27. juli 2024

Karantene og omsorgslønn under pandemien

Den 15. desember ble det innført nasjonalt rødt nivå på videregående skoler og for voksenopplæring. Med virkning fra fredag 17. desember innfører flere kommuner heldigital hjemmeundervisning også for grunnskolen. Dette vil medføre at mange arbeidstagere må holde seg hjemme dagene før jul.

Arbeidsmiljøloven § 12-9 gir foreldrene rett til permisjon i inntil ti dager per kalenderår når barnet er sykt. Dersom man har to eller flere barn har man krav på 15 dager med permisjon for sykt barn. Arbeidstaker som er alene om omsorgen har rett til dobbelt så mange permisjonsdager.

Regjeringen har i første omgang midlertidig utvidet retten til omsorgsdager på grunn av pandemien frem til 31. desember 2021. Dette innebærer at antall omsorgsdager dobles når barnehagen eller skolen er stengt, eller hvis barnet må holdes hjemme av særlige smittevernhensyn. Omsorgsdager kan også overføres til en annen omsorgsperson.

Karantene

Dersom du som arbeidstager antas å være smittet av koronavirus å må i karantene, har du rett til sykepenger dersom det er til hinder for at du kan få utført ditt daglige arbeid.

Arbeidstagere som har underliggende sykdommer som gjør at man ikke bør utsettes for smitte, må ta kontakt med sin fastlege.

Kritiske samfunnsfunksjoner

For å sikre drift av kritiske samfunnsfunksjoner har regjeringen listet 14 samfunnskritiske funksjonene som ved behov fortsatt bør ha tilbud om skole- eller barnehageplass for sine barn.

Selv om samfunnet, og da særlig sykehus og eldrehjem, er avhengig av at heismontøren kommer og reparerer heisen, så er ikke heismontøryrket på lista over kritiske samfunnsfunksjoner. Selv dersom halvparten av landets heismontører skulle være hjemme i karantene eller med omsorg for barn, ville det trolig allikevel vært nok kapasitet til å reparere alle samfunnskritiske heiser.

Mer informasjon kan du finne på nettsidene til Helse Norge, FHI, NAV, Regjeringen eller din kommunes nettside.

Siste artikler

I EN BAKGÅRD PÅ GRØNLAND 

Heisbransjen har tatt store steg inn i fremtiden parallelt med den teknologiske utviklingen, men det kan virke som at utviklingen ikke helt har nådd ut overalt.

DA STEMPLINGSURET BLE INNFØRT PÅ BYGGEPLASSENE

I 1967 gikk Bygg- og Tømrermestrenes forening, Murermesternes forening og Oslo Entreprenørforening inn for stempling på byggeplassene i Oslo-området – noe som berørte alle yrkesgrupper som jobbet der.

HØYREBØLGEN OG FASCISMEN

Vi leser stadig oppslag i avisene om ytre høyres aktivitet i Europa, og hvordan de har gjort seg mer relevante i politikken. Reichsbürger-bevegelsens kuppforsøk i Tyskland i 2022 var en stor sak i mediene, der flere høyt profilerte medlemmer ble arrestert. Blant annet en tidligere dommer og politiker i Alternativ fur Deutchland – et parti som ble det tredje største partiet etter valget i 2017.

STATUS FRA KURSSENTERET

Vi er nå ferdig med FSE kurs for 2024, og vi er ca. halvveis med ukeskursene.
2,497FølgereLik
1,059FølgereFølg
44AbonnenterAbonnér
X