26. april 2024

Endelig et forbud mot bemanningsbransjen

Nå ligger forslaget om å forby bemanningsbransjen i byggebransjen i Oslofjordområdet på bordet. Et forslag som mange husker var årsaken til de siste streikene vi har hatt foran Stortinget. Er tida nå inne for å slappe av, sprette champagnen og spise kake?

Aller helst burde bemanningsbransjen i alle bransjer blitt forbudt – i hele landet, men et sted må man begynne. En samlet byggebransje i Oslo har hatt dette kravet på dagsorden i mange år. Den første politiske streiken ble avholdt i 2017 med rekordoppmøte foran Stortinget med 100 faner. Siden har vi avholdt flere streiker for å få forbudet på plass. Ingen skal komme og si at kamp og streik ikke nytter! Nå ser det ut som om regjeringen har lyttet til grasrota om å innføre forbud. Endelig.

Forbudsforslaget som nå ligger på bordet har dessverre ikke vært et krav fra toppene i LO. Vi har ikke lykkes med å få LO-kongressen med, da det dessverre er noen bransjer som ikke ser de samme type utfordringer som vi ser i byggebransjen. I tillegg er det den evige mimringen om EØS-avtalen, markedstilgang og hvor viktig denne bemanningsbransjen er for rekruttering – man har ønsket å regulere – ikke forby. Til nå. Utrolig nok har regjeringen altså lagt fram at de vil ha dette forbudet likevel – og det var jaggu på tide.

I fagbevegelsen har vi alltid kjempet for faste ansettelser og gode lønns- og arbeidsvilkår. Bemanningsbransjen utfordrer den tryggheten. Løse ansettelsesvilkår, ikke lønn mellom oppdrag, mindre prosentstillinger, ulovlig gjennomsnittsberegning av arbeidstid og nærmest en (u)kultur hvor man risikerer å bli straffa for å organisere seg, kreve tariffavtale eller si ifra om uverdige forhold – er noe som har preget denne bransjen siden AP og de borgerlige slapp dem løs i år 2000.

NHO har nå startet en motoffensiv mot forslaget og ønsker selvfølgelig å knuse fagforeninger ved å angripe tariffavtaler og uthule arbeidsmiljøloven med løsere tilknytning til arbeidslivet. NHO farer videre med løgn om at det er «bemanningsbransjen som kjemper mot sosial dumping» osv. Akkurat som om fagbevegelsen ikke har avslørt utallige folk og skjebner som har blitt rundlurt av kyniske arbeidsgivere og som har utnyttet sårbare arbeidsinnvandrere. Bemanningsbransjen og useriøsiteten har presset organisasjonsgraden i Osloregionen i bygg ned mot 10 prosent. Nå må vi få på plass faste ansettelser, og bygge fagbevegelsen sterk igjen!

Først må forbudet på plass i Osloregionen, deretter resten av landet – og ikke minst i offentlig sektor hvor vikarbruk og bemanningsselskaper også florerer vilt. Vi må fortsette å presse på for å bli kvitt denne bransjen en gang for alle. 

Heismontørenes Fagforening har sammen med elektrikere og bygningsarbeidere frontet denne kampen i mange år. Nå går kampen mot løsarbeidersamfunnet inn i en ny fase. Selv om tariffavtalen vår er godt rustet mot trusselen fra bemanningsbransjen må vi være solidariske og kjempe sammen mot dette uvesenet som er en grobunn for a-krim og sosial dumping. 

Nå skal høringsforslaget fra regjeringen debatteres og folk inviteres til å komme med innspill. Jeg kommer ikke til å spise kake før forbudet er opplest og vedtatt, for det er forsatt mye som kan skje. Og vi må ikke hvile på laurbærene før denne bransjen er kastet ut for godt og folka er ansatt fast istedet. Ingen skal måtte tvinges til å jobbe på løsarbeidskontrakter. Ingen skal måtte stå med lua i hånda og tigge!

Markus Hansen
Markus Hansen
Hansen er leder i Heismontørenes Fagforening.

Siste artikler

HVA ER EN HEIS?

Det er et spørsmål jeg ofte stiller når jeg holder kurs. Det er mange som jobber i heisfaget som ikke kan svare, og når jeg får svar så får jeg mange forskjellige. Så da tenkte jeg å kanskje hjelpe til litt med å prøve å definere svaret.

1. mai 2024 med Heismontørenes Fagforening

Bli med på familiearrangement med HMF.

Å HA DET ÅLREIT PÅ JOBB

Vi har vel alle tasset rundt i ukesvis alene på arbeide, for så å behøve litt hjelp på en jobb. Etter å ha jobbet sammen med noen andre så kjenner man seg litt blidere, litt mer positiv og alt er bedre. Det er ikke så rart, vi er jo sosiale vesener.

Jentene i bransjen samles på kvinnedagen

Vi var så heldige å få en invitasjon til Heisjentenes samling på kvinnedagen 8. mars. Jentene i bransjen samles for å ta opp viktige saker, snakke om problematikk i bransjen og for å delta i 8. mars-toget. Elleve medlemmer møtte opp til samlingen som gikk over to dager. På programmet gikk faglig og sosialt innhold hånd i hånd.
2,499FølgereLik
1,061FølgereFølg
43AbonnenterAbonnér
X