29. mars 2024

Karantene og omsorgslønn under pandemien

Den 15. desember ble det innført nasjonalt rødt nivå på videregående skoler og for voksenopplæring. Med virkning fra fredag 17. desember innfører flere kommuner heldigital hjemmeundervisning også for grunnskolen. Dette vil medføre at mange arbeidstagere må holde seg hjemme dagene før jul.

Arbeidsmiljøloven § 12-9 gir foreldrene rett til permisjon i inntil ti dager per kalenderår når barnet er sykt. Dersom man har to eller flere barn har man krav på 15 dager med permisjon for sykt barn. Arbeidstaker som er alene om omsorgen har rett til dobbelt så mange permisjonsdager.

Regjeringen har i første omgang midlertidig utvidet retten til omsorgsdager på grunn av pandemien frem til 31. desember 2021. Dette innebærer at antall omsorgsdager dobles når barnehagen eller skolen er stengt, eller hvis barnet må holdes hjemme av særlige smittevernhensyn. Omsorgsdager kan også overføres til en annen omsorgsperson.

Karantene

Dersom du som arbeidstager antas å være smittet av koronavirus å må i karantene, har du rett til sykepenger dersom det er til hinder for at du kan få utført ditt daglige arbeid.

Arbeidstagere som har underliggende sykdommer som gjør at man ikke bør utsettes for smitte, må ta kontakt med sin fastlege.

Kritiske samfunnsfunksjoner

For å sikre drift av kritiske samfunnsfunksjoner har regjeringen listet 14 samfunnskritiske funksjonene som ved behov fortsatt bør ha tilbud om skole- eller barnehageplass for sine barn.

Selv om samfunnet, og da særlig sykehus og eldrehjem, er avhengig av at heismontøren kommer og reparerer heisen, så er ikke heismontøryrket på lista over kritiske samfunnsfunksjoner. Selv dersom halvparten av landets heismontører skulle være hjemme i karantene eller med omsorg for barn, ville det trolig allikevel vært nok kapasitet til å reparere alle samfunnskritiske heiser.

Mer informasjon kan du finne på nettsidene til Helse Norge, FHI, NAV, Regjeringen eller din kommunes nettside.

Siste artikler

ETTER 30 ÅR ER EØS-AVTALEN FORUNDRINGSPAKKEN SOM FÆRRE OG FÆRRE VIL HA

EØS-avtalen trådte i kraft 1. januar 1994, forhandlet frem av Gro Harlem Brundtlands regjering som en forberedelse til EU-medlemskap. Tretti år senere har EØS-avtalen blitt mye mer omfattende enn den skulle være. Regjeringen garanterte for eksempel at alkoholpolitikken lå utenfor EØS. Men importmonopolet måtte oppheves og forbudet mot alkoholreklame er endret.

20 ÅR SIDEN DEN STORE STREIKEN MOT SOSIAL DUMPING 

For over hundre og femti år siden begynte arbeidsfolk her til lands å organisere seg for ikke å underby hverandre i lønn. Tariffavtalene skulle sikre alle arbeidstakere lik lønn for likt arbeid og forebygge sosial dumping.

TONJE – IKKE BRENN’A PENSJON VÅR!

Den 14. mars gikk foreningen sammen med en rekke andre fagforeninger ut i en politisk streik mot den foreslåtte økningen av pensjonsalderen.

TID FOR ÅRSMØTER

Våren er i anmarsj og med det følger årsmøter i klubbene og i foreningen.
2,501FølgereLik
1,061FølgereFølg
42AbonnenterAbonnér
X