på ytelsene til sliterne.

AFP-ordningen, som bygger på trepartssamarbeidet hvor bedriftene betaler for 2/3 og staten for 1/3, er ennå ikke reforhandlet. En reformert AFP med flere som vil få pensjon på dagens ytelsesnivå krever økte kostnader for bedriftene eller økt støtte fra staten. «Derfor må vi vite hva staten er villig til å betale før det kan forhandles,» oppfordret Garberg.

Garberg påpekte at AFP-ordningen administreres av NAV og et lite AFP-kontor uten fete lønninger og lokaler i Barcode, og viste til nettsiden afp.no hvor du kan lese mer om ordningen.

Med pensjonskalkulatoren kan du regne ut din fremtidige pensjon.

Siste artikler

FORBUD MOT LYSRØR

I løpet av neste år blir det et forbud mot flere typer lysrør og sparepærer da disse inneholder svært skadelig kvikksølv. Det er en ustrakt bruk av lysrør i eldre heiser og i heissjakter.

Ukeskurs ved Heisbransjens Utdanningssenter 2023

Nå er det mulig å melde seg på ukeskurs på HBU for 2023.

ELEVADOR DE SANTA JUSTA

Lisboa er en svært kupert by. Ingen av høydene er veldig høye, men det er bratte sider opp og ned, og stort sett så finner du bebyggelse over alt. Dette førte også til at byen har diverse transportløsninger man finner få steder.

FANT ELENDIGE BOFORHOLD

Flere enn 11 000 gjestearbeidere jobber i Stockholm, og dette er utenom de som har en fast jobb i Sverige. Men hvor bor alle?
X