Støtte til mekanikerne på Bertel O Steen

Bilmekanikerne ved Bertel O Steen i Bergen er i konflikt med egen arbeidsgiver etter at de ikke kom til enighet i lønnsforhandlingene.

Sagstad er redaksjonsmedarbeider i fagbladet Heismontøren og på heis.no.

Etter et rekordår for konsernet i 2021, mener klubben at de nå fortjener en rettferdig andel av de verdiene de har vært med å skape gjennom pandemien. De har derfor fremsatt et lønnskrav på 15 kroner i timen på grunnlønnen. Bedriften på sin side vil ikke gi mer enn 10 kroner. 

Som svar til dette har mekanikerne nå gått ut i en «gå-sakte-aksjon» kalt «dagsing», som er en lovlig aksjonsform nedfelt i overenskomsten. Dette innebærer at de jobber i et svært redusert tempo, men reduserer samtidig timelønnen tilsvarende.

Fra industrioverenskomsten § 3.4.4. «Oppnås ikke enighet om satsene i et lønnssystem, og avtalen er sagt opp i henhold til Fellesdelen 6.9.3, betales den enkelte arbeidstaker 45 % av sin gjennomsnittlige timefortjeneste eksklusiv alle tillegg i sist kjente kvartal. Det forutsettes tilsvarende arbeidsytelse.» 

Under en fanemarkering til støtte for mekanikerne hadde Polden (HMF) tatt med seg både gassgrill, pølser og to Soundbokser på tralle, i kjent Polden stil, noe som ble godt mottatt av de aksjonerende bilmekanikerne. Foto: Trond Støkkan.

Fanemarkering

Onsdag den 10. august var det en fanemarkering utenfor Bertel O Steen i Åsane, og HMF stilte mannsterke opp for å vise sin støtte. 

«Det er viktig å være til stede og vise støtte til de som tør å ta kampen, og når vi først er her må vi lage litt liv og røre», sier Trond Polden som er leder for heismontørene i Bergen.

Polden hadde tatt med seg både gassgrill, pølser og to Soundbokser på tralle, i kjent Polden stil, noe som ble godt mottatt av de aksjonerende bilmekanikerne.

Med redusert tempo følger redusert lønn 

Selv om klubben ved Bertel O Steen har avtalefestet rett til å redusere arbeidstempoet, så har Fellesforbundet i henhold til samme avtale ikke lov til å gi økonomisk støtte til sine medlemmer som benytter seg av avtalen.

Det er derfor opprettet en spleis hvor man kan gi økonomisk støtte til aksjonerende bilmekanikerne.

Støtte kan gis her!

En løpeseddel med informasjon om hvorfor de organiserte ved Bertel O Steen aksjonerer.
Forrige artikkelHeismontørene støtter lærerstreiken
Neste artikkelNye lærlinger 2022