17. april 2024

Pensjonsranet

Pensjonsreformen som ble lansert i 2005 er blitt beskrevet som kunsten å gjennomføre en reform uten at det ble brent dekk i gatene.

«Pensjon er noe som på et tidspunkt vil berøre oss alle, så derfor bør pensjon være noe som engasjerer alle medlemmer», sa Eystein Garberg som er leder av Elektroarbeidernes Fagforening i Trøndelag, da han innledet om nettopp pensjon på HMFs Landsråd forrige uke.

«Politikerne sier at pensjon er så vanskelig,» sa han videre. «Bare for å få oss til ikke å tenke på det. Men det er ikke vanskelig i det hele tatt!» Garberg viste frem grafer som illustrerte hvor redusert pensjon 70-, 80- og 90-tallsgenerasjonene vil få med dagens ordning. Dette med en klar oppfordring til klubber og forening om å sette pensjon på dagsorden.

AFP-ordningen, som i 2011 gikk fra å være en tidlig pensjon til å bli en livslang tilleggspensjon, er full av fallgruver som gjør at du kan miste retten til den. Eksempel på dette er hvis du har vært for lenge sykemeldt eller hvis du ikke har jobbet i en bedrift med tariffavtale i minst 7 av de siste 9 årene. I HMFs oversikt nedenfor kan du se litt om hva du bør tenke på i forbindelse med pensjonen.

LO-kongressen vedtok før tariffoppgjøret i 2018 å videreutvikle AFP i privat sektor ved å tette hullene for de som faller fra og sikre nivået på ytelsene til sliterne.

AFP-ordningen, som bygger på trepartssamarbeidet hvor bedriftene betaler for 2/3 og staten for 1/3, er ennå ikke reforhandlet. En reformert AFP med flere som vil få pensjon på dagens ytelsesnivå krever økte kostnader for bedriftene eller økt støtte fra staten. «Derfor må vi vite hva staten er villig til å betale før det kan forhandles,» oppfordret Garberg.

Garberg påpekte at AFP-ordningen administreres av NAV og et lite AFP-kontor uten fete lønninger og lokaler i Barcode, og viste til nettsiden afp.no hvor du kan lese mer om ordningen.

Med pensjonskalkulatoren kan du regne ut din fremtidige pensjon.

Siste artikler

DIGITAL LOGGBOK ER NÅ ETABLERT HOS KUNDER

Eiendomsselskapet Malling er den første kunden som tar i bruk Lilo-digital loggbok på alle eiendommer som de drifter. Det betyr at det er flere montører som får beskjed om å registrere seg som bruker og være klar for å loggføre digitalt.

FEM OMKOM I ULYKKE MED BYGGEPLASSHEIS

Mandag den 11. desember omkom fem bygningsarbeidere da en byggeplassheis raste ned 20 meter på en byggeplass nord for Stockholm.

DE FLESTE ULYKKER MED RULLETRAPP SKYLDES FEIL BRUK

De aller fleste ulykkene med rulletrapper i Singapore i løpet av fjorårets ti første måneder, skjedde fordi folk ikke brukte dem riktig. Noe som kan være gjenkjennbart med norske forhold.

HEISMONTØR KLEMT I HJEL I SJAKTEN

Rett etter klokken tolv fredag den 29. desember ble politi, redningstjeneste og ambulanse varslet om en arbeidsulykke i en heissjakt syd i Stockholm.
2,499FølgereLik
1,060FølgereFølg
42AbonnenterAbonnér
X