28. januar 2023

Maja – Bergens første kvinnelige heismontør!

2,440FølgereLik
988FølgereFølg
29AbonnenterAbonnér

Bergen har endelig fått sin første kvinnelige heismontør. Maja Søvik begynte i lære i 2018 hos TKE, og besto fagprøven med glans i juni 2021. HMF Bergen synes dette er såpass gledelig at vi synes det er på sin plass å sole henne litt i glansen her på heis.no.

Hvorfor begynte du i heisfaget?

«Jeg har alltid hatt stor interesse for å drive med både elektriske og mekaniske ting. Jeg visste allerede på ungdomskolen at retningen ble noe yrkesfaglig, fremfor å ta studiespesialisering. Da jeg gikk på VG2 på Knarvik videregående skole, sendte Thyssenkrupp en e-post om at de tok imot utplasseringselever, så det ble veldig tilfeldig at jeg endte opp der. Jeg fikk lov til å bli med på service og reparasjon i tre veker, og synes det var veldig spennende og lærerikt. Noe som fikk meg til å søke om læreplass.»

Første kvinne i heisfaget i Bergen/Vestland, hva tenker du om det?

«Det er jo litt stas! Samtidig ganske kult. Man blir mer synlig som kvinnelig montør, både på godt og vondt, men jeg har aldri opplevd det som noe problem. Familie og venner synes at det er stilig at jeg har valgt denne retningen, og mange blir positivt overasket når jeg sier at jeg er heismontør.»

Hva synes du om faget?

«Heisfaget, og da spesielt montasje er et fysisk yrke, noe jeg liker. Også at det er så varierende mellom mekanisk og elektrisk. Man ser fort utviklingen fra når du kommer til en helt tom sjakt, til du har en ferdig fungerende heis.»

Hva tenker du om veien videre? Service eller montasje?

«Har vurdert å ta noe videreutdanning, men det blir sikkert ikke før om et par år. Planen nå er å jobbe og bygge opp litt erfaring. Jeg synes det er kjekkest å bygge, og trives godt på montasje. Så ser for meg at det er der jeg blir værende fremover.»

Hvordan har kollegaene dine tatt imot deg?

«Husket at jeg var veldig spent og litt smånervøs første dagen, men jeg ble tatt imot med åpne armer av alle sammen. Gjennom læretiden så har jeg fått lov til å prøve og feile, og mange har delt sine tips og kunnskaper, noe som har gjort at jeg har blitt en bedre montør. Bedre kollegaer skal man lete lenge etter.» 

Hva liker du å drive med på fritiden?

«På fritiden spiller jeg volleyball, og så liker jeg å være med venner. Siden Covid har satt en liten stopper for det, så har det blitt litt oppussing av leilighet på fritiden istedenfor.»

Siste artikler

KONE KJØPER STARLIFT

I dag ble det kjent at Kone AS har kjøpt norskeide Starlift AS.

Ny faglig leder på OPPHEI

Opplæringskontoret for heisfaget har fått ny faglig leder. Tidligere heismontør Lars Selebø har tatt over etter at Geir Håvi gikk av med pensjon tidligere i år. Vi tok en tur opp til senteret på Karihaugen for en prat med Oppheis nyeste tilskudd.

MANGE ARBEIDSULYKKER – FÅ TILSYN 

En rapport fra Arbeidstilsynet viser at det var ni arbeidsskadedødsfall innen bygg og anlegg i 2021. Fire av dødsulykkene skjedde under byggearbeid, mens fem av dødsfallene skjedde i forbindelse med anleggsarbeid.

LÆRLINGSAMLING 2022

Det var et rekordbra oppmøte på årets lærlingsamling som fant sted i Bergen den siste helgen i november. Det var et stort engasjement både faglig og politisk, noe som låter bra for fremtiden.
X