2. april 2023

Rune Larsen: Vi går en annerledes jul i møte i 2021

Rune Larsen
Rune Larsen
Larsen er nestleder i Heismontørenes Fagforening.

Slutten på året 2020 bar ikke bare preg av Covid-19 og alt det som samfunnet måtte håndtere som følge av pandemien. Året var også preget av turbulens på jobb, som fikk mange til å gruble over framtiden – ikke minst for vår hovedtillitsvalgt i Schindler-klubben som ble avskjediget november 2020.

Høytider som jul blir selvfølgelig preget av dette, og ikke minst tanker om hva som skal prege tiden – månedene, årene – framover, med en avskjediget arbeidskamerat som også var klubbens ansikt utad for alle hans kolleger! Alle ble involvert og berørt, og for mange, inkludert meg selv, gnager dette fortsatt i hjernen.

Nå løste denne floken seg tidlig på nyåret 2021, men grublingene og minnene fra førjulstiden 2020 setter sine spor! Klubbens hovedtillitsvalgt fikk tilbake ansettelsen, og kunne bli til dels beroliget med jobb, inntekt og ivaretakelse av familie med alt det omfatter.

Nå, når vi går inn i de siste dager før julen 2021, siste uker før et nytt år kommer, så herjer fortsatt pandemien. Smitten i samfunnet, landet og i verden førøvrig har eskalert i høyt tempo. Dette vil prege nok en julefeiring for mange, med strenge restriksjoner. Og det samme med nyttårsfesten som selvfølgelig blir en dempet feiring slik vi nå ser situasjonen.

Hva med arbeidshverdagene framover? Vil den situasjonen vi nå har hatt i noen måneder fra 27. januar 2021 vedvare? Det har vært måneder preget av bedre klima, bedre kommunikasjon, mer respekt for ansatte og tillitsvalgte – men er det riktig å erklære friskmelding? Jeg mener vi ennå har et stykke igjen, men det er ikke håpløst å få det til. Vi har mange stier å gå opp, og kan nå felles mål. Mye vil handle om gjensidig respekt, og en forståelse om samhandling, som tidligere Rosenborg trener Eggen yndet å bruke ofte omhandlende lagspill. Lagspill må også gjenspeile seg i arbeidslivet og i samfunnet på best mulig måte, uten å frarøve eller angripe arbeidstakere noe,  for å kun oppnå økonomiske resultater.

Maktforholdet er i utgangspunktet skjevt. Tillitsforhold tar tid å bygge opp, men du verden så fort tillit raser. Styringsrett, sjefsroller, omorganiseringer, rasjonaliseringer og så videre, bør gjøres med forsiktig kløkt. Ikke med bulldoser og handlinger som vil kunne få negative konsekvenser på mange områder.

Jeg håper mange tar med seg mye lærdom fra noen turbulente år, og at årene framover blir bedre og med mer samhandling og respekt, selv om nåværende pandemi vil overskygge mye i lang tid framover. Pandemien i seg selv preger alle, og den påvirker oss forskjellig, både fysisk og ikke minst, men kanskje mest alvorlig; psykisk.

Med ønske om god innspurt før julen 2021, et bedre 2022 med bedre arbeidsliv framover og selvfølgelig et håp om et normalt samfunn hva angår pandemien, når enn det blir!

Rune Larsen – nestleder i Schindler-klubben og nestleder i HMF.

Siste artikler

28 ARBEIDSTAKERE OMKOM PÅ JOBB

I fjor omkom 28 arbeidstakere på jobb i det landbaserte arbeidslivet i Norge. Åtte av disse var innen bygg og anleggsvirksomhet.

BRUDD I MELLOMOPPGJØRET

Som forventet ble det etter fire dager med lønnsforhandlinger brudd mellom LO og NHO torsdag den 30. mars.

ÅRSMØTE 2023

Husk årsmøte i Heismontørenes Fagforening torsdag 30. mars kl 15.30.

KONFLIKT I ASSA ABLOY ENTRANCE SYSTEMS!

Fredag den 17. mars, klokka 08.00, gikk klubben i ASSA Abloy ut i konflikt etter flere år med lønnsnedslag til tross for store overskudd i selskapet.
2,460FølgereLik
988FølgereFølg
34AbonnenterAbonnér
X