6. juni 2023

Hva skal man med en million medlemmer?

Mandag den 30. mai til fredag den 3. juni ble LO-kongressen avholdt. Her hadde leder av HMF, Markus Hansen, et innlegg om kampkraft og trakassering av tillitsvalgte. Nedenfor kan du lese hele hans innlegg.

«Kjære kamerater og kongress.

Det var sikkert fler enn meg som fikk gåsehud av scenene vi nettopp så fra filmen «Sulis» som kommer neste år. Medlemsmøter hvor man står tett. Man er frustrert. Det er mye følelser. Og takhøyden er stor. Hvor mange her i salen kan si at man har opplevd noe lignende som vi så på skjermen? Eller vært på et møte med like engasjerte og aktive medlemmer til stede? Trolig veldig få.

Vi synger sanger om “slag” og at “seieren følger våre faner”, men hvor er egentlig vår reelle kampkraft? Gir 1 million medlemmer stor kampkraft?

Våre beste tillitsvalgte, som i rollen sin, tar et lederansvar – opplever fler og flere angrep. Kun fordi de er tillitsvalgte. Jeg rekker å nevne noen få saker hvor tillitsvalgte har blitt trakassert og angrepet, KUN det siste året: Atle Rostad, Kaefer Energy, Fellesforbundet, advarsel. Lars Olav Iversen, Tine, NNN, varslingssak mot seg og måtte i retten for å renvaske seg. Kim-Olav Johansen, Norske Skog, El og It, oppsigelsessak mot seg – ikke avgjort! Adrian Dumitrescu, Offshore Supply Nord, Fellesforbundet, organiserte alle rumenske arbeiderne, fikk tariff, og fikk sparken

Hvem ønsker å påta seg rollen som tillitsvalgt når man utsettes for så stor hets og blir utsatt for utilbørlig press? Er det ikke vår rolle som LO å slå ring om våre tillitsvalgte når de angripes? At man er tillitsvalgt i LO burde i seg selv være så avskrekkende for NHO og diverse HR-sjefer at de ikke tør å røre et minste hårstrå på våre tillitsvalgte!

Forrige kamp vi heismontørene kjempet stilte NHO opp med hele sitt kampfond på 5 milliarder for å knuse heismontørene. I november 2020 fikk nemlig min nestleder i fagforeninga og klubbleder på Schindler avskjed på dagen. Han hadde gått i front, som tillitsvalgt, for å forsvare medlemmenes interesser.

Hva gjorde vi som fagforening da? La vi oss ned og gråt? Nei! Vi kjempet tilbake. Vi støttet han og slo ring rundt han. Kampen var ikke over før han hadde fått jobben og vervet tilbake igjen. Vi svarte på avskjedigelsen med masse aktivitet hvor vi påminnet hverandre om viktigheten av å vinne. Hvor samtlige medlemmer, også i konkurrerende heisbedrifter, slo ring rundt den avskjedigede klubblederen. I to måneder kjempet vi, og gjennom solid støtte i fagbevegelsen, vant han jobben og vervet tilbake. Det hadde ikke skjedd uten en bevisst medlemsmasse og solid støtte rundt oss. DET ER MULIG Å KJEMPE TILBAKE!

Som min tippoldefar fikk beskjed om på et av de mange hemmelige kveldsmøtene Marcus Thrane gjennomførte i Sigdal for over 100 år siden: Det er kun organisering og kamp som nytter!

Det holder ikke å si at man har 1.000.000 medlemmer i ryggen, om vi ikke bruker makten godt! Det er nettopp bruk av makt vår felles nemesis – NHO – forstår. Vi må gå fra å ha 1 million ubevisst organiserte til BEVISST organisert og aktive arbeidstakere. Først da kan vi snakke om den kamporganisasjonen vi BØR være! Takk for oppmerksomheten.»

Siste artikler

OMKOM I PATERNOSTERHEIS

Før 2002 ble det anslått at det i Tyskland døde en person per år i en Paternosterheis. Nå har denne heistypen krevd enda et liv.

HMF VISER SIN STØTTE TIL AVSKJEDIGET TILLITSVALGT HOS IKEA

Mandag den 15. mai deltok foreningen på en støttemarkering utenfor Oslo tinghus hvor rettsaken mot arbeidsgiveren skulle foregå.

OSLO TAR FLERE GREP MOT SOSIAL DUMPING

Oslo kommune vil nå skjerpe kravene til sine leverandører for å bekjempe arbeidslivskriminalitet og sosial dumping.

VIL FLAGGE UT VINTAPPING TIL DANMARK

Den 10. mai deltok foreningen på en markering til støtte for Vin- og Brennevinarbeidernes fellesklubb på Gjelleråsen rett utenfor Oslo.
2,473FølgereLik
995FølgereFølg
35AbonnenterAbonnér
X