26. april 2024

Heismessa – «Interlift»

Interlift er en heismesse som foregår i Augsburg annethvert år. Messa skulle egentlig blitt avholdt i fjor, men grunnet Omikron ble messen flyttet til april i år. Neste gang skal messen tilbake i vanlig takt som er i starten av oktober 2023.

Vi, Kari-Anne og jeg, Martin, dro på messa først og fremst fordi vi var blitt invitert til et møte mellom opplæringsinstitusjonene i Skandinavia av Safeline. Vi her i Norge lengter etter partnere innen heisutdanning å «sparke ball» og utveksle ideer med når det kommer til heisutdanning. Men dessverre er ikke arenaen veldig stor, og det var kun vi og et teknisk gymnasium som heter Tec i Danmark som kom. Det var ikke fordi de i Sverige var opptatt, men det var ingen eksisterende yrkesutdanningssteder som kunne delta. Men vi fikk i hvert fall kontakt med Tec, og de skal komme på besøk en tur til høsten.

Foto: Martin Granseth

Utstillere

Heismessa bar preg av at den var blitt utsatt. Det var færre utstillere enn normalt, og en roligere stemning. Det kan kanskje også ha med at vi har endret oss etter korona og ikke er helt tilbake i vanlig rytme. Det var ingen vakre damer på standene for å lokke til seg folk, og sydeuropeiske selgere var ganske passive. Egentlig var det helt topp for meg. Snilt lydnivå, ingen aggressive selgere, færre mennesker og et relativt rolig tempo passer meg langt bedre enn slik messer vanligvis er.

Det var leverandører fra hele Europa, men det var tynt fra resten av verden og selv ikke Kina var representert denne gangen. Det var også noen av leverandørene som hadde leid seg messeplass, men som ikke dukket opp. Så vi er ikke helt ferdige med en verden i unntakstilstand. 

Det var mange utstillingsmodeller på heismessa. Foto: Martin Granseth.

Trender

Noen trender kunne vi se, og noen savnet jeg. Det var veldig mange leverandører av forskjellige varianter av utstyr for «Predictive maintenance». Hvor mange av disse systemene som leverer det som forventes er vanskelig å si, men vi kommer nok til å se en stor utvikling av overvåkningsutstyr på heiser som skal hjelpe heiseier, servicefirma og eventuelt flåtestyring i mange år fremover. Hjemme har vi jo sett Kone og Schindler satse hardt på dette markedet, mens de andre firmaene er fraværende, og det er heller ikke så mange 3. partsleverandører. 

Det merkes at flere patenter fra de første rundene med MRL heiser er utgått, da vi så flere leverandører som tilbyr belter som ligner veldig på Otis sine. Vi så også nye leverandører av heismaskiner som så mistenkelig like ut som KONE sin Ecodisk. 

Det er enkelt å kopiere når patenten har gått ut. Foto: Martin Granseth.
Belter fra Gutav Wolf. Foto: Martin Granseth.

Det jeg kanskje savnet litt, som jeg vet det jobbes en del med, er løsninger for å modernisere første runde med MRL heiser og heiser satt opp etter 81-1 og 2. Jeg vet det jobbes en del med regelverket og standardene rundt modernisering, så det er kanskje noe man venter på eller kanskje markedet er mindre enn man trodde og initiativet som var her før korona har dødd ut. Vi får se, men jeg blir ikke overrasket om det finnes mange ombygnings-kit på heismessa igjen i 2023.

Hydroware

Hydroware og Hisstema har utviklet et heissystem de siste årene som ble presentert på messa. Jeg ser på hjemmesiden deres at de kaller styringen H², og skal kunne brukes både som wire-heis og hydrauliske heis. Det finnes ganske mange heisstyringer fra Hydroware og Hisstema i Norge, og det blir spennende å se om de slår til med sitt nye produkt når det er klar for leveranser utpå høsten. Produktet ser veldig spennende ut, men det er jo alltid mange faktorer som bestemmer om et produkt blir en hit. Tipper de er veldig spente i Sverige om de har «truffet blink», eller om det er noe som mangler. Vi får si lykke til og så får vi se hvordan det går.

Svenske Hydroware var på plass på messa med en stor stand hvor de bl.a. hadde med seg en 2 stopps heis. Foto: Martin Granseth.
Hydroware. Foto: Martin Granseth.
Martin Granseth
Martin Gransethhttp://heisutdanning.no/
Granseth er instruktør på Heisbransjens Utdanningssenter (HBU).

Siste artikler

HVA ER EN HEIS?

Det er et spørsmål jeg ofte stiller når jeg holder kurs. Det er mange som jobber i heisfaget som ikke kan svare, og når jeg får svar så får jeg mange forskjellige. Så da tenkte jeg å kanskje hjelpe til litt med å prøve å definere svaret.

1. mai 2024 med Heismontørenes Fagforening

Bli med på familiearrangement med HMF.

Å HA DET ÅLREIT PÅ JOBB

Vi har vel alle tasset rundt i ukesvis alene på arbeide, for så å behøve litt hjelp på en jobb. Etter å ha jobbet sammen med noen andre så kjenner man seg litt blidere, litt mer positiv og alt er bedre. Det er ikke så rart, vi er jo sosiale vesener.

Jentene i bransjen samles på kvinnedagen

Vi var så heldige å få en invitasjon til Heisjentenes samling på kvinnedagen 8. mars. Jentene i bransjen samles for å ta opp viktige saker, snakke om problematikk i bransjen og for å delta i 8. mars-toget. Elleve medlemmer møtte opp til samlingen som gikk over to dager. På programmet gikk faglig og sosialt innhold hånd i hånd.
2,499FølgereLik
1,061FølgereFølg
43AbonnenterAbonnér
X